Primeur voor Kromowidjojo op EK: goud op 50 meter vlinderslag

Primeurs zijn in de rijke sportloopbaan van Ranomi Kromowidjojo (27) zeldzaam geworden. Maar donderdag was een bijzondere dag, erkende ze ruiterlijk na de tweede dag op de EK kortebaan in Kopenhagen. Kromowidjojo won voor het eerst op een groot, internationaal toernooi goud op de 50 meter vlinderslag.

Ranomi Kromowidjojo in het midden met haar gouden medaille, Maaike de Waard (L) won brons. Beeld epa
Ranomi Kromowidjojo in het midden met haar gouden medaille, Maaike de Waard (L) won brons.Beeld epa

Een kwartier later werd ze op het gemengde estafetteonderdeel 4 x 50 meter wisselslag opnieuw Europees kampioen. Het kwartet dat naast Kromowidjojo bestond uit Kira Toussaint, Arno Kamminga en Joeri Verlinden sloot zo een voor Nederland succesvolle EK-dag in stijl af. De met dubbel goud omhangen Kromowidjojo was het stralende middelpunt.

De 50 meter vlinderslag was de eerste van de op dit EK drie duels tussen Kromowidjojo en die andere zwemkoningin op de sprint, de Zweedse Sarah Sjöström (24). De twee zwemmen ook nog tegen elkaar op de 50 en 100 meter vrij.

Pissig

Ze kwamen elkaar dit jaar al veelvuldig tegen, met Sjöström vaak als winnaar. Bijvoorbeeld op de WK langebaan in Boedapest in juli, waar ze de Nederlandse naar het zilver op de 50 vlinder en de 50 vrij verwees. Gisteren stond Sjöström verrassend genoeg niet in de vlinderfinale.

Iets dat Kromowidjojo niet zag aankomen. 'Zij trouwens ook niet. Ze was behoorlijk pissig op zichzelf', aldus Kromowidjojo over de telefoon vanuit Kopenhagen. 'Kromo' was in de finale, waarin de Nederlandse Maaike de Waard (21) goed was voor brons, oppermachtig.

De EK kortebaan is het eerste grote toernooi sinds Kromowidjojo in augustus aankondigde door te gaan tot de Spelen van Tokio. Met dat toernooi pas in 2020 op de kalender deed ze de afgelopen maanden voor het eerst volledig mee aan het lucratieve wereldbekercircuit.

Ranomi Kromowidjojo. Beeld anp
Ranomi Kromowidjojo.Beeld anp

De wedstrijden brachten haar onder meer naar Beijing, Doha, Hongkong, Singapore en Tokio. Met name de combinatie van reizen en racen beviel haar goed, zegt ze: 'Vergeleken met andere jaren heb ik veel meer gezwommen op wereldniveau, waar het soms moeilijker was om finales te halen dan op de EK'. Zo is ze in vorm en ontspannen afgereisd naar Denemarken.

Eerder had Kira Toussaint (23) met zilver op de 100 rug Nederland de eerste medaille bezorgd. Ze wist 75 meter lang het Hongaarse fenomeen Katinka Hosszu (drie keer goud op de Spelen van Rio) voor te blijven. Toussaint kwam vorige week na vierenhalf jaar studeren en trainen in de VS terug naar Nederland. Toussaint: 'Ik heb veel aan mijn techniek gewerkt en in Amerika heb ik mentale training gehad.'

Meer over