Update

Overtuigende zege handbalsters op Italië

De Nederlandse handbalsters zijn de kwalificaties voor het EK in 2014 overtuigend begonnen. De ploeg van bondscoach Henk Groener won woensdagavond in Rotterdam met 28-13 van Italië. Oranje maakte het verschil in de tweede helft, waarin het bij vlagen wervelend speelde en makkelijk scoorde. Laura van der Heijden groeide uit tot topschutter met 6 doelpunten.

null Beeld null

Het Nederlands team moet zondag op bezoek in Turkije en speelt volgend jaar pas tegen Spanje, de derde tegenstander in de poule. Na de returns plaatsen de beste twee uit de groep zich rechtstreeks voor de eindronde in december 2014 in Hongarije en Kroatië.

Bondscoach Groener miste tegen Italië de nodige vaste krachten. Lois Abbingh, Roxanne Bovenberg, Estavana Polman en Sanne van Olphen ontbraken wegens blessures. Nycke Groot en Debbie Bont waren niet geheel fit en kregen rust. Het betekende het debuut van drie jonge talenten in Oranje, namelijk Kelly Dulfer, Isabelle Jongenelen en Lotte Prak.

Het Nederlands team begon stroef tegen Italië, vooraf beschouwd als de zwakste tegenstander. Oranje had moeite om in het spel te komen en de tegenstander kwam verrassend makkelijk door de dekking. Italië kwam zelfs met 4-3 voor. Mogelijk lag de oorzaak in de krappe voorbereiding. Een aantal vooraanstaande internationals speelde op zondag nog voor hun club in de Champions League en voegde zich pas maandag bij de selectie. Het team had feitelijk alleen de dinsdag om echt goed met elkaar te trainen,

Het surplus aan kwaliteit leidde ertoe dat het team van Groener na een kwartier spelen drie doelpunten los kwam (7-4) en die marge vasthield tot aan de rustpauze (12-9). Na de pauze kwam de ploeg los en binnen 10 minuten was het verschil opgelopen tot 9 doelpunten. Oranje scoorde er driftig op los, waarbij ook de debutanten Dulfer, Jongenelen en Prak hun doelpunten meepikten.

Groener
Nederland begon stroef aan het duel met Italië. Pas na rust maakte de ploeg het verschil. 'Ik moest door blessures met een andere opstelling starten en dat zorgde voor nerveus spel. De speelsters waren zoekende', zag bondscoach Henk Groener.

In de tweede helft zette Oranje de zaken recht. 'Ze wisten het zelf dat het niet goed was. In de rust popelden ze om het veld weer op te gaan. In de tweede helft ging het duidelijk beter. De dekking was compact en de aanval liep meer over de buitenkant, precies zoals het moest.'

Topschutter Laura van der Heijden, goed voor zes doelpunten, beaamde de lezing van haar coach. 'We waren in het begin niet fel genoeg. Onze kracht is de snelle uitval en dat lieten we in de tweede helft pas zien', zei de opbouwspeelster.

Meer over