Pas op voor golfvrienden

WIM SUURBIER heeft op de radio gedreigd een advocaat op mij af te sturen, naar aanleiding van mijn overpeinzingen vorige week op deze plaats....

PAUL ONKENHOUT

Johnny Rep, dat is óók linke soep.

Ik maak een onopvallend gepresenteerd berichtje in NRC Handelsblad wereldkundig - Rep geeft toe cocaïne te hebben gekocht, voor eigen gebruik - en prompt treedt een advocaat in de publiciteit.

Opvallend toch hoe snel (oud-)voetballers advocaten weten te vinden. Alsof ze het telefoonnummer voortdurend binnen handbereik hebben.

Schrijft een goser van De Volkskrant iets lelijks over mij? Advocaat bellen.

Berichtje in NRC Handelsblad? Bellen.

Ik ken maar één advocaat en die is trainer van PSV. De advocaat van Rep is mr. Gardeslen uit Diemen. Maandag verklaarde hij in onder meer het Haarlems Dagblad dat zijn cliënt overweegt juridische stappen te nemen tegen NRC Handelsblad. De aantijging in die krant is volgens hem te belachelijk voor woorden.

Het zit zo, lees ik: 'Er is een hoofdverdachte in een drugszaak aangehouden. In diens agenda stond ook de naam van Rep. De politie heeft vervolgens Rep gehoord en daarmee was de kous af. Er viel Rep namelijk niets te verwijten. Het gaat hier om een oude golfvriend die het adres van Rep nog had.'

Desondanks merkte het openbaar ministerie in Haarlem hem aan als een van de verdachten. Dat is geen verzinsel van een journalist. Onderzocht wordt momenteel of Rep inderdaad slechts kleine hoeveelheden bij zijn oude golfmaat Willem de G. heeft gekocht. Het staat volgens het Haarlemse OM kennelijk vast dát hij wat heeft gekocht.

Van mij mag hij.

Van mij mag iedereen cocaïne gebruiken, zo lang hij of zij er anderen maar niet mee lastigvalt. Vorige maand werd bekend dat de reservedoelman van Den Bosch een lijntje had gesnoven. Onmiddellijk verklaarde een advocaat dat er procedurefouten waren gemaakt.

Maikel Aerts is de eerste Nederlandse voetballer die betrapt is op het gebruik van drugs. Maar zou hij de enige Nederlandse voetballer zijn die rookt of snuift of spuit?

Dat waag ik te betwijfelen.

Softdrugs gebruikt tegenwoordig toch iedereen die jonger dan veertig is? En op een beetje feest is behalve tortilla-chips en zalmpoffertjes toch cocaïne beschikbaar, de rijkeluis-drug?

Waarom is in Engeland al een tiental voetballers tegen de lamp gelopen, en waarom is hier slechts één, een jonge reservespeler van Den Bosch betrapt?

Omdat in Nederland door de nationale bond pas sinds kort wordt gecontroleerd op het gebruik van verboden middelen, vermoed ik. Over de Engelse voetballers kan ik vrijuit spreken. Ze zullen wel over een advocaat beschikken, maar ze lezen dit toch niet.

Paul Merson is de bekendste gebruiker. Als speler van Arsenal maakte hij in 1995 bekend dat cocaïne zijn leven had geruïneerd. De openhartigheid viel in goede aarde en zelfs de conservatieve Engelse bond toonde begrip, temeer daar Merson een kruisvaart tegen drugs startte.

Bovendien is Merson een zeer begaafde voetballer, dat scheelde. Sterker dan ooit tevoren keerde hij terug in de nationale ploeg.

Anderen, onbekende spelers van Charlton Athletic, Ipswich Town, Leyton Orient, werden zwaar gestraft nadat ze waren betrapt. Het was echter vooral Merson die aandacht trok, zozeer zelfs dat de Engelse FA in juni een grootscheepse actie aankondigde.

Dit seizoen zullen de tienduizend jongens van negen tot zestien jaar die in Engeland en Wales tot voetballer worden opgeleid in een zogenaamd 'Centre of excellence', op drugs worden gecontroleerd.

Ik bedoel, dat zullen ze toch niet zomaar doen daar, al moet ik er bij zeggen dat de puriteinse Britten zich al rot schrikken van een stickie. In het grootste geheim werd mij vorig jaar in een bar in Manchester een blowtje aangeboden. De gordijnen waren gesloten en de andere klanten de deur uitgewerkt, een samenzwering leek het wel. Stoned werd ik overigens niet, het was troep.

Wat mij nog rest is Rep een hart onder de riem te steken. Ik slaag er echter niet in om hem te pakken te krijgen. Zou ik zijn advocaat enkele vragen kunnen stellen?

Meester Gardeslen neemt zelf de telefoon op. Ik mag hem van alles vragen, maar niet over Rep. Ik ben al de zoveelste journalist die belt en hij heeft er genoeg van, en zijn cliënt ook.

Over de stand van zaken wil de advocaat niets kwijt. Het is de wens van de heer Rep om hier geen uitspraken meer over te doen, zegt hij.

In gedachten doe ik onderzoek. Rep is vaak te vinden op een golfbaan in Zaandam. Daar heeft hij een man, Willem de G., leren kennen. Ze hebben wel eens wat gedronken aan de bar van de golfclub.

Ze werden golfvrienden, niets meer en niets minder. Toen bekend werd dat Willem de G. mogelijk iets van doen had met de import van 400 kilo cocaïne, heeft Rep de banden onmiddellijk verbroken.

Nederlandse voetballers en oud-voetballers gebruiken geen drugs, op de reservedoelman van Den Bosch na. Zij zijn Maradona of Paul Merson niet!

Ik besluit Johnny Rep vrij te spreken.

Paul Onkenhout

Meer over