Paolo Savoldelli wint de Giro

De Italiaan Paolo Savoldelli van Discovery Channel heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Italië gewonnen. Drie jaar geleden won hij ook de Giro, toen in dienst van het Italiaanse Index-Alexio. De ritwinst ging naar Alessandro Petacchi...

In de Giro die hij in 2002 won, in dienst van het Italiaanse Index-Alexio, behaalde hij geen enkele ritzege. Dit jaar won hij de elfde etappe, de eerste serieuze bergrit. In de twintigste en laatste etappe kwam zijn trui niet meer in gevaar. Alessandro Petacchi pakte in Milaan zijn vierde ritzege in deze Giro. Het laatste deel van de etappe was een criterium. Petacchi werd opnieuw door zijn Fassa Bortolo-ploeg gelanceerd en won makkelijk, voor Erik Zabel.

Negentiende etappe. Paolo Savoldelli kan dit jaar de zege in de Giro bijna niet meer ontgaan. Het zal de tweede keer zijn dat de Ronde van Italië wint. De Italiaan van Discovery Channel verloor zaterdag in de voorlaatste en ongemeen spannende etappe weliswaar tijd op zijn concurrenten, maar hij behield een half minuutje voorsprong en kan zondag in het roze eindigen. In de etappe waren drie cols opgenomen. Van de voorlaatste beklimming, de Colle delle Finestre (2178 m), waren de eerste kilometers zeer steil en laatste tien niet geasfalteerd. Savoldelli moest aan de voet, bij de aanval van Simoni, Rujano en Di Luca, lossen en was bovenop al zijn klassementsvoorsprong kwijt. In de afdaling kreeg Di Luca kramp en kon Simoni het wiel van Rujano niet houden, zodat de laatste won. Simoni werd tweede, zijn Di Luca derde.

Achttiende etappe. Ivan Basso heeft vrijdag zijn tweede ritzege geboekt. De Italiaanse kopman van CSC was de snelste in een individuele tijdrit over 34 kilometer van Chieri naar Turijn. De Rus Karpets werd op negen seconden tweede. Basso won donderdag ook al de zeventiende etappe maar is voor het klassement niet meer van belang. In de strijd om de eindzege boekte de Italiaanse klassementsleider Savoldelli ruim een minuut winst op zijn voornaamste concurrent en landgenoot Simoni. Het verschil tussen beiden bedraagt 2.09. De Nederlander Thomas Dekker eindigde als dertiende.

Zeventiende etappe. Ivan Basso heeft donderdag de zeventiende etappe gewonnen. De Italiaanse kopman van CSC, kansloos voor de eindzege, arriveerde na 194 kilometer solo aan de finish in Limone Piemonte. De Venezolaan Rujano werd tweede en behield de bergtrui. Gilberto Simoni zette met zijn derde plaats de aanval in op de roze trui van Paolo Savoldelli. Hij liep 50 seconden op hem in, zodat het gat naar 58 seconden slonk. Rujano werd derde in het klassement. Di Luca zakte weg. De etappe voerde door de bergen, vooral het laatste deel. Een omvangrijke kopgroep, met de Nederlanders Bram Schmitz en Thomas Dekker, hield het niet vol. In de laatste 25 kilometer maakten de grote mannen het onderling uit.

Zestiende etappe. Woensdag, na een dag rust, kozen de renners die wat verder in het klassement staan de aanval. Onder hen was de Nederlander Addy Engels, van Quick-Step, die deel uitmaakte van de voorste van twee kleine kopgroepen. Ze zetten het peloton met favorieten op ruim twintig minuten. Zijn vluchtpoging in de laatste afdaling had echter geen succes. Wel de finale jump van de Fransman Le Mevel, van Credit Agricole, op een kilometer van de streep in Varazze. Achter hem werd gekeken en hij won. Engels werd zesde. Pozzato was 22 minuten later de snelste in de sprint van het peloton. Savoldelli blijft in het roze.

Vijftiende etappe. Alessandro Petacchi heeft de vijftiende etappe gewonnen. De Italiaan van Fassa Bortolo won na 150 kilometer de massasprint en haalde daarmee zijn derde ritzege binnen in deze Giro. Petacchi versloeg de Duitser Zabel en de Italiaan Bettini. Savoldelli hield de roze trui. De rit was ingekort vanwege de sneeuw op de enige col, op driekwart van de etappe. De start werd verplaatst, van Livigno naar Tirano. Daardoor hoefden de renners slechts 150 van de geplande 207 kilometer te rijden, voor het grootste deel vlak. De etappe werd mede gekleurd door Roy Sentjens, de 24-jarige Belg en ex-Nederlander. De Raborenner zocht na 12 kilometer al het avontuur. Hij bleef bijna 100 kilometer vooruit. Lang alleen, pas op het laatst even met een medevluchter. Uiteindelijk werden ze bijgehaald.

Veertiende etappe. De Colombiaan Ivan Parra heeft zondag ook de veertiende etappe gewonnen. Het was een bergrit waarin onder andere de beruchte Stelvio moest worden bedwongen, met 2758 meter hoogte het dak van de Giro. Zaterdag won Parra ook al de dertiende rit. Hij maakte deel uit van een kleine kopgroep die lang in de aanval was en sprong weg in de voorlaatste beklimming. De klassementsrenners hielden zich rustig, tot vlak voor de allerlaatste top. Daar demarreerde Simoni en moest roze truidrager Savoldelli een gaatje laten. Simoni en Di Luca haalden een kleine halve minuut af van hun achterstand op Savoldelli. In de strijd om het roze viel de Italiaan Ivan Basso definitief af. Door ziekte had de kopman van CSC op de top van de Stevio al een kwartier verloren. Op de eindstreep was het ruim 42 minuten.

Dertiende etappe. In de koninginne-etappe van de Giro was 218 kilometer lang en voerde de renners over vijf Dolomietencols. De Colombiaan Ivan Parra kwam na een uitval op de laatste beklimming alleen aan in Ortisei. Hij was een van de laatsten die was overgebleven van de grote vluchtersgroep die de hele dag aan de leiding reed. Achter hem ontplofte de groep klassementsrenners pas in de laatste beklimming. Ivan Basso was het voornaamste slachtoffer. Eerder counterde hij succesvol een uitval van Simoni en Cunego. Maar op de laatste helling moest hij passen. Savoldelli, de meester-daler, maakte in de klim zijn achterstand in het klassement meer dan goed en nam de roze leiderstrui over.

Twaalfde etappe. Alessandro Petacchi heeft zijn tweede ritzege binnen in de Giro. De Italiaanse sprinter kon vrijdag in de twaalfde etappe zijn bijzonder kwaliteiten weer eens tonen. De etappe tussen Alleghe en Rovereto begon een beklimming en werd gevolgd door een lange afdaling. De finale was vlak. Voer voor de sprinters dus. Petacchi bleek de beste. Hij versloeg zijn landgenoot Paride Grillo en de Spanjaard Isaac Galvez Lopez. De Italiaan Ivan Basso behoudt de rose leiderstrui. Petacchi's rivaal Robbie McEwen kwam niet in de buurt van de zege. Hij is uit de Giro gestapt. 'De vlakke etappes zijn voorbij en ik heb de Tour de France en het wereldkampioenschap nog in het vooruitzicht.' Eerder had zijn ploeg nog uitleg moeten over de onderdruk-hotelkamers waar de politie was binnengevallen. Het onderzoek daarnaar duurt nog voort.

Elfde etappe. Ivan Basso heeft donderdag een geslaagde aanval gedaan op de leiderstrui in de Ronde van Italië. De Italiaanse kopman van CSC werd tweede in de elfde etappe achter zijn landgenoot Savoldelli. Het was de eerste zware bergrit met aankomst bovenop Zoldo Alto. Grote verliezer was de Italiaan Cunego. De winnaar van de Giro van vorig jaar verloor meer dan zes minuten. De Italiaan Di Luca finishte knap als vierde maar moest de roze trui afstaan aan Basso.

Tiende etappe. Robbie McEwen is de grote kwelgeest van sprintkanon Alessandro Petacchi. De Australiër versloeg woensdag zijn Italiaanse opponent met miniem verschil. Voor McEwen was het alweer zijn derde ritzege. Petacchi moet zich nog tevreden stellen met slechts één overwinning. Vorig jaar waren dat er negen. Zijn landgenoot Danilo di Luca behield de roze leiderstrui. In het algemeen klassement deden zich amper veranderingen voor na de 212 kilometer lange rit.

Negende etappe. Alessandro Petacchi moest er even op wachten. In de negende rit was het dan eindelijk zover. In Ravenna brachten zijn ploeggenoten van Fassa Bortolo de sprinter in een zetel naar de streep en maakte Petacchi het af. In het algemeen klassement bleef Danilo di Luca leider. Petacchi, vorig jaar goed voor negen dagzeges in de Giro, had twee keer eerder tijdens de Giro gefaald in een massale aankomst. Dit keer werd de 31-jarige coureur prima gelanceerd, al werd hij in de laatste meters nog heel dicht genaderd door Bettini en de Zwitser Clerc. Robbie McEwen, de winnaar van twee eerdere massasprints, moest van te ver komen om de Italiaan nog echt te bedreigen. Steven de Jongh was de beste Nederlander op de twaalfde plaats.

Achtste etappe. De Amerikaanse wielrenner David Zabriskie was zondag de snelste in de achtste etappe, een individuele tijdrit over 45 kilometer van Lamporecchio naar Firenze. Zabriskie had 58 minuten en 31 seconden nodig en bleef daarmee de Italianen Ivan Basso (17 seconden) en Paolo Savoldelli (0.44) voor. De Italiaan Danilo Di Luca werd tiende en behield de leiderstrui. Thomas Dekker werd knap achtste. De jonge Nederlander van Rabobank had zich een plaats bij de eerste tien ten doel gesteld.

Zevende etappe. Koldo Gil Perez heeft zaterdag de zevende etappe op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Liberty Seguros, oorspronkelijk deel uitmakend van een kopgroep van 21 man, kwam in Pistoia solo aan de streep. Hij demarreerde in de klim naar de Sammomme, zo'n twintig kilometer van het eind, en hield zijn voorsprong vast. Achter hem ontbrandde de strijd tussen de favorieten waarbij Basso zijn concurrenten niet kon bijhouden. Hij verloor een halve minuut. Cunego eindigde als tweede, Di Luca werd derde. Hij nam de roze trui weer over van Bettini, die ruim anderhalve minuut na Gil Perez over de streep kwam. Di Luca's ploeggenoot Garzelli, een van de favorieten voor de eindzege, kwam in de slotfase ten val en verloor bijna twee minuten op concurrenten als Cunego, Simoni en Di Luca. Theo Eltink, lid van de kopgroep die lange tijd het koersverloop bepaalde, eindigde knap op de tiende plaats.

Zesde etappe. De Australiër McEwen van Lotto heeft zijn tweede etappezege behaald, maar hij had hem graag aan zijn ploegmaat Vogels gelaten. Petacchi was in de finale met de hele Fassa Bortolotrein uit de bocht gevlogen en kansloos. De Lottorenners sleurden met nog twee kilometer te gaan aan de kop voor McEwen, Vogels als laatste. Maar het was te ver voor één man. Daarom liet McEwen, met alle concurrenten in zijn wiel, onverwacht een gat vallen. Er werd gekeken en geaarzeld, behalve door Vogels, die doorreed en op de overwinning leek af te gaan. Hij haalde het bijna. Op enkele tientallen meters van de streep dreigden de sprinters hem in te lopen, zodat McEwen wel gedwongen vol aan te gaan. Hij won makkelijk, voor Kirsipu. Ook Paolo Bettini had weer reden tot lachen. Hij heroverde de roze leiderstrui op Danilo di Luca door onderweg zes bonificatieseconden bijeen te sprokkelen.

Vijfde etappe. Danilo di Luca heeft donderdag zijn tweede dagzege in de Giro behaald. De Italiaan van de Liquigas-ploeg veroverde daarmee tevens de leiderstrui. De bergetappe door de Abruzzen was een thuiswedstrijd voor Di Luca. Winnen in l'Aquila was een van zijn doelstellingen voor deze Giro. De aankomst was hem op het lijf geschreven. Hij imponeerde door bij de finish berg-op de late vluchter Bruseghin te counteren en hem te kloppen op de streep. De Nederlander Theo Eltink van Rabo maakte tot het eind toe deel uit van de kopgroep die eerst twintig man telde, maar allengs kleiner werd. Tot vijf kilometer voor het eind hielden ze stand, maar hadden de pech dat roze trui-drager en op revanche beluste Paolo Bettini bij hen was, wat de poging kansloos maakte. De Liquigas-ploeg dichtte het gat en Di luca sloeg zijn slag.

Vierde etappe. Opnieuw was de roze trui voor Paolo Bettini, maar blij was hij niet. De jury had hem gedeklasseerd wegens een gevaarlijke manoeuvre in de sprint, waardoor Cooke viel. Luca Mazzanti werd tot ritwinnaar uitgeroepen. De tumultueuze sprint was de climax van weer een spectaculaire finale. Na een lange ontsnapping van de Fransman Vasseur en de Italiaan Pinotti brak het peloton door een valpartij in twee stukken. Het voorste deel, met alle favorieten, denderde naar de laatste hindernis: de top van een klimmetje op vier kilometer voor de finish en een afdaling met zeven haarspeldbochten. Bettini koos de aanval bergop en snelde met vijf anderen naar de streep. In de sprint week Bettini, op kop rijdend, van zijn lijn toen Baden Cooke hem wilde passeren. De Australiër vloog over de kop. Hij was woedend. De Zwitser Patrick Calcagni ging later in volle finale onderuit en brak zijn linkersleutelbeen. Bij een van de vele valpartijen was ook de Nederlander Thomas Dekker betrokken. De jonge Rabo-renner hield aan zijn val een pijnlijke rug over.

Derde etappe. De Italiaanse wielrenner Danilo di Luca heeft dinsdag de derde etappe gewonnen. De rit ging van Diamante naar Giffoni valle Piana met een lastige klim op 10 kilometer voor de streep. Di Luca klopte in de sprint zijn landgenoot Cunego. De Italiaan Bettini heroverde de roze leiderstrui op de Australiër McEwen die in de klim met een groot deel van het peloton achterop was geraakt. Favorieten voor de eindzege als Cunego, Basso en Simoni trokken vol door in de korte maar pittige beklimming van de Santa Tecla. Di Luca sneed bij zijn sprint al dan niet bewust Bettini de pas af, maar de man in het roze maakte hem geen verwijten. De etappe werd verder gekleurd door de lange vlucht van de Australiër Van Hout, het optreden van twee ‘wielerhooligans’ die zich een weg door het peloton baanden en de val van de Spanjaard Gil, die werd aangereden door een tv-motor.

Tweede etappe. De Australische wielrenner Robbie McEwen van Davitamon-Lotto heeft maandag de tweede etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De laatste kilometers gingen over een kaarsrechte kustweg. McEwen kwam 150 meter voor de streep op kop en weerstond een aanval van de Spanjaard Galvez, die tweede werd. Petacchi zat ingesloten en werd vierde. Het was de zevende etappewinst in de Giro voor McEwen. De zege leverde hem dankzij bonificatieseconden de roze leiderstrui op. Steven de Jongh sprintte naar de achtste plaats. Alberto Lopez de Munain liep door een zware val enkele botbreuken op. De renner van Euskaltel was enkele minuten buiten bewustzijn nadat hij ongeveer 40 kilometer voor de streep een achterwiel raakte en onderuit ging. Hij knalde met zijn hoofd tegen de vangrail. Zijn valhelm voorkwam zwaarder letsel.

Eerste etappe. De Italiaanse wielrenner Paolo Bettini heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Bettini sprong op een steil stuk in de laatste kilometer weg uit het peloton en veroverde door de bonificatieseconden ook de leiderstrui. De Australiër Robbie McEwen werd tweede voor de Italiaan Alessandro Petacchi. De Nederlander Thorwald Veneberg viel op met een lange vlucht. Aanvankelijk met drie medevluchters reed hij meer dan 170 kilometer op kop. Het leverde de Rabo-renner, die een kleine twintig kilometer voor de streep werd ingelopen door het peloton, wel de bergtrui op.

Proloog. Brett Lancaster heeft zaterdag in het Zuid-Italiaanse Reggio de Calabria de ultrakorte proloog van de 88e editie van de Ronde van Italië gewonnen. De Australiër van de Panariaploeg was het snelst op de 1.150 meter. De favorieten voor de eindzege leverden slechts een enkele seconde in. Thomas Dekker was de beste Nederlander. De 20-jarige Raborenner en debutant in een grote ronde werd 24e. De proloog werd in de avonduren afgewerkt, in een sfeervolle ambiance. Mario Cipollini, die vorige week afscheid nam van de wielersport, kreeg een mooi 'arrivederci'. De voormalig topsprinter reed in zijn speciale outfit (een fluorescerend roze tricot) na afloop van de proloog en reikte de roze trui uit aan Lancaster.

Meer over