Overmars nog niet fit genoeg voor basis

Het Nederlands elftal is verheven tot wereldnieuws. Bondscoach Guus Hiddink was maandag op prime time rechtstreeks op de Nederlandse televisie om zijn laatste training voor de halve finale van het WK tegen Brazilië toe te lichten....

Van onze verslaggever

AIX EN PROVENCE

Met helikopters was de selectie van het hotel in Roquebrune naar Marseille gevlogen. Het was een cadeautje van de shirtsponsor, waardoor de reistijd met een uur werd bekort.

Een leger van honderden verslaggevers volgde de afsluitende training in Aix en Provence. Na het rechtstreekse tv-gesprek aan de rand van het veld volgde een bestorming door buitenlandse tv- en radioploegen van de tafel waaraan de bondscoach van Nederland zat. Hiddink beet een Engelsman toe dat hij zijn kop moest houden. Hij sprak met de Nederlandse radio.

Vertelde Hiddink ook wat nieuws? Nee, eigenlijk niet, maar dat schijnt ook niet de bedoeling te zijn op zo'n dag. De opstelling zal hij pas vandaag aan zijn spelers vertellen.

Juist omdat het de enige training was tussen die van zondag, waarop Bogarde zijn been brak, en de wedstrijd, lijkt het logisch dat Hiddink Cocu als linksachter opstelt en Zenden de plaats van Cocu laat innemen. Linkerverdediger Numan is geschorst.

Tal van andere opties zijn echter mogelijk, ook in de rest van het elftal. Speelt Jonk of toch Seedorf? Verhuist Ronald de Boer van rechts naar links, om de rechtsbenige Leonardo in toom te houden? Vult de van een teenblessure herstelde Winter dan de vacature op rechts in? Staat De Boer gewoon op rechts, Winter in het midden en Davids op links? Het kan allemaal.

Duidelijk is dat Overmars niet fit genoeg is om in het basiselftal te beginnen. Hij heeft nog last van een dijbeenblessure.

Twee opvallende feiten zijn vermeldenswaard: de FIFA wees een scheidsrechter aan uit een land dat geen topvoetbal kent. Ali Mohamed Bujsaim, 38 jaar, is afkomstig uit de Verenigd Arabische Emiraten. Hij werkt bij de immigratiedienst.

Nederland voetbalde tijdens het WK twee keer in Marseille en won twee keer: eerst van Zuid-Korea (5-0), vervolgens van Argentinië (2-1).

Brazilië speelde één keer in stadion Vélodrome en verloor: met 2-1 van Noorwegen.

Reserveaanvaller Pierre van Hooijdonk overzag het media-slagveld en zei, bij wijze van grap: 'Het is ongeveer hetzelfde als bij mijn presentatie bij Celtic.'

Een oudere man op de tribune zorgde geheel onbedoeld voor de mooiste relativering van de gekte. Hij was niet helemaal op de hoogte en zei: 'Wordt die wedstrijd tussen Nederland en Brazilië hier gespeeld, in dit stadionnetje?'

Meer over