Positief saldo KNVB in tijd van chaos aan de top

Tegenover de florissante, donderdag gepresenteerde cijfers van 6,4 miljoen winst over boekjaar 2015-2016, groeit de onrust bij de KNVB over de bestuurlijke sores. 'Zeist', zo blijkt uit de boezem van de voetbalbond, maakt zich ernstig zorgen over de opgeschorte benoeming van algemeen directeur Gijs de Jong, waardoor de bond mogelijk lange tijd zonder bestuurlijk leider is.

Voormalig KNVB-voorzitter Bert van Oostveen. Beeld ANP
Voormalig KNVB-voorzitter Bert van Oostveen.Beeld ANP

De KNVB zit zonder algemeen directeur, terwijl onder meer de invoering van het plan Winnaars van morgen alle aandacht opeist. Daarvoor is 2 miljoen uit de winst over afgelopen boekjaar bestemd. De clubs uit het betaald voetbal, verantwoordelijk voor de benoeming, ruziën intussen over competenties, namen, procedures en belangen.

De chaos is verdiept na het recente, gedwongen vertrek van directeur Bert van Oostveen en de aanstelling van diens beoogde opvolger, Gijs de Jong. Die benoeming verliep volgens de reglementen van de KNVB en was goedgekeurd door ondernemingsraad en Centrale Spelersraad, maar een meerderheid van clubs, vooral uit de eredivisie, hekelde de gevolgde procedure. De clubs sturen ook aan op reglementswijziging, omdat ze vinden dat een kandidaat breed gedragen moet worden.

De raad van commissarissen (rvc) van de KNVB stapte op, behalve Simon Kelder, lid namens de eerste divisie. Hij krijgt vanaf een vergadering op 29 november gezelschap van Erik Mulder van FC Groningen. De commissarissen zijn nodig om de directeur aan te stellen.

Bepaalde clubs, met Ajax als frontloper, torpedeerden onlangs een voorlopige rvc van de KNVB, onder meer vanwege een te hoog 'PSV-gehalte'. Ze ageerden tegen de kandidaten Toon Gerbrands (algemeen directeur PSV) en de Brabander Jan Hommen, voormalig directeur van KNVB-hoofdsponsor ING, in het verleden commissaris bij PSV.

Gerbrands stapte woedend uit het college van toezichthouders van de Eredivisie CV (ECV), omdat de ECV onder leiding van directeur Jacco Swart achter zijn rug om vergaderde over zaken die hem aangingen. Om toch tot een voltallige rvc van de KNVB te komen, is een selectiecommissie aangesteld met Van Eijden (Almere), Slop (Ajax), Biesterveld (Volendam) en Eisinga (Heerenveen).

Die commissie kan geen algeheel aanvaarde kandidaat voor het voorzitterschap vinden, zeker nu de als absolute topkandidaat beschouwde Hommen is afgewezen. Daarop zijn ook twee adviseurs aangesteld, te weten oud-voorzitter Jaakke van Ajax en Eerste Kamerlid Van Kesteren.

De verwachting is dat het tot de voorjaarsvergadering in mei duurt alvorens de directeur kan worden benoemd en mogelijk nog later. Vanuit de boezem van de KNVB wordt die situatie als zeer onwenselijk beschouwd, vanwege de voortgang van werk, en ook om De Jong zelf, die de dupe dreigt te worden van een situatie waaraan hij part noch deel heeft.

De KNVB toonde zich donderdag verheugd met de 6,4 miljoen winst. Opvallend is dat de amateurs voor 2,5 miljoen bijdragen aan het positief saldo, terwijl die sectie een paar jaar geleden op een faillissement afstevende. Het betaald voetbal maakte 3,9 miljoen winst.

De KNVB stelt 2 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van Winnaars van morgen, dat Nederland moet helpen terug te keren aan de internationale top. De KNVB wil ook leningen verschaffen aan clubs uit het betaald voetbal die van kunstgras willen terugkeren naar een hybride mat, die grotendeels bestaat uit natuurgras.

Meer over