Plat verplettert concurrentie op triatlon Paralympics

Honderden meters voor de finish hief hij al de armen, in een royale V, het imposante bovenlijf nog eenmaal showend vanuit de racestoel. Omkijken hoefde niet, de concurrentie was verpletterd. Paralympiër Jetze Plat, enorme schoudergordel plus een half been, rolde zaterdag in glanzende vorm naar het eerste goud in de paratriatlon.

Jetze Plat viert zijn gouden plak. Beeld epa
Jetze Plat viert zijn gouden plak.Beeld epa

In zijn PT1-klasse betekent dat zwemmen, uit het water getild worden, handbiken in de ligfiets en wheelen, rijden met het racetype van de rolstoel. Plat (25) was onnavolgbaar goed. Hij werd in juli wereldkampioen in Rotterdam, maar toen ontbrak de Australiër Bill Chaffey, vijf keer de beste van de wereld. De twijfel of hij de Aussie wel aankon, was na het historische goud van de Copacabana wel verdwenen.

'Jetze is een klasse apart. Hij is een perfecte sportman en een reuzenaardige vent. Als ik het iemand gun, is het hem', sprak Chaffey die nimmer echt in het spoor van de Nederlander kon blijven en het erepodium miste. Bij het zwemmen, 750 meter, crawlde Plat met grote slagen weg bij de concurrenten.

Hij schatte vooraf dat hij een minuut kon winnen in de zee van Rio de Janeiro, waar vier weken terug Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman Olympisch goud veroverden. Het werd 0.57. 'Ik dacht dat ik in het begin op de voeten werd getikt. Maar dat heb ik me maar verbeeld. Het heeft me wel opgejaagd in het water. Want zwemmen ging helemaal niet gemakkelijk', sprak de man die door een Braziliaanse man en een vrouw, volgens voorschrift, uit het water werd gild. De branding smeet hem min of meer op het strand neer.

Goede zwemmer

Plat, van jongsaf ondanks zijn ontbrekende benenwerk een goede zwemmer, zei na afloop een minuut marge niet veel te vinden. 'Daarom ben ik de eerste van de vier ronden van het handbiken voluit gegaan. Ik reed 45 kilometer per uur. Veel harder kan het niet. Kan ik ook niet. Ik wilde een groot gat met de tweede plaats slaan', sprak hij toen hij na twintig kilometer met de handbike, de voorgeschreven ligfiets, 2.35 voorsprong had genomen op zijn landgenoot Geert Schipper. Chaffey was op 4 minuten gereden.

De twee rondjes met de rolstoel, de wheeler, werden een triomftocht. Hij hoefde niet meer voluit te gaan. Plat, die rolstoelracen echt heeft moeten bijleren sinds hij in 2013 besloot de paratriatlon te gaan doen, haalde zijn bovenarmen op de biceps open. Het weggeschraapte vel gaf bloedende huid. Hij moest daaraan verzorgd worden. Stelt niks voor, spraken alle omstanders. Triatlon is pijn lijden.

Voor Plat is de triatlon officieel een bijnummer. Hij is eigenlijk handbiker in de paracycling op de weg. Hij rijdt de komende week nog de tijdrit en de wegwedstrijd en stuit daar op de legendarische Italiaanse oud-autocoureur Alex Zanardi. 'Ik heb nog iets te doen', beloofde Plat op de befaamde Atlantische boulevard van de Copacabana.

Na afloop ging hij in zijn rolstoel meebewegen met een van de Braziliaanse dansgroepen die het publiek graag enthousiasmeren. Plat, die geboren werd met een verkort linkerbeen en bij wie het rechterbeen in 2008 werd geamputeerd, draaide rondjes in zijn rolstoel mee. Zijn dag kon niet meer kapot. 'Dit was een historische overwinning', sprak hij tegen de vragensteller die misschien vergeten was dat dit de eerste paralympische triatlon uit de geschiedenis was.

Geert Schipper (links) won vandaag zilver op de triatlon, Jetze Plat goud. Beeld epa
Geert Schipper (links) won vandaag zilver op de triatlon, Jetze Plat goud.Beeld epa
Meer over