Politici willen Francesco Totti als president Italië

Niet alle Italiaanse politici nemen de verkiezing van een nieuwe president even serieus. In de eerste ronde blijken afgevaardigden de meest onwaarschijnlijke namen op hun stembriefjes te hebben ingevuld. Zo kreeg voetballer Francesco Totti vijf stemmen.

Francesco Totti. Beeld afp
Francesco Totti.Beeld afp

Dat de 38-jarige aanvoerder van AS Roma het volgende staatshoofd wordt, is uitgesloten aangezien de minimumleeftijd voor het presidentschap 50 jaar is. Nog iemand die het ondanks zes stemmen in de eerste ronde niet zal redden, is modeondernemer Santo Versace, een broer van de beroemde ontwerper Gianni Versace.

Eigenlijk is er maar één serieuze kandidaat: de 73-jarige rechter en oud-minister Sergio Mattarella. Bij voorbaat was al duidelijk dat meerdere stemrondes nodig zullen zijn. In de eerste drie rondes is een tweederdemeerderheid van de ruim duizend afgevaardigden, senatoren en regiovertegenwoordigers vereist.

Dat zit er niet in, dus is het wachten op de vierde ronde van morgen als een gewone meerderheid voldoende is om een opvolger te kiezen voor de 89-jarige Giorgio Napolitano, die zijn ambt heeft neergelegd. Premier Matteo Renzi heeft er bij zijn Democratische Partij en zijn bondgenoten op aangedrongen om Mattarella te steunen.

De keuze voor de rechter is echter een schop tegen het zere been van de oppositie onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Tientallen jaren geleden was het Mattarella die vraagtekens zette bij de conflicterende belangen die Berlusconi als mediamagnaat had toen hij de politiek inging.

Renzi loopt het risico dat Berlusconi nu terugkomt op een eerdere belofte om het Italiaanse ervormingsprogramma van Renzi te steunen. Dat programma is er juist op gericht de regering stabieler te maken.

Meer over