Parijs-Nice: Julich eerste Amerikaanse winnaar

Bobby Julich heeft zondag Parijs-Nice gewonnen, de eerste ProTour-wedstrijd. De 33-jarige Amerikaan verdedigde in de slotetappe met gemak zijn leiderstrui. De ritzege was voor de Spanjaard Alejandro Valverde. Julich is de eerste Amerikaan die Parijs-Nice wint...

Internetredactie

Samenvatting van de voorgaande etappes:

Proloog. De tijdrit over 4 kilometer waarmee Parijs-Nice begon, was een prooi voor de Duitse wielrenner Jens Voigt. Erik Dekker werd derde. Teamgenoot Thomas Dekker behaalde een elfde plaats en daarover toonde zijn ploegleider Van Houwelingen zich uitermate tevreden. Lance Armstrong, startend in de leiderstrui van de ProTour, eindigde beschamend als 140e en sprak schertsend van de ergste tijdrit uit zijn loopbaan. 'Ik bevroor bijna.' Zijn eerste doel was kilometers maken voor de Ronde van Vlaanderen.

Eerste etappe. Tom Boonen was met speels gemak de snelste in Chabris. In volle finale had hij geen problemen met het korte klimmetje op de Cote de Podime. De 24-jarige Belg probeerde de inmiddels fors opgeschroefde verwachtingen voor Milaan-San Remo te temperen: 'Dit is natuurlijk geen Poggio. En we hadden ook geen 250 kilometer in de benen. En hier rijdt geen Cipollini of Petacchi.’

Tweede etappe. Tom Boonen won ook de tweede etappe. De Belg nam na de gewonnen sprint in Thiers de leiderstrui over van Erik Dekker, die zesde werd en de sprinttrui aan mocht. Hij had punten gesprokkeld in de enige tussensprint. De rit was wegens de slechte weersomstandigheden in Midden-Frankrijk ingekort. De renners hoefden slechts 47 kilometer af te leggen in plaats van de geplande 191. Dekker ('een bizarre rit') hield hoop op de eindzege omdat Boonen geen klimmer is en de concurrenten ver achter hem stonden.

Derde etappe. De 'Koers naar de Zon' is dit jaar vooral een koers in de sneeuw. Voor de tweede achtereenvolgende dag moest woensdag een etappe wegens de barre weersomstandigheden worden ingekort. In een winters landschap won de Spanjaard Reynes (het was een aankomst berg-op), de Tom Boonen behield de leiderstrui. De Nederlander Van Bon gaf op. Erik Dekker bleef tweede. 's Avonds vertrok Armstrong ziek naar zijn huis in het Spaanse Girona.

Vierde eatppe: Fabian Cancellara pakte donderdag een dubbele prijs. De Zwitser won de etappe en mocht tevens de leiderstrui overnemen van Tom Boonen. Cancellara versloeg in een sprint met drie de Est Jaan Kirsipuu. Cancellara's Spaanse ploegmaat Juan Antonio Flecha werd derde. Erik Dekker behield zijn plaats in de kop van het klassement, hij staat vijfde.

Vijfde etappe: Erik Dekker bereikte vrijdag mopperend de top van de Mont-Faron, aankomstlocatie voor de zwaarste etappe. Dekker, hoewel in topvorm, verloor 15 kilometer voor de streep de aansluiting met de groep favorieten door een lekke voorband en kon daarmee een kruis zetten door zijn ambities voor het eindklassement. De ritzege ging naar de Italiaan Gilberto Simoni, die voor het klassement geen rol speelde. De oud-Girowinnaar demarreerde 2 kilometer onder de top uit de eerste groep, waaruit klassementsleider Cancellara meteen moest lossen. De Amerikaan Bobby Julich, tiende in de rit, veroverde de leiderstrui. Erik Dekker zakte naar de 12e plaats.

Zesde etappe: Talent Joost Posthuma (24), vorig jaar bij Rabo gekomen, behaalde zijn eerste grote profsucces door op indrukwekkende wijze te winnen. Hij was vroeg in de zesde etappe meegesprongen in een kopgroep van acht. Op de col de Tanneron, de laatste klim van de dag, reed hij naar de ontsnapte Duitser Jörg Ludewig toe en liet hem nog voor de top achter. In de moeilijke afdaling maakte de Hengeloër nog een stuurfout, maar bleef overeind. Ludewig kwam bijna terug aan het wiel van de Raborenner, maar kreeg het gat niet dicht. In de laatste 10 kilometer kon Pothuma zijn voorsprong nog vergroten. Het peloton eindigde uiteindelijk op meer dan 4 minuten. Bobby Julich bleef leider.

Zevende (laatste) etappe: Bobby Julich is zondag winnaar geworden van Parijs-Nice, de eerste wedstrijd om de Protour. De 33-jarige Amerikaan zag zijn leidende positie in de slotetappe niet meer in gevaar komen. De ritzege was voor de Spanjaard Alejandro Valverde. Thomas Dekker sprintte in de eerste groep naar de negende plaats. Julich werd de eerste Amerikaan ooit die Parijs-Nice won. De nummer drie van de Tour van 1998 gedijt goed in het door Bjarne Riis strak geleide Team CSC. De Deense ploeg werkt jaarlijks in het vroege voorjaar een trainingsstage af in Italië waar de vonken vanaf vliegen. Met resultaat, de ploeg staat telkens op scherp als Parijs-Nice zich aandient. Vorig jaar won de inmiddels bij CSC vertrokken Duitser Jaksche, nu was het Julich, hoewel diens ploeggenoot Voigt misschien wel de beste man in koers was.

Meer over