Pleidooi van Samaranch bij Kok voor rechten van de sport

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Juan Antonio Samaranch, heeft er bij minister-president Wim Kok op aangedrongen de rechten van de sport vast te leggen in het Verdrag van Amsterdam....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De 77-jarige Spaanse gids van de Olympische beweging bezocht het Catshuis een dag nadat hij in de Rotterdamse Kuip de Europa Cup-zege van FC Barcelona had bejubeld. Samaranch benaderde Kok in zijn rol als voorzitter van de Europese Unie. Hij sprak er nogmaals zijn teleurstelling over uit dat in het Verdrag van Maastricht, zes jaar geleden, volledig is voorbij gegaan aan het belang en de rechten van de sport.

Dat verzuim heeft er volgens Samaranch toe geleid dat het zogenaamde Bosman-arrest de voetbalwereld compleet op haar kop heeft gezet. 'Als de politiek de sport in haar besluitvorming had betrokken dan waren de gevolgen minder ingrijpend en minder chaotisch geweest', aldus Samaranch.

Door het Bosman-arrest werd niet alleen het transfersysteem in het betaald voetbal afgeschaft, maar verdwenen ook de grenzen in het internationale spelersverkeer.

Samaranch pleitte er bij Kok voor in het binnenkort overeen te komen verdrag een paragraaf op te nemen waarin het grote maatschappelijke belang van de sport in de Europese gemeenschap en de autonomie van de sportbonden worden erkend. Bovendien wil de voorzitter van het IOC dat bij iedere politieke beslissing over de sport, de overkoepelende sportorganisaties worden betrokken.

De IOC-voorzitter werd bij zijn bezoek aan Kok vergezeld door de Belg Jacques Rogge, voorzitter van de gezamelijke Europese Olympische comité's, Anton Geesink, het Nederlandse IOC-lid, NOCNSF-preses Wouter Huibregtsen en de Zwitserse jurist François Carrard, secretaris-generaal van het IOC.

Premier Kok, met staatssecretaris Erica Terpstra aan zijn zijde, zegde Samaranch toe dat hij diens wensen zal overbrengen.

Meer over