PSV voor zevende jaar zonder zege in Kerkrade

Topclubs halen hun voetballers tegenwoordig uit alle windstreken en PSV deed woensdag een royale greep in het bestand. De kampioen, geteisterd door blessures, verliet Kerkrade met 2-2 tegen Roda JC en dat was gezien de geschiedenis niet eens zo slecht....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

KERKRADE

Het resultaat past in de traditie. PSV heeft in 1990 voor het laatst gewonnen in Kerkrade. Sindsdien was de zege vier keer voor Roda en eindigden drie duels gelijk.

Als alle vedetten fit zijn bij PSV, krijgen de Pool Iwan, de Deen Möller en de Roemeen Stinga doorgaans weinig speeltijd, maar door het ontbreken van onder anderen Zenden, Cocu en De Bilde trok Advocaat het blik maar eens helemaal open.

Ook Roda is internationaal getint en een van de vreemdelingen was het lachertje van de dag; hij heet Nikola Damjanac, komt uit Belgrado en is eerste doelman. Hem zien, doet de discussie over de kwaliteit van doelmannen in Nederland begrijpen, want Damjanac kan niet trappen, is slecht bij hoge ballen en blundert geregeld. Zijn optreden doet het ergste vrezen voor de kunsten van de tweede en derde keeper van de Limburgers, de Belg Delwarte en de Duitser Kässmann.

Op een gegeven moment waren zijn uittrappen zo erbarmelijk, dat Senden ze maar ging nemen. In het tegenwoordige voetbal is zoiets een zeldzaamheid. Trainer Jol, vroeger als voetballer gezegend met een eminente trap: 'Ik leg ze zelf nog wel een metertje of vijftig weg, maar dan moet ik me steeds warmlopen.' Hij was daarmee bijna net zo cynisch als het publiek.

Damjanac maakte bovendien een fout zoals doelmannetjes die net beginnen wel eens overkomt. In de 52e minuut liet hij de bal uit een vrije trap van Nilis door de benen rollen, hetgeen 1-2 betekende. Het was de opvallendste daad van Nilis, die de laatste week ruziede met Advocaat over zijn inzetbaarheid.

De Belg, langdurig geblesseerd aan een enkel, maakte een weinig scherpe indruk en sprak vorige week openlijk zijn onvrede uit over zijn rol op het tweede plan. 'Een voetballer die niet speelt, is ontevreden', zei Advocaat over alle commotie rond Nilis.

Twintig minuten voor tijd wisselde de Haagse trainer de Belg, ten gunste van Bruggink. Nilis mist eenvoudig nog ritme. Advocaat: 'Hij voelt het, maar ik zie het.'

De fout van Damjanac was de inleiding tot een fase vol irritaties. Ooijer, al tijdenlang genoemd als versterking bij PSV, hakte in op Petrovic en dan ben je bij het vaatje buskruit uit Joegoslavië aan het verkeerde adres. Hij zwoer wraak, waarop Jonk en Numan alle moeite moesten doen om hem tot bedaren te brengen. 't Hart, verdediger van Roda, zwabberde nogal met zijn ellebogen naar het gelaat van Iwan. 'Hij is een gifkikkertje', aldus Jol. Scheidsrechter Van Dijk keek er naar en deed niets.

Even later was het PSV dat zich boos maakte. Van Houdt ging in het strafschopgebied neer en Van Dijk gaf een penalty omdat hij een overtreding van Faber zag. Ooijer scoorde, 2-2. Na die sprankelende periode was de slotfase weer rustiger.

De blessuregolf die PSV al vroeg in het seizoen teistert, is opvallend. Bijna een elftal voetballers herstelt van kwetsuren. Valckx, De Bilde, Zenden, Cocu, Degryse en Van der Weerden behoorden tot de ontbrekenden.

Op de bank zaten slechts vier veldspelers, onder wie de Rus Temroekov en de nog onbekendere Farik Tuasamu, een jongeman van Marokkaanse afkomst, nota bene met rugnummer 35. Doelman Van Ede, 34 jaar inmiddels, zit na de verkoop van de Duitser Koch weer op de bank.

Ondanks de blessures was PSV beter. Petrovic verzorgde met Jonk de opbouw, Iwan beliep de linkerflank, Stinga deed dat op rechts; Möller en Nilis vormden het aanvalsduo.

Toch was het eerste doelpunt in de wedstrijd van Roda, na 39 minuten. Het was van Vrede, na knap werk van Lawal en Peeters. Roda was de voorsprong binnen twee minuten kwijt en dat was de schuld van 't Hart, die zijn verdedigende werk te gemakkelijk opvatte. Iwan en Petrovic zetten de aanval op, Möller scoorde voor het eerst deze competitie.

In de tweede helft laaiden strijd en emoties dus pas echt hoog op, met PSV als iets beter voetballend elftal. 'Wij hadden de wedstrijd moeten beslissen', wist Advocaat, die de achterstand op Ajax zag oplopen tot acht punten.

Meer over