Poloërs neerslachtig na afgang in Florence

De waterpoloërs zijn tijdens het Europees kampioenschap als twaalfde en laatste geëindigd. Nederland verloor het duel om de elfde plaats met 8-7 van Slovenië....

De wedstrijd paste in de neerwaartse spiraal waarin de ploeg tijdens het toernooi in verzeild was geraakt. Het doel was een plaats bij de eerste vier in de groep waarmee deelname aan het olympische kwalificatietoernooi zeker zou zijn gesteld. Daar kwam het niet van, bij lange na niet zelfs.

Bij de ploeg en coach Johan Aantjes heerste een neerslachtige stemming, 'Het was het scenario van een schlemiel', klaagde Aantjes, waarmee hij doelde op de onverwachte punten, die Duitsland en Roemenië behaalden tegen kwalitatief betere landen.

Voor de meeste spelers was juist dit EK een laatste drijfveer. Voor de slotwedstrijd tegen Slovenië hadden al vijf spelers aangegeven te stoppen: doelverdedigers Van der Bunt en Vermeulen en voorts De Jong, Havenga en Havekotte. Booy en Silvis twijfelen nog over voortzetting van hun internationale loopbaan.

Volgens waterpolocoördinator van de zwembond Cees van Hardeveld en bestuurslid Hans Aalbers moet er heel wat gebeuren. 'Het zal een tijd duren voor we terug zijn op niveau', is hun mening. 'Nu het olympisch kwalificatietoernooi van de baan is, vallen ook de bijdragen van NOCNSF weg.'

De Nederlandse vrouwenploeg speelt vandaag in de halve finales van het EK in Prato tegen Rusland. De Russinnen wonnen met 6-3 van Griekenland, dat zodoende aantreedt tegen Spanje in de strijd om de vijfde plaats. De andere halve finale gaat tussen Hongarije en Italië.

Meer over