Pacquiao deed Mayweather minder pijn dan hij voor ogen had

Wat Floyd Mayweather niet lukte met zijn trefzekere vuisten, wist de jury met simpele pennenstreek te bewerkstelligen: de glimlach werd van het gezicht van Manny Pacquiao geveegd.  

Mayweather (links) en Pacquiao. Beeld ANP
Mayweather (links) en Pacquiao.Beeld ANP

De drie Amerikanen riepen hun 38-jarige landgenoot na twaalf ronden unaniem uit tot winnaar van het 'gevecht van de eeuw' in Las Vegas, tot verbijstering van de 36-jarige uitdager uit de Filipijnen. 'Ik dacht dat ik had gewonnen', stamelde hij onthutst.

Zijn inschatting vond gehoor bij miljoenen aanhangers, die zondagochtend door heel het land op honderden openbare locaties gratis naar het pay-per-view-gevecht konden kijken. De kranten wezen liefhebbers de weg naar kazernes, scholen, winkelcentra, sporthallen, conventiecentra en taxistations: het gevecht was een nationale gebeurtenis.

Floyd Mayweather viert zijn overwinning. Beeld ANP
Floyd Mayweather viert zijn overwinning.Beeld ANP

'Manny is de winnaar. Het enige dat Mayweather deed was wegrennen', zei de gezette boksliefhebber Teddy, die met zijn vrouw en dochter toekeek in de Island Shopping Mall van het provinciestadje Tagbilaran. Tot op de roltrappen stonden de honderden toeschouwers, om maar een glimp op te vangen van de vijf schermen in het auditorium.

Wie is Manny Pacquiao?

Hij was gedoemd tot een leven in armoede, tot hij zijn vuisten ontdekte. Lees meer over Manny Pacquiao, wereldkampioen in acht gewichtsklassen, parlementslid, filantroop, B-acteur, charmezanger, multimiljonair en vermeend belastingontduiker.

De uitzending begon meteen na de katholieke mis in hetzelfde winkelcentrum. Links en rechts van de gekruisigde Jezus hingen de affiches waarin de 'Battle for Greatness' werd aangekondigd. De priester verwees niet rechtstreeks naar het gevecht, maar uit zijn preek bleek dat Onze Lieve Heer qua wreedheid en wraakzucht niet onder hoeft te doen voor de meeste boksers.

Pacquiao wist dat hij meedogenloos moest zijn tegen Mayweather, die in 47 eerdere gevechten ongeslagen bleef. In het boksen kiest de jury vrijwel altijd partij voor de thuisfavoriet als de uitdager niet overduidelijk beter is. Hoewel de 36-jarige Filipino sinds 2009 geen knock out meer wist te scoren, zei de Amerikaan vooraf dat hij de roekeloosheid van zijn tegenstander vreesde.

Floyd Mayweather en Manny Pacquiao na de overwinning van Mayweather. Beeld ANP
Floyd Mayweather en Manny Pacquiao na de overwinning van Mayweather.Beeld ANP

Zijn onbesuisdheid heeft Pacquiao geliefd gemaakt, ook in Amerika, waar een keur van beroemdheden zich rondom de ring verdrong. Andre Agassi en Steffi Graf, Jay-Z en Beyonce, Sting, Robert de Niro, Michael Jordan, Paris Hilton, Jesse Jackson en Denzel Washington behoorden tot de blikvangers die grif duizenden dollars neertelden voor het risico verse bloedspetters in het gelaat te krijgen.

Ze bleven schoon, al probeerde Pacquiao zijn reputatie waar te maken. Volgens zijn Filipijnse aanhang lukte dat ook. Elke rake klap werd met hartstochtelijk gejuich ontvangen, net als de soms series razendsnelle series vuistslagen waarmee hij de verdediging van de Amerikaan trachtte te slopen. De wilde lichaamsbewegingen waarmee Mayweather trachtte te ontkomen aan de stoten en hoeken zorgden voor hilariteit.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Maar het enthousiasme kon nauwelijks verhullen dat Pacquiao zijn opponent minder pijn deed dan hem voor ogen stond, in de ogen van een onpartijdige waarnemer althans. Hij sloeg minder vaak dan gebruikelijk, vooral met zijn rechterarm (na afloop zei dat hij al weken aan zijn rechterschouder geblesseerd was).

Mayweather liet na een roffelende serie klappen meestal zijn handschoenen zakken en schudde minachtend met zijn hoofd. De ondubbelzinnige boodschap: 'Je raakt me niet jongen, heb je niet meer in huis?' In de latere ronden daagde hij Pacquiao uit door zijn kin naar voren te steken, onbeschermd door zijn bokshandschoenen.

Mayweather toonde zich de bedreven rekenmeester, een saaie vechtstijl die hem eerder kritiek heeft opgeleverd. Hij verzamelde beheerst punten met razendsnelle stoten, hield Pacquiao op afstand en kon dankzij de grotere spanwijdte van armen (183 om 173 centimeter) zijn reputatie als counterpuncher waar te maken.

Zo bouwde hij geroutineerd aan de puntenscore die de drie Amerikaanse juryleden na 36 minuten boksen samenvatten in de score: 118-110 , 116-112 en 116-112.

Mayweather wachtte de officiële uitslag niet eens af. Terwijl de slotseconden in de twaalfde ronde wegtikten, vierde hij zijn 48ste overwinning al met een provocerende vuist in de lucht. Behalve wereldkampioen weltergewicht van de WBA en WBC is hij nu ook titelhouder van de WBO.

'Nog een gevecht, dan stop ik', zei Mayweather, die in Las Vegas net zo weinig aanhangers leek te hebben als in Tagbilaran. Het boegeroep klonk even luid uit de boxen als de pompende rapmuziek waarmee hij drie kwartier eerder de ring was ingestapt. Contractueel is 'Money', zoals zijn bijnaam luidt, nog tot een gevecht verplicht.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zijn coach en vader Floyd sr. zei dat Pacquiao geen kans zal krijgen zich te wreken. 'Het is niet nodig dit nogmaals te doen, want de uitkomst zal hetzelfde zijn.'

Op de Filipijnen zal de hoop op een herkansing blijven bestaan, ondanks die stellige bewering. Het vertrouwen in Pacquiao is onverminderd groot, al leed hij in Las Vegas zijn zesde nederlaag. Voordat aanhanger Teddy in stilte afdroop met honderden andere bedroefde fans, zei hij: 'De volgende keer moeten ze in Manilla vechten, of in Macau. In elk geval ergens waar de jury niet bestaat uit Amerikanen.'

Meer over