Overzicht: hartoperatie zoveelste tegenslag in turbulente carrière Gesink

'We hebben er weer één', kopt de Volkskrant in 2009. Dat is Varssevelder Robert Gesink. Onze belofte, onze toekomstige Tourwinnaar. 'Er is een aantal renners van wie je weet dat ze op een bepaald moment volledig kunnen doorbreken', voorspelt Alberto Contador in dat artikel. 'Maar', voegt hij toe. 'Ze kunnen ook ontploffen.' Vandaag kondigde Gesink aan zich een tijd terug te trekken om zich te laten behandelen aan zijn hartklachten.

Just Fontein
Robert Gesink Beeld ANP
Robert GesinkBeeld ANP

Robert Gesink kent een turbulente carrière. Het lijkt erop dat zolang hij ver weg rijdt, buiten het bereik van de pers, de camera's, de publieke druk, dat hij op zijn best is. Goede prestaties in Australië, Amerika, Canada, Oman. Op zijn erelijst vanaf 2009 staan onder andere het eindklassement in de Ronde van Californië (2012), winst van de Ronde van Emilia (2009 en 2010), de grote prijs van Montréal en de grote prijs van Quebec. In 2011 wint hij de ronde van Oman.

Maar de grote Europese koersen zijn de laatste jaren grote teleurstellingen. Vandaag vertelde Gesink openhartig over zijn hartritmestoornissen en de angstaanvallen die daarmee gepaard gaan. 'Het heet 'boezemfibrilleren'. Het is niet gevaarlijk. Helaas kwam het vorig jaar tijdens de Giro na de klimtijdrit, boven op een berg, weer voor. Het gaat gepaard met hyperventilatie en angstaanvallen. Die angst beperkt mij in mijn prestatie.'

Hieronder de laatste seizoenen van Gesink in vogelvlucht.

Seizoen 2011: 'Lamlul'
Het seizoen 2011 wordt het eerste jaar zonder de vele raad van vader Gesink, die in oktober 2010 overlijdt na een ernstig ongeval op de mountainbike. De adviezen van zijn vader nam Gesink altijd ter harte. 'Ik wil er het beste van maken. Zeker ook omdat presteren op de fiets hetgeen was wat mijn vader zou willen. Ergens geeft dat moed.'

Gesink begint het jaar veelbelovend met een etappeoverwinning en eindzege in de Ronde van Oman. Hij bewijst zich met een tweede plek in de Tirreno - Adriatico en een derde plaats in de zware Ronde van Baskenland.

De klassiekers worden een teleurstelling. Na zijn dertigste plaats in Luik-Bastenaken-Luik moet Gesink zelf alvast de belangrijkste conclusies trekken: nog meer geduld hebben, nog sterker worden.

In juni rijdt hij het Nederlands Kampioenschap in Ootmarsum. Hij lijkt in vorm. Bij het ingaan van de laatste drie ronden plaatst hij een explosieve demarrage. Hij gaat uit het zadel. Vanachter de brede ruggen van zijn vier ploegmaats stampt hij omhoog. De Tourkopman brengt de koers ermee de beslissende slag toe.

Zijn ploeggenoten Ten Dam en Kruijswijk haken af, geradbraakt door het kopwerk in de felle zon. Niet veel later parkeert Gesink zelf zijn fiets tegen de teambus. Zonder een woord te zeggen stapt hij de deuropening in. Over de Tour de France hoeft Nederland zich geen zorgen te maken, zal hij later zeggen.

Op dat moment gonst het al langs het parcours. 'Hartklachten', met als belangrijkste oorzaak: stress. De druk zou Robert Gesink te veel zijn.

Robert Gesink in 2009, in de witte trui in de Tour de France Beeld ANP
Robert Gesink in 2009, in de witte trui in de Tour de FranceBeeld ANP

Absolute kopman
Toch vertrekt hij dat jaar als absolute kopman van de Rabobank naar de Tour. Kenners, concurrenten, Nederland - allemaal zien ze in hem die langverwachte opvolger van Joop Zoetemelk. Maar hij is er nog niet, realiseert hij zelf ook. 'Ik begin aan deze Tour met het idee een goed klassement te rijden. Ik wil het beter doen dan de zesde plek van vorig jaar. In de toekomst hoop ik de Tour te winnen. Ik hoop dat Nederland mij daarvoor de tijd geeft.'

De ambitieuze Gesink moet al snel zijn verwachtingen bijstellen. Tijdens de vijfde etappe van Carhaix naar Cap Fréhel slaat Janez Brajokovic na een tussensprint tegen de grond. Achter hem tuimelen Juanma Garate, Carlos Barredo en Robert Gesink over elkaar heen. Gesink gaat hard tegen de grond. De angst in van zijn gezicht af te lezen. In 2009 valt Gesink uit met een polsbreuk. Het gaat me toch niet weer overkomen, zie je hem denken.

Sportcolumnist Bart Jungmann is niet overtuigd van de kansen van Gesink. 'Als Robert Gesink een kans maakt, dan maakt mijn schoonmoeder die ook', schrijft hij in zijn column tijdens de Tour.

Drie dagen na zijn valpartij laat Gesinks lichaam hem bij de eerste test in de steek en verliest hij ruim een minuut in de rit naar Super-Besse. Hoewel zijn Tour dan al voorbij is, moet de genadeklap nog volgen in de eerste Pyreneeënetappe.

In twaalfde etappe naar Luz-Ardiden moet hij een goed eindklassement uit zijn hoofd zetten. De Raborenner moet het peloton laten gaan terwijl de beklimming van de Col du Tourmalet nog niet eens in volle gang was. Gesink raakte ook nog de witte jongerentrui kwijt.

Robert Gesink in bocht 1 van de Alpe d'Huez Beeld ANP
Robert Gesink in bocht 1 van de Alpe d'HuezBeeld ANP

'Mentaliteitsprobleem'
Uit de column van Peter Middendorp: 'Gesink kan niet aanvallen. Hij kan geen korte klimmen. Of explosieve. Hij kan niet overweg met tempowisselingen. Wat kan hij eigenlijk wel? Trainen. In eigen tempo rijden. Verdedigen. Tenminste: totdat het een wedstrijd wordt.

'Robert kan niet. Wil niet. Durft niet. Heeft het niet. Voelt het niet. Probeert het niet eens.

'Ik ben relatief nieuw in het wielrennen, maar in verzaken en er met de pet naar gooien mooi een oude rot. Gesink is de eerste duursporter met een mentaliteitsprobleem. Staan antidepressiva ook al op de dopinglijst?'

Beenbreuk
'We moeten werken aan zijn mentale weerbaarheid', zegt Rabo-directeur Harold Knebel naar aanleiding van die Tour.

En of 2011 nog niet rampzalig genoeg is, breekt Gesink zijn bovenbeen. Tijdens een trainingsrit glijdt Gesink onderuit als hij voor een auto in de remmen moet. Zijn bovenbeen wordt aan elkaar gezet met een ijzeren pin. Een seizoensslot in Italië, waar hij door de Ronden van Emilië en Lombardije zijn seizoen had willen redden, moest hij uit zijn hoofd zetten.

In de Volkskrant reageert hij op alle kritiek die hij heeft moeten voorduren. 'Ik ben in de Tour neergezet als de eerste de beste lamlul die in het peloton rondfietst.'

Het zijn vooral de twijfels over zijn mentale veerkracht die hem hebben geraakt. 'Alsof ik de afgelopen jaren niet bewezen heb dat ik kan vechten. Ik viel in de Vuelta in 2009, maar werd op karakter toch nog zesde. Wat er in de Tour is gebeurd, heeft helemaal niets met mijn mentale weerbaarheid te maken. Daar is namelijk niks mis mee.'

Seizoen 2012: 'Ik ben terug'
'Het deed ontzettend veel pijn, maar de voldoening is groot', zegt Gesink na zijn zege in de Ronde van Californië. Het is zijn eerste zege van 2012 en Gesink lijkt volledig hersteld van zijn blessure die hem de eerste maanden van het jaar aan de kant houdt. Hij heeft nog anderhalve maand tot hij in Luik aan zijn vierde Tour begint. Gesink: 'Ik ben terug.'

De eerste Tourweek zit vol valpartijen, maar Gesink blijft ongeschonden. Op 6 juli begint hij aan de zesde etappe. Hij moet nog 23 kilometer tot aan de finish in Metz, daarna begint de Tour pas echt. Dan gaan ze de bergen in.

Maar ergens tussen Chambley-Bussières en Gorze gaat driekwart van het peloton tegen de vlakte. Gesink staat de volgende dag als 51ste aan de start op 4.13 van de gele trui. Hij worstelt en stapt niet veel later af. 'Ik krijg medelijden als ik naar Robert Gesink kijk', zegt de Vlaamse wielercommentator José De Cauwer in een interview.

Wielerjournalist Michel Wuyts schrijft in het Laatste Nieuws dat hij de 'hoongezangen in de Nederlandse pers' al ziet aankomen. 'Die arme Gesink. Daar is weer dat armtierige beeld van vorig jaar. Bij iedere val verschrompelt zijn lijf. Een oud mannetje plots. Tot presteren niet meer in staat. Een harde jongen nochtans. Brak op training zijn dijbeen, vorig jaar in de late herfst. Complex, meervoudig. Reeks bouten er in. 'Revalidatie van een jaar,' sprak een strenge arts. Kwam Robert met titanenwerk terug. Winst in Californië en hier podiumklaar. Ik vrees voor de zaak. Ik zag het scheeftrekken van zijn lijf en het stokken van de cadans. Gesink is gebroken, in lijf en geest. Ik lees ze al, de hoongezangen in de Nederlandse pers. Zo van: 'Zie je wel, tere Robert krijgt het weer niet klaar.' Je reinste onzin. Frêle klasbakken zijn altijd al kwetsbaar geweest. Ik geef hem mijn steun, voor de helledagen die volgen.'

De Vuelta wordt omgedoopt tot 'wielerronde der herkansingen'. Laurens ten Dam en Robert Gesink herstellen hun seizoen enigszins door respectievelijk 8ste en 6de te eindigen in de Spaanse rittenkoers.

Seizoen 2013: 'Geen Champions League'
2013 wordt vooral het jaar van de onthullingen. Lance Armstrong bekent op de bank bij Oprah al zijn dopinggebruikt, Rabobank stopt als sponsor en de ploeg gaat verder onder de naam Blanco.

Naar aanleiding van de vele dopingverhalen trekt columnist Peter Middendorp het boetekleed aan. 'Ineens begrijp ik de verongelijktheid van Gesink. Telkens dezelfde vragen: hoe komt het dat jij niet kunt volgen, snel opgeeft, eigenlijk een slappeling bent? Misschien heeft hij vaak op het punt gestaan te antwoorden: 'Wat u mentaliteit noemt, is doping.'

Ik heb spijt van die stukjes over Gesink.'

'Als een lijk'
Dit jaar ligt de focus van Robert Gesink de Giro d'Italia. Hij begint opvallend goed. De eerste week blijft hij in het spoor van de belangrijke mannen, daarbij bijgestaan door zijn ploeggenoten. Hij komt terecht op de derde plek, ingeklemd tussen de dertigers Evans en Wiggins. Gesink kan tevreden zijn. 'Tot nu toe verloopt de Giro perfect. Dat geldt in feite voor de hele ploeg. We zijn allemaal in vorm.'

Maar de euforie duurt maar even. In de natte en koude realiteit van de Alpen is het afgelopen met de podiumambities van Gesink. Alle ambities stranden in feite op een traject van zeven kilometer. In het Italiaanse wintersportoord Bardonecchia draait het peloton zaterdagmiddag de Jafferau op, een steile klim met stukken van 14 procent. De temperatuur is een paar graden boven nul en de wielrenners zien er geteisterd uit. In de mistbank waar de weg omhoog schijnt te gaan, moet Gesink lossen. Steile beklimmingen hebben hem nooit gelegen, maar nu is het meteen gedaan. 'Zo koud dat ik mijn benen niet kon bewegen', meldt Gesink op Twitter.

Bart Jungmann schrijft in de Volkskrant: 'In voetbaltermen gesproken: Robert Gesink is Europa League en geen Champions League. Het zal best dat hij lichamelijk iedereen aan kan, maar dat is niet genoeg. Wielrennen is ook mentale weerbaarheid, ploerterigheid, inzicht, grandeur en misschien ook nog wel een medicijnkast.'

Op de dag dat de 9de etappe vanwege het slechte weer wordt afgelast maakt Blanco bekend dat de kopman niet meer van start gaat. 'Hij zag er vanochtend uit als een lijk' zegt ploegleider Michiel Elijzen. 'Volgens de ploegarts was het beter dat hij een paar dagen rust neemt.'

Ook hier wordt weer gespeculeerd op hartklachten.

Vincenzo Nibali wint de Giro-etappe door de sneeuw Beeld ap
Vincenzo Nibali wint de Giro-etappe door de sneeuwBeeld ap

'Bau' en 'Lau'
De Ronde van Frankrijk twee maanden later wordt succesvol voor de Nederlanders. Bauke 'Bau' Mollema en Laurens 'Lau' ten Dam houden lang stand in de top van het klassement, waarin Mollema uiteindelijk als nummer 6 Parijs haalt.

Robert Gesink voelt zich niet lekker in zijn rol als luxeknecht. Tijdens een rit met een beklimming van de tweede categorie gaf hij 8,5 minuut toe op renners die het er bergop doorgaans slechter van afbrengen dan hij.

De eerste dagen door Frankrijk komt hij ook niet helemaal zonder verbale kleerscheuren door. Tegen het Algemeen Dagblad zegt hij dat verliezen deel uitmaakt van zijn nieuwe rol en dat hem dat geen enkele moeite kost. Als de verslaggever vraagt waarom hij al in de eerste dagen zijn krachten spaart, spelen de irritaties bij Gesink op.

Oud-voetbalbondscoach Bert van Marwijk verwoordde het in het AD als volgt: 'Gesink is één van de grootste wielertalenten die ons land rijk is, maar hij lijkt een beetje gevangen te zitten in de enorme media-aandacht die er voor hem is. Er komt een punt dat hij zich over alle kritiek heen moet zetten. Al is het alleen maar omdat ik zeker weet dat hij daar alleen maar sterker uit kan komen. Wij Nederlanders roepen veel te snel: Dat wordt niks meer met die jongen.'

'Het gebrek aan zelfvertrouwen is momenteel misschien wel het grootste manco van Gesink', schrijven wielerjournalisten Mark Misérus en Marije Randewijk.

Geestelijke maalstroom
Vooral geestelijk is hij in een maalstroom terechtgekomen door alle kritiek. Hij heeft er moeite mee wat Nederland van hem vindt. Merijn Zeeman, trainer/coach van Belkin: 'Ik probeer hem te helpen door hem te coachen en dat inzichtelijk te maken. Dat doe ik door er veel over te praten, door voorbeelden uit zijn carrière te halen en uit te zoomen. Kijk eens wat er gebeurt. Dat heb ik je daar zien doen, hoe zit dat, hoe had je dat anders kunnen doen?'

Gesink laat zich niet kennen en herwint zelfvertrouwen. Met duidelijke taal laat hij van zich horen in een column in de Telegraaf. 'Het is me de afgelopen weken duidelijk geworden hoe mooi het is om met eigen klassementsambities aan de start te staan.' Hij wil in 2014 weer als kopman naar de Tour: 'Ik heb de druk nodig om tot mijn beste prestaties te komen.'

Bauke Mollema en Laurens ten Dam Beeld ANP
Bauke Mollema en Laurens ten DamBeeld ANP

Seizoen 2014: 'Het is gewoon kut'
Eind januari vindt Gesink nog dat hij er goed voorstaat. Hij eindigt met een halve minuut achterstand als zesde in de Tour Down Under en is daarmee beste Nederlander. 'We hebben de wedstrijd serieus genomen en er alles aan gedaan om hier goed te zijn. We hebben een hoog niveau gehaald', aldus de Belkin-renner.

In maart staat Gesink, samen met Mollema, aan de start van de Tirreno-Adriatico. Maar nog voordat er serieus geklommen is zit de Belkin-kopman al weer in de auto van ploegleider Erik Dekker. In de vierde etappe, na ruim 100 kilometer stapt hij uit de koers met problemen aan zijn urinewegen.

De teleurstelling is groot. 'Het is gewoon kut, want ik kom hier niet voor de gein naar toe. Dit is een van de grote momenten, dit is geen voorbereidingskoers. Ik had hier wel graag bij de eerste, vooraan mee willen doen.'

Vorige week moest Gesink vroegtijdig opgeven in de Ronde van het Baskenland. Als hij vandaag aankondigt ook niet van start te gaan in de Amstel Gold Race wordt er een persconferentie belegd waarin hij aangeeft al langer te kampen met hartritmestoornissen. Dat is ook de reden dat hij stop in Baskenland.

Meer over