Pijnlijke ervaring voor jonge springploeg: net geen brons

Drie Twentse jongens en een geboren Limburger wilden in het verre Griekenland een succesverhaal schrijven. Als Nederlandse springruiterploeg wilden ze op jacht naar olympisch eremetaal....

Van onze verslaggever John Volkers

Het `net niet' van de Nederlanders, ver achter de oppermachtige Duitse kampioensruiters, was een pijnlijke ervaring. In de tweede ronde, een prachtige springwedstrijd onder fel kunstlicht, lieten zij hun kans op een medaille liggen door twee onvrijwillige aanrakingen met de waterbak.

Tweede ruiter Leopold van Asten, de Limburger van het stel, liep met Fleche Rouge een fijne proef, tot het beste paard van Nederland (aldus bondscoach Romp) halverwege een haast nonchalant hoefje op de witte, gipsen badrand plaatste. Daarna kreeg Fleche, net als in de ochtend, ruzie met een Grieks schip, de laatste hindernis.

De combinatie na Van Asten, Gert-Jan Bruggink met Joel, overkwam hetzelfde op de sloot. De Tukker, een voorbeeldig ruiter met een perfecte wedstrijdinstelling, had net als in de ochtend een nul kunnen halen, wanneer hij zijn dier ruim over de waterbak had gebracht. Joel, toonbeeld van gretigheid, liet het water opspatten.

Het gevecht in de slotronde, Zwitserland, Verenigde Staten, Nederland en Zweden waren binnen elkaars schootsbereik, ging al niet meer om de gouden medaille. Duitsland, deze keer vertegenwoordigd door het kwartet Ahlmann, Kutscher, Becker en Beerbaum, was al niet meer in te halen.

Het betekende de vierde Duitse olympische ruitertitel op de laatste vijf Spelen. Alleen in 1992, in Barcelona, had een bijzonder Nederlands team, met als uitblinkers Piet Raymakers en Ratina Z, de Duitse zegemars kunnen doorbreken. Hun olympische heerschappij bestaat inmiddels uit negen kampioenschappen.

Nederland, niet ontmoedigd door de Duitse overmacht, had zich in al zijn realisme op de resterende posities van het erepodium gericht. De debutantenploeg van Bert Romp, met een gemiddelde leeftijd van 27,6 jaar, ving de slotronde aan, op de gedeelde derde plaats.

Het tot dan zilveren Zwitserland zakte direct al weg, maar Zweden, gedeeld derde met Nederland, hield knap stand. Hun topruiter Rolf-Goran Bengtsson ging foutloos rond met Mac Kinley. Gerco Schröder, niet de aangewezen nummer één van Nederland, kreeg de zware taak op zich om Monaco in elk geval ook zonder fouten rond te sturen. Hij kreeg zijn paard foutloos over het gevreesde water, maar strandde twee hindernissen later op de Stone Bridge, een breed en hoog obstakel van reuze-legostenen.

De laatste hoop op een medaille was een mogelijke martelgang voor de Amerikanen, met wie halverwege de strijd, zo rond het middaguur, nog de tweede plaats was gedeeld. Beezie Madden, voorlopig de aanvoerder van het individuele klassement, kon met Authentic niet op een fout worden betrapt en voerde even later ook haar team aan dat in de barrage met Zweden, om zilver of brons, knap overeind bleef.

De Nederlanders hadden zich geweerd als eenheid. Coach Romp had een totaal nieuwe groep ruiters samengesteld voor de veeleisende trip naar Athene. Drie van hen waren talentvolle Twenten: de student Gert-Jan Bruggink en de broers Wim en Gerco Schröder, boerenzonen met liefde voor paarden.

Zij komen uit de buurt van Geesteren, waar Jan Maathuis met zijn handelsstal een cultuur van sterke ruiters vestigde. Op winterse avonden worden onderlinge wedstrijden gereden, waarin de ruiters elkaar sterker maken. Zelfs België bezit nog een nazaat van die traditie uit Twente: de genaturaliseerde Jos Lansink reed gisteren een sterke tweede proef voor België. Die `nul' had Nederland kunnen gebruiken.

Nu was de vierde man van Nederland Leopold van Asten, de Limburger. Hij werd door Romp van zoveel belang geacht dat hij kort voor de Spelen nog van een sleutelbeenbreuk mocht herstellen. Het nieuwe kwartet werd geprezen om zijn topsportinstelling. Vorige ruiters als Lansink, Tops en Hendrix zouden in de olympische ring te vaak handelsbelangen hebben gediend. Aan het eind was er geen verschil. Nederland bleef buiten de medailles.

Meer over