REPORTAGE

Peter Bosz laat ook Vitesse attractief spelen

Peter Bosz moet wel een goede trainer zijn. Hij laat Vitesse, het in Arnhem neergestreken vreemdelingenlegioen, attractief spelen, net zoals hij dat eerder bij Heracles deed.

Bart Jungmann
Rochdi Achenteh van Vitesse druipt teleurgesteld af na het gelijkspel. Beeld Klaas Jan ver der Weij
Rochdi Achenteh van Vitesse druipt teleurgesteld af na het gelijkspel.Beeld Klaas Jan ver der Weij

Als een lagedrukgebied trekt de trainer van Vitesse zaterdagavond door het stadion van Heracles. Beide handen zitten bokkig verstopt in broekzakken. Het stoppelbaardje houdt als prikkeldraad oude bekenden op afstand. 'Bossie', roepen ze uidagend naar hem. Hij negeert het.

Uitgerekend in Almelo, de stad waar hij woont en een paar jaar geleden nationaal furore maakte met offensief voetbal, vindt Peter Bosz zijn waterloo. Zes wedstrijden lang bleef Vitesse ongeslagen en dat zou het vandaag nog zijn geweest, indien scheidsrechter Kuipers de zevende wedstrijd één minuut eerder had beëindigd.

Een hoekschop wordt half weggewerkt. De bal belandt toch weer in het strafschopgebied en, via invaller Avdic, achter doelman Room. Een wedstrijd, die er aanvankelijk geen was, eindigt in 1-1. De spelers van Vitesse zijgen als puddingen ineen, alsof de titel is verspeeld.

Zo erg is het natuurlijk niet. Maar de derde plaats, waarvan al voorzichtig werd gesproken na de ongeslagen serie in de maand februari, is alweer een vergezicht. In de kale cijfers is Vitesse een subtoppertje, het luchtkasteel van vreemd geld en duistere dwarsverbanden.

Raderwerk

Toch heeft Peter Bosz, getuige de eerste helft tegen Heracles, een kunststukje verricht. Met kapitaal alleen zet je geen raderwerk in elkaar en dat is de trainer van Vitesse wel gelukt. Kennelijk is hij een van de schaarse trainers die dat kan.

Bij Heracles kregen zijn offensieve plannen gestalte in een verdediging van drie man. Vitesse doet het met vier, maar het hele elftal is doordrongen van aanvallende bedoelingen. Zo vlug mogelijk gaat de bal naar voren. Elke poging van Heracles in die richting wordt zo snel als mogelijk verijdeld. Die spelopvatting vraagt het uiterste van de spelers, vooral in concentratie. Het opjagen van de tegenstander moet een collectieve daad zijn, anders is het tot mislukken gedoemd.

Juist dat aspect van gezamenlijke verantwoordelijkheid komt sterk tot uitdrukking in de eerste helft. Als hyena's storten de spelers van Vitesse zich telkens op een prooi in zwart-wit. In zo'n roedel moet de interne verstandverhouding optimaal zijn.

Onnavolgbaar combinatievoetbal

Heracles verzandt daardoor in pure onmacht. Veelzeggend is de botsing halverwege de eerste helft tussen twee medespelers in een wanhopige poging het raderwerk te ontregelen. De thuisploeg komt in 45 minuten slechts één keer echt in de buurt van het vijandelijk doel. Dan is het overigens wel meteen gevaarlijk met spits Weghorst. Zijn poging mist dat doel maar net.

Naderhand mag dat een teken aan de wand zijn. In de eerste helft is er voor Vitesse geen vuiltje aan de lucht. Op het gladde laken dat de Koninklijke Ten Cate in Almelo heeft gespannen, kan perfect positiespel worden ontplooid. De middenvelders Pröpper en Vejinovic zijn daarin de vormgevers. Vooral de eerste is een wonder van lichtvoetigheid en acceleratievermogen.

Twee aanvallen, bijna identiek, zeggen alles over de klasse die Vitesse tentoon spreidt. In onnavolgbaar combinatievoetbal gaat de bal van de ene naar de andere vleugel, alsof het zaalvoetbal is.

Spits Bertrand Traoré

De eerste keer helpt linksbuiten Olinyk een dot van een kans om zeep. De tweede keer tikt verdediger Breukers een soortgelijke voorzet van Labyad langs zijn eigen doelman Castro, waarna spits Bertrand Traoré het doelpunt voor zijn rekening neemt.

Het is zijn zesde in vier wedstrijden. Mede daarom is de jonge spits uit Burkina Faso de afgelopen maand naar voren geschoven als de sleutel tot succes. Chelsea heeft hem tijdelijk naar Arnhem gesluisd als een talent van wie trainer Mourinho hoge verwachtingen heeft.

Voor zijn 19 jaar is Traoré een uit de kluiten gewassen sportman en een belangrijke pion in dat combinatievoetbal. Maar hij valt in Almelo ook op door slordigheid in de afwerking, die Vitesse na 94 minuten de das omdoen.

Vergeten te voetballen

Doordat de marge zo klein blijft, geeft degradatiekandidaat Heracles de hoop niet op. De gelijkmaker op het scheiden van de markt is niet eens onverdiend. Daarvoor al had met name Brahim Darri het opportunistische voetbal kunnen belonen.

'We vergaten de tweede helft te voetballen', is de enige verklaring die de boze en teleurgestelde Bosz kan bedenken. Alsof een zwemmer kan vergeten te zwemmen of een schaatser halverwege twijfelt aan het nut van een rondje 29 blank. Voetballen is immers niet alleen de beloning van superioriteit, maar ook een kwestie van overeind blijven bij tegenslag, een kwestie van de buit binnenhalen. Kennelijk mankeert daaraan het een en ander.

Al de hele jaargang worden de mannen van Bosz geroemd om hun spel. Tv-commentator Frank Snoeks, zaterdagavond ook in Almelo, vindt Vitesse zelfs beter dan PSV. Maar het duel tegen Heracles laat zien waarom PSV bovenaan staat en Vitesse slechts zesde op 27 punten achterstand.

De Vitesse-muur springt hoog op bij een vrije trap van Heracles. Beeld Klaas Jan van der Weij
De Vitesse-muur springt hoog op bij een vrije trap van Heracles.Beeld Klaas Jan van der Weij
Meer over