Pas na penalty's buigt Scheveningen

Het blijft 0-0, ook in de verlenging. Het komt aan op penalty's. Alle tien gaan ze erin. Dan pas buigt topklasser Scheveningen.

null Beeld null

De kortste weg naar Europees voetbal begint voor Telstar dinsdagmiddag om 17.00 uur aan de Laan van Poot in Den Haag. Tweede ronde KNVB-beker: Scheveningen, een laagvlieger in de topklasse, speelt thuis tegen de eerstedivisionist.

Ron Kleijn, voorzitter van de thuisclub, rekent een uur voor aanvang op tweehonderd man publiek en veel meer worden het niet. Zo'n KNVB-bekertoernooi heet een mooi podium te zijn voor amateurclubs als Scheveningen. Maar een tegenstander als Telstar nodigt niet uit tot een bezoek aan sportpark Houtrust. 'Toen Oss hier kwam, was het ook zo druk.'

De kortste weg naar Europees voetbal loopt voor deelnemers van dit kaliber meestal snel dood. De kwartfinale, net voorbij de helft, is doorgaans voorbehouden aan clubs uit de eredivisie. Sportpark Houtrust is normaal gesproken een podium voor de kanslozen.

Heuse sokkel

Zo weinig toeschouwers als er zijn, zo echt klinkt het en ziet het er uit. De wedstrijdbal ligt op een heuse sokkel. Scheidsrechter Oostrom zal hem er straks van af plukken bij het betreden van het veld. Er zal dan een speciale tune te horen zijn, die de voetbalbond verplicht heeft gesteld voor de bekerwedstrijden. Europees voetbal lijkt verder weg dan ooit in deze combinatie van entourage en tune.

'Toch is dit sportief voor ons heel gaaf', zegt Kleijn. Tegenstanders uit het betaald voetbal, van welk niveau dan ook, dwingen een amateurclub als de zijne tot het uiterste. Andersom is het net zo, zeggen ze bij Telstar.

De eerste divisie is het toneel voor talenten die nog bereid zijn tegen een bescheiden loon elke dag te trainen. De topklasse, het hoogste podium bij de amateurs, is juist interessant voor ex-talenten. Vaak zijn dat gevorderde twintigers die nog aardig kunnen verdienen aan hun vaardigheid. Drie keer per week trainen volstaat, zodat ze ook op zoek kunnen naar ander werk. Maar oud-talenten kunnen het talenten in de dop nog lastig maken met hun routine.

Het is 17.00 uur. Regen valt en zal dat de komende twee uur blijven doen. De speaker legt uit dat bij een gelijke eindstand wordt verlengd en het desnoods op strafschoppen aan komt. 'Hoe dat moet? Nou ja, dat zien we dan wel.' Scheveningen doet het zonder lichtmasten, vandaar de vroege aftrap.

Onvrede

Onder parasols heeft zich de harde kern van de thuisclub verzameld. Het zijn breedgeschouderde mannen in windjacks, die sigaretten roken, schor lachen en vrolijk schelden. De rechtsback van Telstar is achtereenvolgens een huilebalk, een matennaaier en een vluchteling.

'De Witte Leeuwen' uit Velsen hebben het beste van het spel. Scheveningen stelt er onverzettelijkheid tegenover. De spanning vergoedt iets.

Naarmate de vermoeidheid een grotere rol gaat spelen, komen er meer kansen. Fabian Serrarens van Telstar mist in blessuretijd de mooiste. 'Wil je niet winnen", roepen de breedgeschouderde mannen. Gezellig, hè, in Scheveningen?'

Vlak daarvoor is Wesley Goeman van de thuisclub uit het veld gestuurd. Onder de parasols groeit de onvrede over de scheidsrechter. Wanneer Oostrom Telstar een vrije trap toewijst, krijgt hij de volle laag. 'Met je homodijen.'

null Beeld null

Nog vijf

Het blijft 0-0, ook in de verlenging. Het komt aan op penalty's. Zo slordig als er in de wedstrijd met kansen werd omgesprongen, zo accuraat gaat het van de strafschopstip. Alle tien gaan ze erin.

Daarna is het de beurt aan de voetballers die de verantwoordelijkheid eerst ontliepen.

Kevin Gomez Nieto schiet de bal over het doel en daarmee eindigt de route naar Europees voetbal voor Scheveningen op het eigen sportpark Houtrust. Duisternis neemt nu razendsnel bezit van de Laan van Poot.

Telstar vervolgt zijn weg. Nog vijf wedstrijden winnend afsluiten en Europa is bereikt.

Meer over