NIEUWSMario Götze

PSV stunt met komst wereldkampioen Mario Götze, maar hoe fit is hij?

PSV stunt in de sloturen van de zomerse transferperiode met de komst van Mario Götze: maker van het winnende doelpunt in de WK-finale van 2014, namens Duitsland.

Mario Götze scoort de winnende treffer in de WK-finale van 2014 tegen Argentinië. Beeld REUTERS
Mario Götze scoort de winnende treffer in de WK-finale van 2014 tegen Argentinië.Beeld REUTERS

Zo’n transfer leek onbestaanbaar, totdat de clubwatchers van het Eindhovens Dagblad en Voetbal International er gewag van maakten op Twitter. Eerder die dag was een Mercedes bij het Philips Station gesignaleerd met een kenteken uit Dortmund. Die auto bleek eigendom van Götze, al konden de PSV-supporters zich toen nog steeds weinig voorstellen bij zijn komst.

Götze tekent een tweejarig contract bij PSV. Hij doorstond dinsdagavond de medische keuring. Nadat hij rond 23.30 uur door de draaideuren het stadion uitliep en (met mondkap op) en even zwaaide naar enkele wachtende supporters, maakte de club de komst van #MeisterMario bekend.

Een wereldkampioen in Eindhoven dus, goed voor 231 wedstrijden in de Duitse competitie. Verreweg de meeste speelde Götze (28) met Borussia Dortmund, al stond hij tussen die twee perioden ook nog drie jaar bij Bayern München onder contract. Die overgang naar München was hem door de Dortmund-supporters allerminst in dank afgenomen.

Götze droeg in 63 interlands het shirt van Duitsland. Hij voetbalde nooit ergens anders dan in de Bundesliga, maar zat sinds de zomer zonder club, nadat hij de salarisverlaging van BVB niet wilde accepteren. Het zegt iets over zijn ster, die al lang niet zo fel meer straalt als in zijn hoogtijdagen.

De middenvelder kampte de afgelopen jaren met een stofwisselingsziekte en een reeks blessures en werd in Dortmund hooguit nog gebruikt als invaller. Zijn laatste (bijna) volledige wedstrijd speelde hij in december 2019, in de competitie tegen Hoffenheim. Die afgenomen status maakt hem ook haalbaar voor een club als, pakweg, PSV.

Misschien bieden de eredivisie en de Europa League het podium waarop Götze iets van zijn oude brille kan hervinden. Hij komt bij PSV te spelen onder een Duitse trainer, Roger Schmidt, die een belangrijke rol in de transfer speelde. Götze voerde meerdere gesprekken met hem. ‘Dankzij onze trainer is Mario geïnteresseerd geraakt in PSV’, zegt technisch manager John de Jong op de website van PSV.

Illustere voorgangers

VI-journalist Michel Abbink, altijd goed voor dit soort feitjes, meldde op Twitter dat Götze de vijfde speler met een doelpunt in een WK-finale is die in de eredivisie komt te voetballen. Helmut Rahn, Johan Neeskens, Dick Nanninga en Ronaldo (de Braziliaanse PSV’er) gingen hem voor.

PSV legde dinsdag ook de overgang van Marco van Ginkel vast. De club huurt hem, voor de vierde keer, van het Engelse Chelsea. Inzetbaar is hij nog niet. Van Ginkel probeert fit te worden na lang blessureleed aan zijn knie. PSV huurt ook de verdedigende middenvelder Adrian Fein, een Duitser, van Bayern München. Onder meer de linksback Philipp Max maakt eveneens deel uit van de Duitse enclave in Eindhoven.

Meer over