PSV, de beste van het land; of toch de minst slechte?

Zelfbewust, een tikje uitdagend zelfs, maakte PSV zich gisteren temidden van alcolholdampen al op voor de vólgende stap, die naar de Europese top....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

De veertiende landstitel is slechts een aanloop naar een nieuwe bloeiperiode, zei voorzitter Van Raaij in de kleedkamer, onderwijl de drank drinkend die de laatste jaren alleen in Amsterdam werd ontkurkt. In ieders oren klonk op dat moment het lijflied van Ajax, We are the Champions, nog na.

De vreugde in Eindhoven was, omdat vijf jaar gewacht moest worden op een landstitel en de langdurige suprematie van Ajax tot moedeloosheid leidde, oprecht en spontaan. Het lijdt geen twijfel dat de beste ploeg van Nederland als eerste is geëindigd.

Of was het toch de minst slechte?

We're simply the best, denderde het na de zege op Willem II (3-1) door de luidsprekers, maar zo simpel was het niet om de enige concurrent, Feyenoord, af te schudden. Vooral na de winterstop, toen na Eijkelkamp ook Nilis geblesseerd raakte en Marcelo onvoldoende capabel bleek te zijn, was PSV niet eenvoudigweg de beste ploeg.

In mentaal opzicht bleek de ploeg echter forse winst te hebben geboekt. Onzekerheid sloop Eindhoven wel binnen, maar had geen funeste uitwerking omdat de oorzaken zo duidelijk aanwijsbaar waren. Bovendien was de kracht van Feyenoord niet zodanig dat PSV zich werkelijk opgejaagd voelde.

Cruciaal in het gevecht tussen koploper en achtervolger was de wedstrijd Feyenoord - PSV, in maart toen de Rotterdammers zich blameerden en de Eindhovenaren, ondanks het thuisvoordeel, uit de Kuip lieten vertrekken met een geruststellend gelijkspel. Korte tijd later maakte het Belgische probleemkind De Bilde zijn entree, met verregaande, en voor PSV louter positieve gevolgen.

Zeer saillant is het dat ook Feyenoord hem had willen contracteren, maar zich af liet troeven door PSV dat het spel hard speelde en rijkelijk voor de triomf op de transfermarkt is beloond. Gistermiddag handhaafde De Bilde zijn opzienbarend hoge gemiddelde door ook in zijn zevende duel voor PSV te scoren.

Zeven maal speelde De Bilde mee en slechts één keer werd niet gewonnen, van NAC. Feyenoord verspeelde in dezelfde fase zes punten door in drie thuiswedstrijden niet te winnen. De titel van het collectief, zo omschreef Van Raaij gisteren het succes, maar er moest wel een zelfbewust manneke uit Zellik aan te pas komen om het collectief weer in beweging te krijgen.

Aan de hand van Van Raaij, vorig jaar gekozen tot opvolger van Maeyer, lijkt PSV aan daadkracht te hebben gewonnen. De basis van de veertiende landstitel werd vanzelfsprekend al eerder gelegd, in 1994 vooral toen Maeyer zonder aanziens des persoon de selectie renoveerde en een elftal spelers liet vertrekken. Maar pas toen Advocaat als trainer werd gecontracteerd, werden de contouren van een topploeg zichtbaar.

Ook Advocaat staat bekend als een man die niet schroomt hard in te grijpen, zoals Marcelo ervaarde. Zonder pardon werd hij wegens gebrek aan succes teruggestuurd naar Brazilië. De provinciale geur die PSV na de succesjaren 1986-'92 omgaf, verdwijnt langzaam, maar zeker.

Desondanks was PSV dit seizoen óók de ploeg die in uitwedstrijden vaak schuchter en allesbehalve doortastend voor de dag kwam. In de Europa Cup voor bekerwinnaars werd de ploeg uitgeschakeld door Brann Bergen en in de nationale bekercompetitie verloor PSV in Eindhoven van AZ. De schandvlekken geven het seizoen een grauwe tint.

De balans in het elftal liet vaak veel te wensen over. Achtereenvolgens Degryse, Vink, Stinga en Petrovic werden beproefd als rechtermiddenvelder, maar niet één van hen voldeed. Ook op rechtsback Vampeta en, in de eerste helft van de competitie, doelman Waterreus was veel aan te merken.

Verdedigend dankte PSV veel aan Stam en Valckx, een goed ingespeeld duo dat er voor heeft gezorgd dat de ploeg het minste aantal doelpunten tegen kreeg in de eredivisie. Bovendien brak Zenden door, een jonge, dartele speler die PSV een aangenaam opportunistisch trekje kan geven.

Volgens Van Raaij heeft PSV nu reeds een elftal in bezit dat ook buiten Nederland kans van slagen heeft en 'de volgende stap' kan zetten. Maar hij was realistisch genoeg, ondanks de champagne, om er aan toe te voegen dat er voor een structurele plaats aan de Europese top méér nodig is dan, zoals PSV zal doen, het verhogen van de begroting van 45 tot 55 miljoen gulden.

De concurrentiepositie van Nederlandse clubs in Europa is slecht, zo heeft hij in korte tijd ervaren en Ajax kan het bevestigen. Topspelers zijn na het Bosman-arrest niet of nauwelijks nog bereid om naar Nederland uit te wijken. Vooralsnog is PSV er alleen in geslaagd de talentvolle, maar onervaren Bruggink (FC Twente) te contracteren als vervanger van Eijkelkamp.

Het was daarom dat Van Raaij gisteren in de kleedkamer vertelde dat PSV de komende weken nog bergen werk zal moeten verzetten. De behoefte aan een tweede doelman, een op meerdere posities inzetbare verdediger en een rechtermiddenvelder, Winter bijvoorbeeld, is groot.

Om volgend seizoen in de Champions League kans van slagen te hebben, zal PSV op de transfermarkt uiterst gewiekst en daadkrachtig te werk moeten gaan. De vólgende stap is namelijk een buitengewoon grote stap.

Paul Onkenhout

Meer over