Prognose negende etappe

De Volkskrant blikt vooruit op de negende etappe in de Tour.

Van onze verslaggevers Mark Misérus en Marije Randewijk

Toulouse>Bagnères-de-Bigorre, 224 km
Start: 11.10 uur
Verwachte aankomst: 17.14 uur

Ik heb die flutetappe van zaterdag overgeslagen. Geen zin in een massasprint en het weer was ook niet om over naar huis te schrijven daar in Frankrijk. Dus: doet Liquigas nog mee?
Natuurlijk doen ze nog mee.

Maar ze moeten toch 100 duizend euro boete betalen en met z’n allen wegwezen uit de Tour, nu Beltran is betrapt op epogebruik?
Nee, zo werkt het niet. Alle deelnemende ploegen hebben met de ronde afgesproken de recordboete te betalen en als team op te stappen als de ploeg medeverantwoordelijk is voor een positieve dopingtest. En natuurlijk schoof Liquigas mooi Beltran alle schuld in zijn schoenen. Waren zij er vanaf. Ook al is het natuurlijk de renner zelf die verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

Een hele geruststelling, zo voor de Pyreneeën.
Rustig is het hier nooit in de perszaal. We vermoeden dat Beltran niet de laatste renner is die met een positieve test zijn koffers mag pakken en door de politie uit zijn hotel wordt gehaald. Zoiets hangt op de een of andere manier in de lucht. Maar laten we het eens hebben over de eerste bergetappe.

De Peyresourde en de Col d’Aspin komen me bekend voor.
Dat is een understatement. Het is voor de 59ste en 68ste keer dat ze in de Tour zijn opgenomen. Alleen de Tourmalet (76) en Aubisque (71 keer) scoren beter.

Maar er is iets anders aan deze eerste bergetappe, lijkt het wel.
Klopt. Bij de Tour vonden ze het niet zo spannend dat het klassement voor het geel zo vaak in de eerste aankomst bergop werd beslist. Wie in die rit als eerste finishte, won vaak de Tour. Dat moest anders. Dus ligt de eindstreep in Bagnères-de-Bigorre, na 26 kilometer lang dalen vanaf de Aspin. Het moet het klassement om de gele trui spannend houden. Maar dat zal toch wel het geval blijven. De ploegen van de klassementsrenners hebben al aangekondigd niet op het verdedigen van het geel te zitten wachten. In de Alpen, daar wordt de Tour beslist, zeggen we nog maar eens.

Dus op wie zetten we ons geld?
Op Samuel Sanchez van Euskaltel-Euskadi, die Baskische ploeg die je in beeld vanwege de oranje outfit vaak voor Rabobank aanziet. Sanchez staat te boek als de beste daler van het peloton. Daar heeft hij zondag een hoop aan.

Meer over