Petacchi nu wel ritwinnaar in Catalonië

BANYOLES - Wielrenner Alessandro Petacchi heeft dinsdag zijn eerste etappezege in de Ronde van Catalonië behaald. De Italiaan was in de tweede rit, die over 169,3 kilometer ging van Santa Coloma de Farners naar Banyoles, de snelste in de sprint. Jose Joaquin Rojas uit Spanje eindigde als tweede, voor de Portugees Manuel Cardoso. De Nederlander Michel Kreder werd zevende.

null Beeld epa
Beeld epa

Petacchi won maandag ook de al de sprint van het peloton, maar dat was toen niet voldoende voor de zege. De Let Gatis Smukulis wist toen in zijn eentje de grote meute 28 seconden voor te blijven. Petacchi kwam als tweede over de streep.

Smukulis behield dinsdag zijn leiderstrui. De Ronde van Catalonië duurt nog tot en met zondag. Dan is de finish in Barcelona.

Eerste zege
Het was voor de 37-jarige Petacchi zijn eerste zege van het seizoen. De favorieten voor de eindzege deden dinsdag rustig aan. Zij spaarden zich voor de 'koninginnerit' van woensdag, een etappe met liefst vier zware cols. Ruben Perez, José Benitez, David De La Cruz, Jan Tratnik en Marek Rutkiewicz ontsnapten al snel. Tratnik moest rap lossen. De anderen kregen maximaal vijf minuten voorsprong. In de eindfase probeerden Giacomo Nizzolo en Alexandre Pliuschin nog weg te rijden, maar de ploegen van de sprinters lieten dit niet gebeuren.

De Duitser Paul Martens had een zware dag. De renner van Rabobank zat de hele dag ziek op de fiets. Hij kwam met een kleine achterstand binnen. 'Hij heeft last van buikgriep', aldus ploegleider Frans Maassen. 'Ik heb hem vandaag zien worstelen, maar hij wilde doorrijden. Ik hoop dat zijn situatie vannacht verbetert, want anders is het woensdag echt niet te doen.'

Maassen heeft wel goede hoop voor de rest van zijn ploeg. Bauke Mollema staat na dinsdag tiende in het klassement.

Meer over