PSV ontsnapt in Almelo: Luuk de Jong toont zijn waarde in laatste minuut, 1-2

Terwijl Jürgen Locadia zijn gedroomde transfer naar Engeland kreeg, hield PSV Luuk de Jong in de winterstop aan zijn contract. De spits stond nadrukkelijk in de belangstelling van het Mexicaanse Club América, maar mocht niet weg. Tegen Heracles Almelo bewees de aanvaller zijn waarde door in blessuretijd het winnende doelpunt achter doelman Bram Castro te schieten.

null Beeld ANP Pro Shots
Beeld ANP Pro Shots

Daardoor hield de koploper van de eredivisie vijf punten voorsprong op nummer twee Ajax. Al zag het daar lange tijd niet naar uit. De ploeg van trainer Phillip Cocu oogde kwetsbaar nadat Heracles een half uur voor tijd via een strafschop op gelijke hoogte was gekomen. De Jong: 'Over een paar weken weet niemand meer hoe we deze wedstrijd gewonnen hebben.'

Toch klonk er in de stem van Cocu meer irritatie. 'Je kan altijd een tegengoal krijgen, maar daarna gaan we uit de organisatie lopen en maken we er een ren-en-vliegwedstrijd van. Daar houd ik niet van en dat mag ons niet gebeuren.'

PSV mocht Jeroen Zoet dankbaar zijn dat het in de eerste wedstrijd na de winterstop niet direct tegen puntverlies aanliep. De doelman reageerde na de gelijkmaker van Heracles een aantal keer attent en had een geweldige redding in huis op een kopbal van Heracles-verdediger Robin Pröpper.

Omdat PSV - in tegenstelling tot in de eerste helft - de grip op de wedstrijd verloor, vloog het spel alle kanten op. Het leverde een aantrekkelijk schouwspel op, maar wekte tegelijk de ergernis bij controlfreak Cocu. Plots was er weinig meer over van het goed georganiseerde PSV. Cocu: 'Natuurlijk moet je spelen om te winnen, maar er moet wel een bepaalde balans zijn in het team. Die vond ik ondermaats.'

Sluipmoordenaar

De wanorde kostte de koploper uiteindelijk geen punten omdat De Jong in de derde minuut van de blessuretijd als een sluipmoordenaar opdook bij de eerste paal en een voorzet van de ingevallen Albert Gudmundsson achter keeper Castro werkte.

Daarmee kreeg Marcel Brands indirect gelijk. Hoewel De Jong in de eerste seizoenshelft niet altijd verzekerd was van een basisplaats, weigerde de technisch directeur de spits in de winterstop voor ruim 6 miljoen euro te verkopen aan het Mexicaanse Club América.

Waar Brands De Jong aan zijn contract hield, kon hij vorige week een bod van 16 miljoen euro van het Engelse Brighton & Hove Albion op diens concurrent Locadia niet afslaan. Het geld zal in Eindhoven gebruikt worden om het gat in de begroting te dichten dat geslagen werd door het mislopen van de Europa League.

Bovendien heeft PSV de opvolger van Locadia al in huis. De club verwelkomde in de winterstop Maxi Romero, van wie grootste daden worden verwacht. PSV betaalde meer dan 10 miljoen euro voor de 18-jarige Argentijn en wil hem het komende halfjaar rustig klaarstomen voor komend seizoen. Tegen Heracles ontbrak hij vanwege een blessure.

Doordat Cocu tegen Heracles niet kon beschikken over de vertrokken Locadia (negen doelpunten) en de geblesseerde Marco van Ginkel (tien doelpunten), boette de ploeg aan scoringsvermogen in. Omdat ook topscorer Hirving Lozano de laatste maanden het doel minder makkelijk vindt, lukte het PSV niet om afstand te nemen van Heracles.

De ploeg van Cocu speelde in de eerste helft naar behoren en drukte de thuisploeg ver terug. Het duurde echter tot de laatste minuut voor rust voordat de koploper op voorsprong kwam. Uit een vrije trap kopte de vrijstaande De Jong de bal terug op de inkomende Steven Bergwijn. De rappe aanvaller kon van dichtbij eenvoudig scoren.

PSV had de voorsprong die het graag wilde en leek de wedstrijd na rust eenvoudig te beslissen. Maar met name Lozano had niet zijn dag. De Mexicaan ging te vaak voor eigen succes, terwijl zijn teamgenoten de handen ten hemel hieven.

Toen scheidsrechter Janssen Heracles aan de andere kant een onterechte strafschop gaf, raakte de koploper het spoor bijster. Cocu: 'Je kan ook op een te enthousiaste manier de wedstrijd weer naar je toe willen trekken. De spelers wisten van elkaar niet meer waar zij zich begaven.'

Van het degelijke PSV was weinig meer over. De ploeg van Cocu gaf zeeën van ruimtes weg, waar Heracles dankbaar gebruik van maakte. Het was aan doelman Zoet te danken dat PSV niet op achterstand kwam. Cocu, realistisch: 'Heracles had in die fase de beste kansen.'

De Jong had geen boodschap aan de gemiste kansen van Heracles en kroonde zich in de laatste seconden van de wedstrijd tot matchwinner. 'Dit is een lekkere overwinning', zei hij met een grijns op zijn gezicht.

PSV viert feest in Almelo Beeld ANP Pro Shots
PSV viert feest in AlmeloBeeld ANP Pro Shots
Meer over