Pias Tyson Fury onttroont wereldkampioen Klitsjko

Al voor de wedstrijd wist Vladimir Klitsjko geen raad met de onvoorspelbaarheid van Tyson Fury. 'Wat ruik je lekker', zei Fury tijdens de face-off op de persconferentie voorafgaand aan het gevecht. 'Hij draagt vrouwenparfum.' Van begin tot aan eind probeerde uitdager Fury om wereldkampioen Klitsjko te ontregelen. Met succes: na twaalf ronden kroonde hij zich in Düsseldorf tot de nieuwe kampioen.

Fury, rechts, haalt uit naar Klitsjko. Beeld getty
Fury, rechts, haalt uit naar Klitsjko.Beeld getty

Klitsjko verloor zaterdagavond na elf jaar weer een wedstrijd en moest daardoor zijn wereldtitels van de WBA, WBO, IBF en IBO overdragen aan zijn Britse uitdager. Het was een wedstrijd tussen twee tegenpolen. Zo heeft Klitsjko het lichaam van een superatleet: nergens vet, alleen maar spieren. Aan de andere kant stond Fury, die met wat vet op de heupen lang niet zo fit oogde als zijn concurrent.

Klitsjko geldt als een voorbeeldig sportman. Aan zijn zijde staat altijd broer Vitali, die eveneens wereldkampioen boksen werd. Vitali verruilde zijn bokshandschoenen voor de politiek: In Oekraïne was hij oppositieleider toen de pro-Russische Viktor Janoekovitsj in 2014 werd afgezet en tegenwoordig is Vitali burgemeester van Kiev. Hij probeerde zijn broer nog moed in te spreken, maar hij zag hoofdschuddend hoe zijn Vladimir de dominantie in het zwaargewichtboksen verloor.

Met zijn nederlaag komt een einde aan elf jaar heerschappij van Klitsjko. Beeld getty
Met zijn nederlaag komt een einde aan elf jaar heerschappij van Klitsjko.Beeld getty

Leeftijd

In Düsseldorf trof Klitsjko de pias Tyson Fury, met de bijnaam 'Gypsy King'. Hij kwam verkleed als Batman de perszaal binnengerend om te stoeien met iemand die was verkleed als The Joker, de vijand van het stripfiguur. Op het vliegveld van Düsseldorf, tijdens een openbare training, sarde Fury Klitsjko nog meer door een lied voor hem te zingen.

Fury komt uit een boksfamilie. Zijn vader, eveneens bokser, had het titelgevecht bijna gemist door een gevangenisstraf, nadat hij werd bestraft voor een gevecht waarbij iemand zijn oog verloor.

De plagerijen van Fury gingen vooraf vooral over de leeftijd van Klitsjko, de Oekrainer is 39 jaar. 'Hij is grijs, net als mijn trainer en mijn manager. Vergeet niet dat ik de snelste zwaargewicht ben sinds Mohammad Ali! 'Vlad' is veel te langzaam voor mij', aldus Fury die zelf 27 jaar is.

Tyson Fury viert zijn overwinning. Beeld afp
Tyson Fury viert zijn overwinning.Beeld afp

Twee meter zes

Tegen alle verwachtingen kreeg Fury gelijk. Voor 54 duizend toeschouwers bewoog de Brit schokkerig, maar snel. En waar Klitsjko misschien fitter oogt, bleek de Brit conditioneel sterker. Fury kletste tijdens de eerste rondes zelfs met Klitsjko. Zo nu en dan hield hij zijn dekking laag, om te bewijzen dat Klitsjko hem toch niet kon raken.

Met zijn 2,06 meter lange lijf danste hij rond Klitsjko, die acht centimeter kleiner is. Met zijn lange tentakelarmen hield hij de wereldkampioen op afstand. Aan het einde van het gevecht maakte Klitsjko nog een beginnersfout door met zijn rug naar zijn opponent te staan. Het leverde hem een paar tikken op zijn gezicht op.

Klitsjko, die vanwege zijn gevaarlijke rechtervuist 'Dokter Staalhamer' wordt genoemd, kon zijn rechter nooit in stelling brengen. Alleen in de twaalfde en laatste ronde trof hij een aantal keer het hoofd van Fury, maar toen was het te laat. De jury wees unaniem Fury aan als winnaar: 115-112 115-112 116-111. Daarmee blijft de Brit ongeslagen.

De wenkbrauw van Klitsjko is opgengesprongen. Beeld afp
De wenkbrauw van Klitsjko is opgengesprongen.Beeld afp

Revanche

Klitsjko is niet langer de wereldkampioen zwaargewicht. Om de vernedering compleet te maken, zong Fury in de ring nog een lied terwijl Klitsjko op een paar meter afstand stond.

'Ik kreeg geen vat op hem. Fury was tot de laatste ronde snel en beweeglijk, hij heeft verdiend gewonnen', zei Klitsjo achteraf. Hij eiste meteen een revanche. 'Die wil ik en die komt er, want dat staat in ons contract.'

Fury antwoordde in stijl: 'Maakt niet uit waar, ik zal opnieuw tegen hem boksen en dan versla ik hem weer.'

Klitsjko op de persconferentie achteraf. Beeld afp
Klitsjko op de persconferentie achteraf.Beeld afp
Meer over