Conference League

PSV komt in slotfase kracht tekort om wedstrijd over de streep te trekken

PSV is er niet in geslaagd de halve finales te bereiken van de Conference League, het derde Europese clubtoernooi. Het elftal struikelde in het laatste kwartier over Leicester City, de nummer negen van de Premier League, 1-2.

Guus Peters
Cody Gakpo zit verslagen op het veld na de nederlaag tegen Leicester City. Beeld Klaas Jan van der Weij
Cody Gakpo zit verslagen op het veld na de nederlaag tegen Leicester City.Beeld Klaas Jan van der Weij

In de week dat Roger Schmidt kleur moet geven aan zijn periode als trainer in Eindhoven verbleekte het gezicht van PSV. In een even enerverende en meeslepende wedstrijd in de kwartfinales van de Conference League verloor PSV in eigen stadion van Leicester City (1-2).

PSV toonde zich grote delen van het duel van zijn goede kant, maar capituleerde als wel vaker in de slotfase. Als sneeuw voor de zon veranderde een zwaarbevochten verkregen voorsprong in een fatale nederlaag, na het gelijkspel in Engeland vorige week. Toen PSV in het laatste kwartier op zijn laatste benen liep, sloegen de bezoekers twee keer toe.

PSV tegen Leicester was een heerlijke Europese wedstrijd, al was het dan op het derde niveau. Niet het podium waar PSV aan het begin van het seizoen van droomde, toen het mikte op Champions League en het strandde in de groepsfase van de Europa League (tweede niveau). In de kelder van het Europese voetbal hoopte PSV het blazoen enigszins op te poetsen.

Net als in Engeland, een week eerder, golfde het spel op en neer, mede door het hoge tempo en de vele foute passes. Het zorgde voor hele en halve kansen aan beide kanten met als uitkomst dat PSV de kans op één prijs in rook zag opgaan. Wat rest is de bekerfinale, zondag tegen Ajax, en de strijd om de landstitel waarin het vier punten minder heeft dan de concurrent uit Amsterdam.

De nederlaag tegen Leicester bevestigde het beeld dat PSV onder leiding van Schmidt nauwelijks grote wedstrijden weet te winnen. In de competitie werd dit seizoen van Ajax en Feyenoord verloren en in Europa lukte het niet om Benfica, Monaco en Real Sociedad - clubs met wie PSV zich graag meet - te verslaan. Ook tegen Leicester kwam PSV tekort op het moment dat het moest.

Zondag wacht de volgende uitdaging in de bekerfinale tegen Ajax. Het is de vraag hoeveel hinder PSV ondervindt van de slijtageslag tegen de negen van de Premier League. Gedesillusioneerd bleven de PSV’ers op het veld achter na het laatste fluitsignaal.

PSV wilde zich maar al te graag laten meedrijven op het enthousiasme vanaf de tribunes, maar moest beducht zijn voor de tegenaanval van Leicester. Wetende dat een tegendoelpunt de situatie danig kon veranderen, zeker na het gelijkspel in Engeland en het minieme krachtsverschil tussen beide ploegen. De bezoekers doken met enige regelmaat gevaarlijk op voor het doel van doelman Yvon Mvogo.

Ook PSV zocht gecontroleerd naar een doelpunt, met Mario Götze als architect van de meeste Eindhovense aanvallen. Fraai waren de op het oog simpele, maar fijnzinnige passes. Met korte voetbewegingen was de Duitser het rustpunt in een wedstrijd die vaak alle kanten op schoot. Na een half uur stond hij aan de basis van het doelpunt van PSV, toen Leicester-middenvelder Youri Tielemans de bal eenvoudig verspeelde.

Het was een doelpunt zoals Schmidt het graag ziet. PSV zette Leicester zodanig onder druk dat Tielemans de bal prompt inleverde bij Götze. Die zocht met een doordacht balletje op Zahavi de kortste route naar het doel. De Israëlische spits leek de bal niet helemaal goed te raken, maar verraste doelman Kasper Schmeichel in de lange hoek.

Aan de andere kant zag James Maddison een ploeggenoot over het hoofd toen hij alleen op Mvogo af ging en de bal naast schoot. Niet veel later haalde Jordan Teze de bal met acrobatische omhaal van de doellijn. De jonge verdediger stond centraal achterin, op de plek van de vorige week geblesseerd geraakt Olivier Boscagli.

De spelers van PSV kwamen voor de wedstrijd met speciale shirts het veld op om hun Franse ploeggenoot, die tegen RKC een zware knieblessure opliep en maanden aan de kant staat, een hart onder de riem te steken. PSV moet het in zijn jacht op prijzen doen zonder de verdediger. Het is nog onduidelijk of Noni Madueke, die ook uitviel tegen RKC, er tegen Ajax weer bij is.

PSV knokte na rust voor wat het waard was, maar kreeg steeds meer moeite om het drukkende Leicester van zich af te houden. Patson Daka miste nog oog in oog met Mvogo, maar een kwartier voor tijd zakte PSV alsnog door de hoeven. James Maddison kreeg de bal teruggelegd vanaf de achterlijn en schoot die hard en hoog achter Mvogo. Een verlenging leek het maximaal haalbare voor het uitgeputte PSV.

Maar zover kwam het niet. Na een aanval over vele schijven redde Mvogo in eerst instantie nog, maar in de rebound bezegelde Ricardo Pereira het Europese lot van PSV, dat vergat om voor het eerst sinds 2005 weer eens door te dringen tot de halve finales van een Europees toernooi en bovendien een ferme tik te verwerken kreeg richting de bekerfinale, aanstaande zondag.

Meer over