PSV bedwingt Vijverberg in slotminuut

Lange tijd leek de Vijverberg in Doetinchem gisteravond te hoog voor PSV, totdat in de slotminuut Nilis de ploeg een zet in de rug gaf en de top werd bereikt (1-2)....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

DOETINCHEM

Tot bedaren kwam PSV niet in de Achterhoek waar het elftal op vele onderdelen tekort schoot en de tegenstander zonder raffinement en onnadenkend werd geattaqueerd. PSV lag in de clinch met zichzelf en het verschil met de ploeg die in december Ajax in de Arena nog zo fijntjes ringeloorde, was zonder meer flagrant.

De wisselvalligheid van de titelverdediger werd in Doetinchem duidelijk in beeld gebracht. Loom en ongeïnspireerd ging PSV van start, agressief en doeltreffend was het slotakkoord.

Maar het niveau van de wedstrijd tegen Ajax werd nimmer bereikt en schamel waren de verrichtingen van spelers als Zenden, Jonk en Bruggink. Zelfs Stam had het meermalen te kwaad, met zichzelf en met Ibrahim. Puur op kracht werkte PSV zich langs De Graafschap en werd het achtste gelijkspel van het seizoen voorkomen.

Toekomstdromen hebben PSV in een greep genomen en het elftal is er, een week voor de thuiswedstrijd tegen Ajax, door uit cadans geraakt. Eigenbelang lijkt in Noord-Brabant een grote rol te spelen.

En hecht is de selectie toch al allerminst, met (nieuwe) spelers uit alle windstreken, die met handen en voeten communiceren, en Nederlanders die ondanks recentelijk verlengde contracten niet ontkennen dat ze elders hun heil willen gaan zoeken. In die zin is de Eindhovense ploeg momenteel een broeinest van speculaties.

Nee, dan De Graafschap dat gisteren op aangenaam opportunistische wijze van start ging en PSV in de eerste helft gedecideerd onder de duim hield. Vooral de Brabantse backs speelden met haperingen; Jensen beoordeelde als vervanger van de geschorste Numan tal van situaties verkeerd. Hij werd dan ook naar de kant gehaald en na 39 minuten vervangen, door de Rus Khokhlov.

Valckx wist zich met de vrijheid aan de andere, rechterzijde nauwelijks raad. Het plan van trainer Advocaat om Ooijer daar op te stellen vond geen doorgang; de Amsterdammer die in januari van Roda JC werd overgenomen, liep tijdens de training een enkelblessure op.

Het gevolg was dat van de opbouw aanvankelijk niets deugde, temeer daar de Eindhovenaren op het middenveld onvoldoende daadkracht aan de dag legden. Dat gold ook voor Bruggink die zich als vervanger van de geblesseerde aanvaller De Bilde geen moment wist te onderscheiden.

Een uur lang was De Graafschap de beste ploeg van de twee. De voorsprong, al na elf minuten verkregen toen Vreman ongedekt de bal in het doel kopte (0-1), spoorde PSV niet aan. De beste kans in het vervolg was voor Victoria. Na rust dook Ibrahim dreigend op voor doelman Waterreus en schoot Gerritsen de bal op de lat en, op aangeven van Godee, over het doel. Aan Eindhovense zijde ontsnapte slechts Nilis zo nu en dan aan de aandacht van zijn bewakers.

Het was niet alleen op eigen kracht dat PSV na bijna een uur langszij kwam. Centrale verdediger Hendriks verspeelde de bal in een overmoedige poging op te rukken en met een laag schot passeerde Stinga doelman Olyslager (1-1). Pas toen toonde PSV zich een ploeg die slechts met een zege was gebaat, te laat, zo leek het.

Kolderiek was de slotfase wel, dankzij scheidsrechter Wegereef die een overtreding van Vreman op Bruggink in het strafschopgebied door de vingers zag en invaller Möller die de bal niet over de lijn van het lege doel schoot, maar curieus genoeg op de paal.

Wreed werd De Graafschap echter toch nog gestraft voor het verval in de tweede helft. Na een lage voorzet van Zenden plofte de bal voor de voeten van Nilis die, liggend, Olyslager passeerde.

De vreugde van de Brabantse werknemers, ook degenen aan de zijlijn, deed oprecht aan. Toch lijken het niet in de eerste plaats de gebeurtenissen op het veld te zijn die de stemming bij PSV momenteel bepalen.

Meer over