Positiviteit is beter voor iedereen

De winst van het WK zorgt voor economische groei, omdat we euforisch zijn en positiever over ons land en elkaar....

Imco LantingAmsterdam David VestersBoskoop Hans NooijAmsterdam Joop DautzenbergDeurne Martin Lamboo en Sofia

Maar waar ik vooral blij van word, is dat als ik uit mijn Amsterdamse raam kijk, alle kleuren, nationaliteiten toeterend en feestend voorbij zie komen. Naast en door elkaar heen. Positiviteit inderdaad, op alle gebieden. Succes in Den Haag, by the way.

Imco Lanting, Amsterdam

Oorlog
Op 5 mei 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dat is 65 jaar geleden. In 1974 was Nederland onder leiding van Johan Cruijff de openbaring tijdens het WK. Dat is 36 jaar geleden. Nu is het juli 2010 en Nederland staat op het punt Wesley Sneijder uit te roepen tot beste voetballer ooit. Van Basten, Gullit en Bergkamp worden in zijn schaduw gezet. Het is juli 2010 en Nederland vindt het niet erg dat Duitsland niet tegen ons speelt. De oorlog is van lang geleden. Er zijn geen negatieve gevoelens meer.

Het Oranje van weleer is exit. Misschien is dat Oranje de afgelopen decennia te vaak gememoreerd. Misschien ook zijn er gewoon te weinig mensen die zich 1945 en 1974 herinneren.

Of misschien wil men slechts nieuwe en echte helden. En helden zijn degenen die overwinningen behalen, zoals Michiel de Ruyter en Piet Hein. Maar over die VOC-mentaliteit zal ik het verder niet hebben. Kolonialisme en racisme liggen immers ver achter de huidige generatie van nieuwsmakers en voetbalfans. Dat de zwarte medemens in Zuid-Afrika over een paar dagen met lege armen wordt achtergelaten, is natuurlijk heel iets anders.

Je hoort het bij de NOS, bij RTL, je leest het in alle kranten: we hebben het voortaan over Oranje 2010 en niet meer over 1974. En Duitsland uitschakelen is geen noodzaak meer.

David Vesters, Boskoop

Zegen
Eindelijk lijken we verlost van de chronische revanchegevoelens jegens de Duitsers. Er zullen maar weinigen herinneringen hebben aan de Tachtigjarige Oorlog. Wat een zegen. Nu de zege nog.

Hans Nooij, Amsterdam

Goedgelovigheid
Bij voorspellingen als van octopus Paul moet ik altijd denken aan het volgende fragment uit Bouvard et Pécuchet (1881) van Flaubert: ‘In heel Europa, in Amerika, in Australië en in India brachten miljoenen stervelingen hun leven door met het laten dansen van tafels. En men ontdekte de methode om kanaries te laten waarzeggen, concerten te geven zonder instrumenten en door middel van slakken met elkaar te corresponderen. De pers schotelde de lezers deze kletspraatjes met de grootste ernst voor en versterkte hun goedgelovigheid.’

Joop Dautzenberg, Deurne

Koning
Moeten onze jongens nu zondag de – ongetwijfeld op de tribune plaatsnemende – Kohohoho-honing van Spanje gaan toezingen? Of kunnen we ze misschien nog een spoedcursus Mijn schild ende betrouwen geven?

Martin Lamboo, Sofia

Meer over