PEC Zwolle leeft op als het ertoe doet

Spelers en supporters juichen na de openingstreffer van Jody Lukoki van PEC Zwolle. Beeld anp
Spelers en supporters juichen na de openingstreffer van Jody Lukoki van PEC Zwolle.Beeld anp

Glunderend van trots moet de aanhang van PEC Zwolle donderdag hebben gezien hoe de Tsjechische kampioen Sparta Praag met goed en gedurfd spel werd bestreden. Het eindresultaat van deze eerste ontmoeting uit de play-offs van de Europa League mocht dan wat teleurstellend zijn. Het gelijkspel (1-1) biedt mogelijkheden voor de return van volgende week.

Een knap doelpunt van invaller Jody Lukoki leek de Nederlandse bekerwinnaar na 77 minuten op het goede spoor te zetten. Maar de feestende meute in het IJsseldeltastadion werd vijf minuten daarna alweer teruggebracht in de realiteit dankzij de gelijkmaker van Ladislav Krejci.

Cynici zullen zeggen dat dit de voorspelbare uitkomst was van een confrontatie tussen een Europese debutant en een door de wol geverfde opponent. Maar zo eenvoudig was het allemaal niet, donderdag in Zwolle.

PEC leeft op in de wedstrijden die ertoe doen. Dat was al gebleken tegen Ajax, dat werd verslagen in de KNVB bekerfinale en de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Tegen Sparta Praag stond er opnieuw een ploeg die zich vol vuur en passie wilde laten zien, spelend met het enthousiasme van een team dat niet gewend is aan het Europese toneel.

In het eerste half uur maakte PEC duidelijk hoe sterk het positiespel van de ploeg kan zijn, ook in de wedstrijden tegen grote tegenstanders. Met Mustafa Saymak als drijvende kracht op het middenveld, Ryan Thomas als beweeglijke durfal op de linkerflank en de Tsjech Tomas Necid als dankbaar aanspeelpunt werd Sparta Praag bij vlagen overrompeld.

Om met dat laatste beginnen: met de pas gehuurde Necid (van CSKA Moskou) heeft de club een prima aanspeelpunt in de voorhoede erbij. Iemand die de bal goed vasthoudt, rust en zekerheid om zich heen creëert en PEC daardoor een betrouwbare schakel heeft gegeven die vorig seizoen node werd gemist.

Dat laatste kon zeker niet gezegd worden van Nikos Ioannidis, de Griekse aanvaller die grossierde in balverlies en mislukte acties. Geen wonder dat hij in de rust werd vervangen door de watervlugge Jody Lukoki.

PEC verzuimde zichzelf te belonen voor dat sterke eerste half uur. En dat was zonde. Zo miste centrumverdediger Maikel van der Werf in de 21ste minuut een strafschop, nadat Necid naar de grond was getrokken. Zijn zwak ingeschoten penalty werd gekeerd door doelman Bicik. Bemoedigend werd Van der Werff direct daarna toegezongen door de eigen aanhang die niet te klagen had over het gebodene.

Zo was het bijvoorbeeld genieten van Thomas, die speelde met de honger van de aanvaller die opleeft bij grote wedstrijden. Niet geheel toevallig blonk hij op 20 april ook uit tegen Ajax, toen PEC met 5-1 won en Thomas twee keer scoorde.

Ook Saymak onderscheidde zich. Hij maakt niet voor niets deel uit van de voorselectie van Jong Oranje. In het spel van de kleine middenvelder zie je enerzijds de continue drang naar voren. Daarnaast heeft hij de rust aan de bal, waardoor zijn meeste oplossingen een logisch gevolg zijn van razendsnel denkwerk aan de bal.

Als hij zich zo blijft ontwikkelen lijkt het een kwestie van tijd voordat Saymak de volgende is die Zwolle zal verlaten voor een club met grotere mogelijkheden. In de tweede helft gaf hij een vervolg aan zijn sterke spel voor rust.

Jesper Drost vecht een duel uit met Costa Nhamoinesu. Beeld anp
Jesper Drost vecht een duel uit met Costa Nhamoinesu.Beeld anp

Waarom niet?

Het was wachten op de 1-0. Zou PEC zichzelf dan eindelijk gaan belonen? Of bleef al dat goede werk zonder passend resultaat? Het antwoord kwam in de 77ste minuut, toen de sterk ingevallen Lukoki raak schoot uit de voorzet van Jesper Drost.

Het IJsseldeltastadion danste van geluk, maar werd vijf minuten later alweer ruw uit zijn feeststemming gehaald door de 1-1 van Krejci die toesloeg na een goede actie van invaller Vacek. Dat was wat zuur voor PEC, maar dit soort lessen leer je nu eenmaal alleen door Europese deelnemer te zijn.

Na het laatste fluitsignaal ging PEC onder luid applaus van de eigen aanhang van het veld. Er zal een knap resultaat nodig zijn om door te kunnen dringen tot de poulefase van de Europa League. Maar waarom zou het elftal van coach Ron Jans dat niet kunnen? Sparta Praag is, ondanks een redelijk aantal internationals, een verre van indrukwekkende tegenstander.

En als één Nederlandse club de laatste tijd heeft aangetoond te kunnen stunten, dan was het PEC wel. Het maakt nieuwsgierig naar 28 augustus, de dag dat een nieuw wonder gevraagd wordt.

Meer over