Peter Müllenberg, Neerlands hoop in bange dagen

Schrijf het mannenboksen in Nederland niet zomaar af. Dat was de duidelijke boodschap die Peter Müllenberg bij de EK in Minsk gaf. Met zijn knappe zilveren medaille in de categorie tot 81 kilogram toonde de 24-jarige Tukker aan dat Oranje het in de lange aanloop naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 niet alleen nog maar van de vrouwenkernploeg, met Nouchka Fontijn als blikvanger, moet hebben.

null Beeld epa
Beeld epa

'Ik verwacht, nee, ik hoop dat ik nu wat meer ondersteuning kan krijgen van de boksbond en van sportkoepel NOC*NSF', liet Müllenberg zaterdag na zijn verloren finale tegen de uitgeruste Rus Nikita Ivanov (30-27 29-28 30-27) bescheiden weten. 'Ik denk wel dat ik dat hier bij de EK heb afgedwongen.'

Het mannenboksen kan sinds dit jaar niet meer rekenen op extra financiële steun van NOC*NSF. De sportkoepel zag geen of te weinig olympisch perspectief meer bij de Nederlandse senioren, die sinds Barcelona 1992 steevast ontbreken op het olympische platform. In samenwerking met de boksbond (NBB) investeert NOC*NSF nog wel in de jeugd en in het vrouwenboksen. De ervaren Welshman Nigel Davies heeft beide trainingsgroepen als bondscoach sinds begin vorige maand onder zijn hoede genomen.

Voor Müllenberg, werkzaam als chauffeur bij Defensie, is er binnen het krappe topsportprogramma en het magere budget van de NBB vooralsnog geen plaats. Met zijn vertrouwde coach Hennie van Bemmel, van ABCC uit Apeldoorn en VBC Velbert uit Duitsland, reisde hij het afgelopen voorjaar op 'eigen kosten' door Europa. Met goud in Halle, zilver in Usti en brons in Helsinki bewees Müllenberg na zijn mislukte olympische campagne voor Londen 2012 nog wel degelijk over potentie en ambitie te beschikken.

Het zilver in Minsk, de eerste EK-medaille sinds de zilveren plakken voor Don Diego Poeder en Orhan Delibas in 1993, vormde een prachtige bekroning voor het onafscheidelijke boksduo voor hun inzet en volharding. 'Ik ben Hennie dankbaar, maar zeker ook mijn leidinggevenden bij Defensie', benadrukte Müllenberg, die na de EK-finale bekaf was. 'Zonder hun steun was het absoluut niet gelukt. Zij hebben tijd en geld voor mij vrij gemaakt, zodat ik me met Hennie toch nog goed op dit EK heb kunnen voorbereiden. Ik ben superblij en supertrots dat ik dat vertrouwen nu met de zilveren medaille heb kunnen terugbetalen.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over