'Persona non grata' Sutil wil op podium in Formule 1

Adrian Sutil is niet teruggekeerd in de Formule 1 voor vijfde of zesde posities. 'Ik heb hogere doelen, ik wil op het podium. Ik wil zelfs winnen en een van de beste coureurs van de Formule 1 worden', zei de Duitser donderdag na zijn opmerkelijke comeback bij Force India.

null Beeld getty
Beeld getty

De 30-jarige Sutil was een jaar lang persona non grata in de koningsklasse van de autosport. Dat had alles te maken met een onverkwikkelijk incident in april 2011, toen hij op een feestje in Shanghai de eigenaar van het team van Lotus met een kapot champagneglas ernstig verwondde. Het leverde hem een voorwaardelijke celstraf van 1,5 jaar op en een boete van 200.000 euro.

'Iedereen kan fouten maken in het leven. De mijne was wel wat afwijkend en ook nog in het openbaar, maar dat neemt niet weg dat iemand de kans verdient om te laten zien dat hij wel een goed mens is', zei Sutil, die naar eigen zeggen in alle landen waar de Formule 1 dit jaar komt welkom is, ondanks zijn veroordeling.

Sutil reed eerder van 2007 tot en met 2011 voor Force India. Zijn beste resultaat was de vierde plek in de GP van Italië in 2009.

Meer over