'Ploegleider Riis juichte doping toe'

Bjarne Riis heeft doping binnen zijn ploeg oogluikend toegestaan en soms zelfs aangemoedigd. Dat stelt de Deense Dopingautoriteit vast na jarenlang onderzoek. Het is een conclusie zonder gevolgen: de strafbare feiten zijn verjaard en Riis heeft zich teruggetrokken uit het wielrennen.

Bart Jungmann
Bjarne Riis. Beeld ANP
Bjarne Riis.Beeld ANP

Nadat Riis eerder al had toegegeven zijn zege in de Tour de France van 1996 op ongeoorloofde wijze te hebben behaald, blijkt nu ook te zijn vals gespeeld onder zijn leiding. Tot begin van dit seizoen was de 51-jarige Deen verantwoordelijk voor de prestaties van Alberto Contador. Daarvoor reden onder anderen Tourwinnaar Carlos Sastre, Tyler Hamilton, Fabian Cancellara, de broers Schleck en Ivan Basso in zijn dienst.

In The Secret Race, het boek waarin Hamilton openheid van zaken gaf, was Riis al in verband gebracht met georganiseerde doping. Dat heeft hij altijd ontkend. Volgens Michael Ash, directeur van de Deense Dopingautoriteit liggen de feiten nu op tafel. 'Riis was als ploegleider en manager op de hoogte van dopinggebruik, maar trad er nooit tegen op. Dat is volstrekt onaanvaardbaar.'

Denen

De rapporteurs richten hun pijlen slechts op de Denen in de entourage van Bjarne Riis. Zo wordt Johnny Weltz, destijds ondergeschikt aan Riis, beschuldigd van betrokkenheid. Nicki Sörensen, jarenlang wielrenner bij de ploeg van Bjarne Riis, gaf al voor publicatie het gebruik van stimulerende middelen toe.

Beiden zijn nog altijd actief in het wielrennen. Weltz is ploegleider bij het Amerikaanse Cannondale-Garmin. Sörensen vervult die functie bij Tinkoff, tot voor begin dit jaar onder leiding van Riis.

Op het laatst was Bjarne Riis alleen nog sportief verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de ploeg. Ploegbaas Oleg Tinkov maakte in maart een eind aan de samenwerking, zonder destijds een toelichting te verstrekken. Daarvoor was Riis eigen baas. Toen de ploeg CSC heette, zou het gebruik van cortisonen wijdverbreid zijn geweest.

Telefoonnummer

Volgens het rapport zou Bjarne Riis het telefoonnummer van de Spaanse arts Fuentes, spil in een dopingnetwerk, hebben doorgegeven aan Hamilton. De Amerikaan was in 2002 en 2003 kopman bij CSC. 'Fuentes is de beste in zijn vak. Voor bloeddoping moet je bij hem zijn', zou Riis hebben gezegd tegen Hamilton.

Ook Carlos Sastre zou in 2008 door hem zijn doorverwezen naar Fuentes. Verwijzend naar de praktijken bij de ploeg van Armstrong opperde hij het mogelijk gebruik van kleine bloedzakken om ontdekking te voorkomen. De Spanjaard ontkent een dergelijk gesprek. 'Ik was ook al aan het eind van mijn carrière.'

Meer over