PSV stelt kampioensfeest zonder spijt weekje uit

Niets zo treurig als kampioen worden zonder zelf te spelen. Het overkwam Manchester United dit seizoen in de Premier League, het kon PSV gisteren ook gebeuren in de eredivisie....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

EINDHOVEN

Kampioen worden doe je, kortom, niet in je burgerkloffie. Bij het behalen van het kampioenschap hoort een huldiging op het veld en een ereronde langs de tribunes.

Dankzij de inspanningen van de 'concurrent' Feyenoord genoot de PSV-selectie gisteren van een vrije Tweede Pinksterdag. Bij een nederlaag van de Rotterdammers tegen stadgenoot Sparta was de maandag er alsnog één met plichtplegingen geworden.

In dat geval dienden de PSV-spelers zich ten huize van voorzitter Harry van Raaij te melden om aldaar een glaasje te drinken op het veertiende landskampioenschap in de clubgeschiedenis. Daar, in de Eindhovense wijk de Karpen, stond veiligheidshalve de champagne koud en was het cateringbedrijf geïnstrueerd.

Geen PSV-speler die het zonnige humeur bedorven wist toen gistermiddag om kwart over vier vaststond dat het kampioensfeest nog een klein weekje moet worden uitgesteld. Ook voorzitter Van Raaij zal er geen traan om hebben gelaten dat het feestje-onder-voorbehoud geen doorgang vond.

Zo bleef zijn tuin tenminste een inval van journalisten bespaard. 'Jullie zijn heel even welkom', had Van Raaij, ingeval van een maandags kampioenschap, de pers laten weten.

Komende zondagmiddag is eenieder van harte welkom in Eindhoven, meer specifiek op het Stadhuisplein. Dan en daar viert PSV volgens het draaiboek de eerste landstitel sinds 1992. Niemand bij PSV die er rekening mee houdt dat de bezoekende club van die middag (Willem II) een stuntje uithaalt, zo min als er afgelopen weekeinde in Eindhovense gelederen serieus rekening was gehouden met een zege van Sparta in de Kuip.

Zo overtuigd is PSV van het behalen van de landstitel dat voorzitter Van Raaij vorige week de hoop uitsprak dat Feyenoord geen verlies zou lijden tegen Sparta, opdat het overhandigen van de kampioensschaal keurig na afloop van PSV-Willem II kan geschieden.

Waarom zou die overtuiging er ook niet zijn? Na een kwakkelende periode in de maanden februari en maart is PSV bijtijds weer in vorm geraakt om zich met recht de sterkste ploeg van het seizoen '96/'97 te mogen noemen. Met dank aan Gilles de Bilde, de spits die vanaf begin vorige maand deel uitmaakt van de Eindhovense formatie.

Sinds de komst van ambitieuze De Bilde (zes doelpunten in evenzovele duels) heeft PSV aan zelfvertrouwen gewonnen en doet de ploeg van Advocaat weer enigermate denken aan de soepele formatie die aan het begin van het seizoen veel moois beloofde.

Zaterdag kon de aanhang weer even wegdromen naar die vrolijke dagen van augustus en september vorig jaar toen PSV, met toen nog een excellerende René Eykelkamp in de spits, op volle toeren draaide.

Na zijn langdurige uitschakeling kon de herstelde Eykelkamp zaterdag weer voor het eerst sinds november vorig jaar plaats nemen op de reservebank om vanuit die positie waar te nemen dat PSV een wel heel erg povere opponent trof.

'Wat wij vanavond hebben laten zien was bijzonder triest', wist ook Utrecht-coach Spelbos wiens spelers hun uiterste best deden hun coach nieuwe hartproblemen te bezorgen.

Met 6-1 kwam Utrecht er nog zeer genadig vanaf, vooral dankzij een lankmoedig PSV dat het bij een 5-0 stand na zestig minuten voetbal wel mooi genoeg vond. Een numerieke meerderheid (de naar NAC terugkerende Van Burik kreeg tien minuten na rust zijn tweede gele kaart) bood de gelegenheid het seizoensrecord uit het thuisduel tegen Roda JC (8-0) te overtreffen, maar de Eindhovenaren waren zaterdag in een coulante bui.

Vijf van de zes Eindhovense treffers waren van Belgische makelij. De Bilde scoorde tweemaal en de al weken met zijn vorm tobbende Nilis nam er drie voor zijn rekening. Hoewel hij ook tegen FC Utrecht veel fout deed eiste de aanvoerder van de topscorerlijst eindelijk weer eens de aandacht op met een aantal vernuftige acties.

Nilis' eerste doelpunt in de 38ste minuut, De Bilde had PSV al na zes minuten op voorsprong gezet, was van een grote schoonheid: na doelman Postma te hebben omspeeld leek hij te ver naar de achterlijn te zijn uitgeweken maar met een subtiele hakbal werd alsnog de 2-0 aangetekend. Ook de 5-0, een half uur voor tijd, mocht er wezen: schuin voor doel, net binnen het strafschopgebied, zette Nilis Postma met een lob voor joker.

Een schrale troost voor het povere FC Utrecht, dat alleen in Mols en Vanenburg spelers had die nog wel eens wat aardigs lieten zien, was dat de enige tegentreffer eveneens een fraaie was: Vanenburg kogelde vijf minuten voor tijd een vrije trap hard en hoog in.

Meer over