Update

Primeur in Sotsji voor ongenaakbare Hamilton

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft vanmiddag in Sotsji de allereerste GP van Rusland gewonnen. De Brit vergrootte daarmee zijn positie in de WK-stand op teamgenoot Nico Rosberg. De Duitser verbrandde in de eerste ronde zijn banden en zakte ver terug. Na een fantastische inhaalrace werd hij toch nog 2de. De derde plaats was voor Bottas.

null Beeld getty
Beeld getty

Hamilton deelde opnieuw een gevoelige tik uit aan zijn teamgenoot en rivaal Nico Rosberg. De Duitser maakte een foute manoeuvre in de eerste ronde en was meteen kansloos voor de overwinning. Hij herstelde zich wel knap en na een indrukwekkende inhaalrace kwam Rosberg op ruime afstand van Hamilton zelfs nog als tweede over de finish. De Fin Valtteri Bottas eindigde als derde.

De een-twee voor Mercedes betekende wel dat de Duitse renstal voor het eerst in zijn bestaan de wereldtitel bij de constructeurs veroverde.

Rosberg wist dat inhalen op het gloednieuwe Russische circuit moeilijk was en wilde meteen na de start toeslaan. Hij passeerde Hamilton, die van poleposition was vertrokken, net voor de tweede bocht, maar remde veel te laat. De bolide schoot vervolgens met geblokkeerde wielen rechtdoor in de chicane. Het funeste gevolg was dat Rosberg de pitstraat in moest om zijn verpeste banden te wisselen.

Terwijl Hamilton in zijn snelle bolide geleidelijk aan een grote voorsprong opbouwde, moest Rosberg vanaf plaats 20 de race feitelijk opnieuw beginnen. Zijn team koos ervoor niet meer van banden te wisselen, waardoor de Duitser meer dan 50 ronden met het setje moest doen. Van die taak kweet hij zich met verve. Zelfs Bottas, die toch een rappe Williams bestuurde, kon niet tippen aan de snelheid van de Mercedes.

De coureurs van de Formule 1 betoonden voor de start van de race eer aan collega Jules Bianchi. De Fransman was een week geleden in Japan slachtoffer van een zware crash en ligt met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis. De rijders verzamelden zich op het startvlak van het circuit in Sotsji en namen een minuut stilte in acht.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over