Polling gaat voor goud in Bakoe

Kim Polling heeft vrijdag bij de Europese Spelen in Bakoe, die tevens als EK gelden, de finale bereikt in de klasse tot 70 kilogram. De tweevoudig Europees judokampioene uit Zevenhuizen was in de halve eindstrijd binnen een minuut klaar met de Duitse Szaundra Diedrich.

Kim Polling (wit). Beeld belga
Kim Polling (wit).Beeld belga

Na eerst al een waza-ari te hebben gescoord, besliste Polling het duel kort daarna met een vol punt (ippon).

Voor de 24-jarige judoka was het in Bakoe de derde opeenvolgende zege op ippon. In de finale, later op vrijdag, neemt Polling het op tegen de Duitse Laura Vargas Koch van wie ze vorig jaar in de finale van de EK won binnen acht seconden.

Polling kan in Bakoe haar derde Europese titel op rij veroveren. Dat is opmerkelijk, want ze heeft een zwaar jaar achter de rug. Bij de WK vorig jaar in Rusland viel de titelfavoriete buiten het podium, mede door mentale problemen. Begin van dit jaar op een trainingskamp in Brazilië beleefde Polling geestelijk een persoonlijk dieptepunt. Ze was alle plezier in haar sport kwijt. ,,Ik zal niet zeggen dat ik aan stoppen dacht, maar het zat ertegenaan'', zei Polling in de aanloop naar de Europese Spelen.

Geleidelijk aan kwam ze er weer bovenop. Vanaf maart traint Polling weer volop, met een triomf vorige maand bij de World Masters in Rabat als verdiende beloning. De perikelen met haar trainer Marjolein van Unen zijn inmiddels ook opgelost. Bondscoach Maarten Arens is vanaf nu haar trainer en coach. ,,De chemie met Marjolein was weg, maar er is geen ruzie of zo.''

Dex Elmont (-73 kg) en Juul Franssen (-63 kg) wonnen vrijdagmiddag hun eerste partij in de herkansing. Beiden zijn nog één zege verwijderd van brons.

Meer over