Peking-Expres nekt Bob de Jong

Olympisch kampioen Bob de Jong zal tijdens de WK afstanden niet op zijn specialiteit, de tien kilometer, uitkomen. De Zuid-Hollander eindigde zaterdag bij de wereldbekerontmoeting in Erfurt op de zesde plek en moest toestaan dat het laatste ticket naar Brigt Rykkje ging.

ANP

Sven Kramer en Carl Verheijen verzekerden zich in Erfurt wel van deelname aan de mondiale titelstrijd in Salt Lake City. De Jong verklaarde zijn teleurstellende optreden door de deelname aan het tv-programma Peking-Expres, waarvoor hij afgelopen zomer wekenlang in India verbleef.

Kramer was in Erfurt ruim tien tellen sneller dan zijn teamgenoot Carl Verheijen die tweede werd: 13.03,76. Het brons ging naar Brigt Rykkje die na 13.16,59 finishte. De Noord-Hollander heeft zich daarmee geplaatst voor de WK afstanden, net als Kramer en Verheijen.

Kurt Wubben, die de B-groep won, kwam tekort voor deelname aan de mondiale titelstrijd. De marathonschaatser noteerde een tijd van 13.17,84 en was ruim een seconde langzamer dan Rykkje.

‘s Zondags stonden nog twee Nederlanders op het podium. Op de 1500 meter moesten Erben Wennemars (2e) en Mark Tuitert (3e) alleen de Italiaan Enrico Fabris voor zich dulden. De olympisch kampioen kwam dankzij een fabuleuze slotronde (27,5) tot een eindtijd van 1.45,50 (baanrecord).

Wennemars kwam tot 1.45,82, Tuitert bereikte na 1.46,60 de finish. Laatstgenoemde veroverde daarmee een deelnamebewijs voor de WB-finale in Calgary. De strijd om dat ticket ging tussen de Holtenaar en Beorn Nijenhuis. De TVM-rijder finishte na 1.47,49 en eindigde daarmee als zesde.

Tuitert stond zondag voor het eerst sinds februari 2005 weer eens op het podium na een wereldbekerwedstrijd. Tuitert kon zich de afgelopen twee jaar slechts sporadisch met de wereldtop meten en werd geregeld teruggeworpen door blessureleed.

Vijftien schaatsers zijn verzekerd van deelname aan de WK afstanden (8-11 maart, Salt Lake City). Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Erfurt ontvingen Brigt Rykkje (10.000 meter), Marja Vis en Gretha Smit (5000 meter) een uitnodiging voor het laatste titeltoernooi van het jaar.

Ook Sven Kramer, Carl Verheijen (10.000 meter) en Renate Groenewold (5000 meter) kregen in Erfurt een deelnamebewijs voor de WK afstanden overhandigd, maar dit trio had zich reeds op een andere afstand gekwalificeerd voor dat toernooi. Tijdens de wereldbekerfinale in Calgary, begin maart, worden de laatste WK-plekken verdeeld.

De WK-deelnemers: Mannen: 500 meter: Jan Smeekens, Erben Wennemars; 1000 meter: Wennemars, Beorn Nijenhuis; 1500 meter: Wennemars, Jan Bos; 5000 meter: Sven Kramer, Carl Verheijen; 10.000 meter: Kramer, Verheijen en Brigt Rykkje.

Vrouwen: 500 meter: Margot Boer, Annette Gerritsen; 1000 meter: Marianne Timmer, Boer; 1500 meter: Ireen Wüst, Paulien van Deutekom; 3000 meter: Renate Groenewold, Wüst; 5000 meter: Groenewold, Marja Vis en Gretha Smit.

Meer over