Pijn van Rio is verdreven: twee keer zilver voor Nederland op WK zwemmen

De voorlaatste dag van de WK zwemmen bood juichende tonen in het Nederlandse kamp. Er werden twee zilveren medailles uit het water van de Duna Arena gevist. Uiteraard was de kopvrouw van de nationale ploeg, Ranomi Kromowidjojo, daarbij betrokken. Zij veroverde zilver op de 50 meter vlinderslag, het sprintnummer waarop de Zweedse Sarah Sjöström het wereldrecord verbeterde.

Ranomi Kromowidjojo op het WK zwemmen Beeld afp
Ranomi Kromowidjojo op het WK zwemmenBeeld afp

Vervolgens ging ze te water voor de halve finale van de 50 meter vrije slag (vierde). Om af te sluiten met een sterke finale op de 4 x 100 meter vrije slag gemengd, een estafettenummer dat langzaam serieuzer wordt genomen. Het Nederlandse kwartet van twee mannen (Ben Schwietert en Kyle Stolk) en twee vrouwen (Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo) werd tweede, achter de superieure Amerikaanse ploeg die ook het eigen wereldrecord aanscherpte.

Nederland dook door sterke races van Stolk (47,80) en Heemskerk (52,33) ook onder het oude wereldrecord dat dateerde van de WK 2015 in Kazan. Ook daar werd de nationale crawlploeg tweede achter de VS, toen met vijfhonderdste van een seconde verschil. Femke Heemskerk was in Rusland de slotzwemster en werd na een slecht ingedeelde race in de laatste meters uitgetikt door de Amerikaanse Missy Franklin. Over dat zilver werd getreurd. Het zilver van Boedapest was goed voor viermaal een brede lach.

Zaterdagavond was Heemskerk op haar zevende WK op haar best. Haar overnametijd, als nummer drie, was precies 0,00 seconden. Het had nog beter gekund. Bij estafettezwemmen mag een zwemmer min 0,03 overnemen; nog sneller overgenomen leidt tot diskwalificatie. De goedkeuring van zekere negatieve marge heeft met de nauwkeurigheid van de tijdwaarneming te maken. De aantikplaat reageert soms iets vertraagd.

Heemskerk zei, met het zilver om de nek, geschrokken te zijn van haar wel zeer vlotte overname. Ze zei dat het moeilijk was geweest de snelheid van de aanzwemmende man (Stolk) in te schatten. 'Ik durfde na afloop niet direct te juichen. Marcel (Wouda, coach, red.) had gezegd dat ik iets scherper moest overnemen dan in de series. Toen was het 0,35. Dit was beter, haha.' Het was de basis van het Europese record (3.121,81) dat Nederland zwom.

Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo met zilver op het podium Beeld afp
Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo met zilver op het podiumBeeld afp

De pijn van Rio

Kromowidjojo kon na de inspanning van Heemskerk - van twee naar drie - de tweede plaats moeiteloos vasthouden. Ze was verrassend genoeg langzamer (52,56 om 52,33) dan Heemskerk die de derde splittijd over 100 meter uit haar loopbaan zwom. Kromowidjojo had een excuus; ze had al wat meters in de armen en benen en wist zich nagenoeg veilig. Heemskerk liet hoe dan ook weer eens zien hoe sterk zij in een teamoptreden is. Na haar tweede medaille van het toernooi verklaarde ze nog zeker een jaar door te gaan. De sfeer in de verjongde ploeg bevalt haar zeer.

De pijn van Rio, de olympische mislukking van vorig jaar, is verdreven. 'De liefde voor zwemmen is bij mij nooit weggegaan. En nu is er wat liefde teruggegeven door de sport', was haar poëtische beschouwing.

De oogst van Nederland in Hongarije bedraagt intussen vijf medailles: eenmaal goud (Ferry Weertman, 10 kilometer), drie zilver (Sharon van Rouwendaal 25 kilometer, Ranomi Kromowidjojo 50 vlinder en estafette gemengd) plus eenmaal brons (4 x 100 vrij vrouwen).

Femke Heemskerk Beeld getty
Femke HeemskerkBeeld getty
Meer over