Poetin: arrestaties FIFA bewijzen bemoeizucht VS

De arrestaties van zeven FIFA-leden door de FBI is 'opnieuw een schaamteloze poging van de VS om zich te bemoeien met buitenlandse juridische zaken'. Dat heeft de Russische president Poetin vandaag gezegd. 'De Verenigde Staten hebben niets met de FIFA te maken.'

Redactie
Sepp Blatter en Vladimir Poetin in 2013 in Rio de Janeiro. Beeld reuters
Sepp Blatter en Vladimir Poetin in 2013 in Rio de Janeiro.Beeld reuters

'De gearresteerde FIFA-officials zijn geen Amerikaanse burgers. De arrestaties ogen, op z'n minst, heel vreemd. Het is een overduidelijke poging om een herverkiezing van Blatter te voorkomen,' aldus Poetin. De VS willen volgens Poetin met deze actie proberen te voorkomen dat Rusland eindtoernooi om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 mag organiseren. De Russische leider liet verder weten dat hij achter Blatter staat, en de manier waarop de 79-jarige Zwitser sinds 1998 de voetbalwereld bestuurt.

Meer over de FIFA

Spil in het FIFA-schandaal is Chuck Blazer. Die zou volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie eerder schuld hebben bekend en vervolgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI hebben geholpen bij het speurwerk naar de andere verdachten.
Lees meer.

Blatter zelf houdt zich intussen gedeisd. Hij wordt morgen waarschijnlijk toch wel herkozen.
Lees meer.

Hotelkamers

De zeven topbestuurders van de wereldvoetbalbond werden gisteren tijdens een FIFA-congres in Zürich gearresteerd, in het kader van een onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. Ze werden uit hun hotelkamers gehaald en meegenomen.

Leden van de Europese voetbalbond komen vandaag bij elkaar om een verdere strategie te bepalen. Morgen wordt Blatter waarschijnlijk opnieuw verkozen als FIFA-voorzitter. De meeste bonden scharen zich achter Blatter. Alleen de Europese voefbalbond UEFA vindt dat de verkiezing moet worden uitgesteld.

Vladimir Poetin Beeld ap
Vladimir PoetinBeeld ap

Einde

Toch neemt niet iedereen het voor Blatter op. Zo zegt Les Murray, een voormalig lid van de ethiek-commissie van de FIFA, dat het tijd is om een einde te maken aan het lange voorzitterschap van Blatter, ook als er geen bewijs is dat de Zwitser persoonlijk betrokken is bij de vermeende corruptiepraktijken binnen de voetbalbond. Dat schrijft hij op de website van SBS TV.

'Blatter vertegenwoordigt het tijdperk waarin de FIFA een hoop geloofwaardigheid heeft verloren, en dat zal altijd aan hem blijven kleven.' Murray verwacht dat Blatter morgen wordt herkozen als de stemming gewoon doorgaat.

Greg Dyke, de voorzitter van de Britse voetbalbond FA, zei eerder vandaag al dat hij vindt dat Blatter per direct het voorzitterschap van de FIFA neer moet leggen. 'Blatter heeft in een verklaring gezegd dat het nu tijd is om het vertrouwen in de FIFA opnieuw op te bouwen. Maar dat zal niet lukken zolang hij daar nog zit.'

Meer over