Paralympiër Marlou van Rhijn na 5 jaar onttroond op 100 meter

Marlou van Rhijn is maandagavond bij de WK atletiek voor paralympiërs onttroond op de 100 meter in de T44-klasse (enkele onderbeenamputatie).

Marlou van Rhijn. Beeld Getty Images
Marlou van Rhijn.Beeld Getty Images

De 25-jarige 'Blade Babe', die met twee kunstbenen rent, moest het goud laten aan de Britse Sophie Kamlish, die een kunstbeen gebruikt. Van Rhijn werd tweede. Ze komt uit in de T44-klasse omdat er weinig atleten met twee protheses zijn.

'Dit voelt als goud verliezen', zei Van Rhijn, die met een tijd van 13,20 ver achter de 12,92 van de Britse bleef. 'Ik kwam hier om te winnen. Ik heb dit jaar weer het nodige in mijn trainingen veranderd, train bij een nieuwe coach, dus misschien komt dit toernooi gewoon net wat te vroeg.'

Van Rhijn domineerde jarenlang de sprint voor atleten met kunstbenen. Ze veroverde in 2013 en 2015 goud op de WK en was vorig jaar op de Paralympische Spelen in Rio de snelste op de 100 en 200 meter. Van Rhijn verruilde begin dit jaar coach Purcy Marte voor de Engelse Richard Whitehead, die tevens paralympisch sprintkampioen Richard Whitehead onder zijn hoede heeft. Ze voelde zich gedwongen tot die stap om 'de nummer één van de wereld te blijven én tevens aan snelheid te winnen'.

Meer over