Piet Libregts (83) overleden

Oud-bondscoach en ploegleider Piet Libregts is in de nacht van zaterdag op zondag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn schoonzoon oud-olympisch kampioen Bart Brentjens via Twitter weten. Libregts was al enige tijd ziek.

Piet Libregts. Beeld ANP
Piet Libregts.Beeld ANP

Libregts was als verzorger, ploegleider, manager en bondscoach tussen 1947 en 1987 actief in de wielersport. De Vlijmenaar werkte onder anderen samen met toprenners als Gerrit Schulte, Rik van Looy, Peter Post, Hennie Kuiper, Jan Janssen, Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk. Onder zijn bondscoachschap werden Raas, Knetemann en Zoetemelk wereldkampioen.

In 2010 ontving hij voor zijn verdiensten het Gouden Wiel, de hoogste onderscheiding die de wielrenunie KNWU kent.

Libregts was zelf een aantal jaren actief in het peloton. Hij reed 3 jaar bij de amateurs maar haalde nooit een overwinning. Hij ging daarna als verzorger van Gerrit Schulte aan de slag in de zesdaagsen en werkte zich steeds verder omhoog. Als ploegleider bij de amateurs begon Libregts bij Acifit. Hij zette zich ook in voor het opzetten van de ploeg Frisol. Van 1973 tot 1977 groeide de formatie onder zijn leiding uit tot een topteam. Hennie Kuiper werd onder meer wereldkampioen en Jan Raas won Milaan-SanRemo en de Amstel Gold Race.

Libregts kreeg daarna met succes als bondscoach de Nederlandse toppers onder zijn hoede. Hij leidde Raas, Knetemann en Zoetemelk naar de wereldtitel. In 1985 beëindigde de KNWU de samenwerking omdat de amateurselectie niet goed zou presteren. Libregts is daarna als adviseur van onder meer TVM nog betrokken bij de wielersport. Ter ere van zijn 70-jarige verjaardag verscheen er een boek over hem onder de titel 'Piet Libregts, kampioenenmaker'.

Hij kreeg vanaf 2001 veel problemen met zijn gezondheid. Er werd een tumor in zijn buik ontdekt, maar herstelde daar weer van. Later werd hij getroffen door een herseninfarct. Hij bleef nog lang contact houden met zijn voormalige renners.

Meer over