PSV oefent, Inter 2 werkt tussendoortje af

Omdat Wim Jonk in 1995 van club wisselde, speelde PSV gisteravond in Eindhoven een vriendschappelijke wedstrijd tegen Internazionale uit Milaan....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

EINDHOVEN

Inter herinnerde zich de afspraak met PSV, maar zond een inderhaast opgetrommeld allegaartje naar Eindhoven dat om kwart voor tien de wedstrijd beëindigde en om elf uur terugvloog naar Milaan. Het tussendoortje in Brabant werd met 2-1 verloren, ook dat nog.

PSV had nog het meeste baat bij de ontmoeting omdat de ploeg na het lange winterreces voor de eerste maal serieus werd beproefd. Om de tijd te doden nam PSV eerder deel aan een zaalvoetbaltoernooi in Duitsland en werd geoefend in Hong-Kong én achter gesloten deuren verloren van het Belgische Harelbeke, met 1-0.

Bij de onderhandelingen over de transfer van Jonk kwamen beide clubs overeen dat ze elkaar twee maal zouden ontmoeten. Vorig jaar eindigde de eerste wedstrijd, in Liverno, in 0-0.

Gisteravond werd er tenminste nog gescoord, in de tweede helft, en hoefden de 14.500 toeschouwers zich niet geheel bedrogen te voelen. PSV was bovendien zo vriendelijk de toegangsprijzen aan te passen en gaf aan de leden van de supportersvereniging gratis kaarten weg.

Voor de vorm maakte Inter-coach Roy Hodgson zich na de wedstrijd boos op de scheidsrechter, Van der Ende die PSV een strafschop liet nemen na een buiteling van Zenden. De Engelsman, voormalig bondscoach in Zwitserland, herinnerde zich dat Van der Ende hem al eens eerder dwars had gezeten.

Als scheidsrechter van een WK-wedstrijd tussen Zwitserland en Spanje in 1994 maakte Van der Ende kennelijk grote indruk.

Inter 2 was versterkt met drie spelers van het eerste elftal, onder wie de Franse internationals Angloma die voortdurend voorbij werd gerend door Zenden, en Djorkaeff, plus twee oudgedienden, Berti en Bergomi.

Winter is geblesseerd, andere buitenlanders en toonaangevende spelers werden gespaard. Inter heeft het al druk genoeg in de Italiaanse competitie waarin de ploeg achterop is geraakt bij Juventus, en duelleert bovendien volgende maand met Anderlecht om een plaats in de halve finale van de UEFA Cup.

Hodgson experimenteerde wat, diens collega Advocaat probeerde wat en beiden zeiden ze na afloop dat het een nuttige oefenwedstrijd was geweest. Om zijn elftal te completeren, trommelde Hodgson zelfs spelers op die door Inter zijn uitgeleend, Pirlo en Barollo van Brescia (Serie B) en Nichetti van Gualdo, een club uit de Serie C.

De man die de wedstrijd op zijn geweten had, Jonk, speelde volgens afspraak slechts 45 minuten mee. In de eerste helft had hij Ovidiu Stinga aan zijn zijde, de tere, maar technisch bekwame Roemeense international die eind vorig jaar door PSV van het Spaanse Salamanca werd overgenomen.

Ook Faber en Nielsen, maar niet de Belgische aanvaller De Bilde, kregen na rust speeltijd. Faber had door een gecompliceerde enkelblessure ruim vier maanden niet kunnen spelen, Nielsen, een middenvelder, werd aangetrokken van het Deens Lungby. Na een val van de Deen in het strafschopgebied kende Van der Ende na een uur een strafschop toe, tot woede van Hodgson.

In het duel waarin PSV de meest aanvallende ploeg was, en ook de meeste kansen kreeg, scoorde Inter zowaar als eerste, in de 58ste minuut (Di Napoli). Een minuut later al nam Marcelo de gelijkmaker voor zijn rekening, koppend na een voorzet van Zenden. De strafschop werd in de 62ste minuut benut door Nilis, in tweede instantie.

PSV vervolgt de weg die moet leiden naar de landstitel zaterdagavond in Keulen, tegen Bayer Leverkusen, en treft volgende week woensdag in Eindhoven in de bekercompetitie AZ. Zondag 16 februari moet de eerste aanval in de competitie worden afgeslagen, van Vitesse.

Meer over