Ponomariov zet Kramnik aan de kant

Zo sterk bezet is het Corustoernooi dat de deelnemers het liefst niets anders aan hun hoofd hebben dan de dagelijkse routine van slapen, eten en schaken....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

De 19-jarige Oekraïner staat onder grote spanning in Wijk aan Zee. Graag wil hij zich bij zijn debuut bewijzen in het gezelschap van 's werelds sterksten maar daarnaast voelt hij ook nog eens de druk van deadlines die hem door het FIDE-bestuur zijn gesteld. Ponomariov heeft nog een paar dagen om een contract te tekenene dat van essentieel belang is voor de hereniging van de schaakwereld. Tekent hij niet, dan zal hem zijn wereldtitel worden ontnomen met alle onoverzienbare gevolgen vandien.

Om de twee wereldtitels te herenigen dient Ponomariov het in een tweekamp van twaalf partijen op te nemen tegen Gari Kasparov, de nieuwe vriend van het FIDE-bestuur. De winnaar speelt eind dit jaar een herenigingsmatch tegen de winnaar van de komend voorjaar geplande ontmoeting tussen Kramnik en Leko, de representanten van wat zij zelf het 'klassieke schaak' noemen.

Ponomariov wil de match tegen Kasparov best spelen maar hij eist dezelfde voorkeursbehandeling die Kramnik heeft bedongen. Zijn belangrijkste eis is dat Kasparov hem moet verslaan en dat hij bij een eventuele 6-6 eindstand zijn titel succesvol heeft verdedigd. Het is een gunst die de FIDE en Kasparov hem niet willen schenken.

De FIDE heeft een zware delegatie naar Wijk aan Zee gestuurd die Ponomariov op andere gedachten moet brengen. Tweeijzervreters, de Georgiër Azmaiparasjvili en de Griek Makropoulos logeren in hetzelfde hotel als Ponomariov en volgen hem min of meer op de voet. Vandaag zal op de eerste rustdag van het toernooi wellicht een gesprek plaatsvinden.

Toen Ponomariov zaterdag zijn eerste partij op buitengewoon sullige wijze verloor van Barejev, dacht menigeen dat hij was gesloopt door de speciale omstandigheden. Maar zowaar, op de tweede toernooidag herstelde Ponomariov zich formidabel door in het duel der wereldkampioenen Vladimir Kramnik te verslaan. 'Ach', gniffelde Ponomariov. 'Zaterdag kon ik me niet goed concentreren door dat gezeur van die FIDE-mensen. Vandaag besloot ik me tegen Kramnik eens goed te concentreren op het klassieke schaak. En zowaar nog met succes ook.'

De andere wereldkampioen bleef door de zure nederlaag steken op een schamel half puntje dat hij zaterdag vergaarde tegen Ivantsjoek. De zetten komen traag en moeizaam uit Kramniks vingers en voorlopig is geen andere conclusie mogelijk dan dat de match tegen het computerprogramma Fritz grotere schade heeft aangericht dan hij had gehoopt.

Na twee ronden heeft Evgeni Barejev de leiding met de maximale score. Het spel van de winnaar van vorig jaar ziet er weer krachtig en af en toe zelfs oogstrelend uit. Ponomariov en de 15-jarige Teimour Radjabov kregen beiden geen schijn van kans.

De concurrentie voor Barejev komt voorlopig van Anand en Karpov die volgen op een half punt. Karpov won zaterdag van de Pool Krasenkow en Anand zette zondag een belangrijke stap voorwaarts door de Bulgaar Topalov zich zelf te laten verslaan. In woeste stijl toog Topalov ten aanval met een kwaliteitsoffertje rechts en een pionoffertje links. Al te indrukwekkend zag het er niet uit al was er een moment waarop Topalov remise kon forceren. Toen hij overoptimistisch die kans versmaadde, werd hij door de kalm counterende Anand uitgeteld.

Meer over