WedstrijdverslagNAC-AJAX

Overal bier en muziek bij NAC, maar het voetbal doet pijn aan de ogen

Gezellig is het altijd in Breda. Zelfs nu NAC met een samengeraapt elftal op de laatste plaats staat. De 3-0-nederlaag tegen Ajax wordt gelaten geaccepteerd.

Willem Vissers
Klaas-Jan Huntelaar (liggend) maakt 0-3, NAC-verdediger Erik Palmer Brown (in geel) en keeper Benjamin van Leer zijn te laat. Beeld ANP
Klaas-Jan Huntelaar (liggend) maakt 0-3, NAC-verdediger Erik Palmer Brown (in geel) en keeper Benjamin van Leer zijn te laat.Beeld ANP

NAC is een openluchtcafé gevuld met cult. Alleen het voetbal, dat doet pijn aan de ogen. Ook als Ajax op bezoek komt (0-3). Als het grote, niet te vermijden lot van de avond geduldig wacht tot het moment waarop de tijd rijp is voor berusting.

NAC is laatste in de eredivisie, met vooralsnog weinig perspectief op betere tijden. Kijk naar trainer Mitchell van der Gaag. In zijn ogen is het verhaal van het sportief verdriet geschreven. Geen kwaliteit, te weinig samenhang. Maar nee, bij hem geen berusting. Nog niet. Hij moet strijdvaardig blijven en benadrukt elke week dat hij strijd wil zien, tot op of over de grens.

Op dat punt is het verzet aardig zaterdag, inclusief onbesuisde overtredingen op geërgerde Ajacieden, maar dat gebrek aan kwaliteit is de constante factor van dit seizoen. ‘Het is een lastige situatie, waaruit we zo snel mogelijk weg willen’, zegt hij na de nederlaag. In de winterstop zoekt een groepje NAC-notabelen onder wie Pierre van Hooijdonk naar versterking. Een megaklus zal het zijn.

Van der Gaag is geprezen bij zijn vorige club Excelsior, om zijn moderne, gedegen aanpak. Telkens moeiteloos in de eredivisie gebleven. Relatief gezien, vergeleken met de begroting, leverde hij de beste prestatie van de eredivisie. Hij betrad het domein der kroonprinsen onder de trainers, maar juist dan begint de tijd van oppassen. NAC was ogenschijnlijk de ideale stap omhoog. Groter stadion, grotere club, bezield publiek.

Samengeraapt

Nu is Excelsior, dat zondag wint bij Emmen en bijna dubbel zo veel punten heeft als NAC, veel beter. Is dat wat. NAC is een samengeraapt elftal. Technisch directeur Hans Smulders is al ontslagen door zijn mislukte transferbeleid, ook omdat de samenwerking met Manchester City de ene keer pareltjes oplevert en dan weer niets. Manchester City is als Sinterklaas die zich het ene jaar keurig aan het verlanglijstje houdt en het andere jaar onderin de zak grabbelt naar een paar overgebleven pakjes.

Op de tafel voor Van der Gaag staan tijdens de persconferentie teksten van NAC, over NAC. Heroïsche zinnetjes. ‘Geduchte tegenstander’. ‘Wij zijn een orkaan van geluid.’ Of: ‘Wij geven nooit op.’ Van der Gaag over de realiteit: ‘Je hoopt het publiek achter je te krijgen in het laatste kwartier’. Dat gaat over de lichte opleving tegen het einde. NAC heeft tot dan vooral gewacht op het onvermijdelijke, op treffers van Ajax, dat dinsdag in Athene tegen andere geel-zwarten voetbalt, die van AEK, in de Champions League. Ajax probeert daarom zuinig te winnen en ongeschonden te blijven tot dinsdag, als het hoopt de achtste finales te bereiken.

Frenkie de Jong van Ajax en Fabian Sporkslede van NAC. Beeld ANP Pro Shots
Frenkie de Jong van Ajax en Fabian Sporkslede van NAC.Beeld ANP Pro Shots

Loftuitingen

Ajax toont zijn volwassenheid en relativeert intussen de loftuitingen op spelers. Trainer Erik ten Hag zegt dat Frenkie de Jong vooral Frenkie de Jong moet blijven, nu hij al in één adem is genoemd met Cruijff zelve. ‘Johan Cruijff is nogal wat. Die speelde in de aanval en had zoveel invloed op het team. Hij was buitenaards.’ Bij de ene club praten ze over een voetballer die in de verte een heel klein beetje op Cruijff lijkt. Bij de andere club gaat het over het verdienstelijke spel van jongeling Daan Klomp.

Maar gezellig is het zeker. Wees op de eerste rij van de perstribune gerust verbaasd over de drinkvaardigheid van het publiek. Het is een voortdurend langslopen van bier, omvat door stevige knuisten. Overal zijn tappunten, overal is muziek. Hier is de door menigeen als betutteling ervaren bemoeienis van de overheid met levensstijl ver weg.

Normaal zingen ze mooie liederen op de B-side, maar zelfs daar is het stiller. Ook hier heerst een soort lijdzaam afwachten wanneer de doelpunten zullen vallen. Ook de speelwijze van NAC voedt de stilte. Van der Gaag kan open spelen op de aanval. Dan wordt het 0-5 ofzo. Dus heeft hij vijf verdedigers opgesteld, drie middenvelders en twee echte aanvallers. Zo halverwege de eerste helft lijkt die aanpak even succesvol te kunnen zijn.

Eigen doelpunt

Gejuich stijgt op bij elke verkeerde bal van Ajax, terwijl Frenkie en co zich wat beginnen te ergeren. Een eigen doelpunt kort voor rust, van debutant Jethro Mashart nota bene, breekt het verzet. Hij wordt later geprezen voor zijn debuut. Zelfs kenners van NAC moesten even nadenken wie hij is, deze Jethro.

Dan Ajax, waar het mooiste doelpunt van Zakaria Labyad is, de 0-2. De pass van De Jong, het terug koppen van Neres, de volley van Labyad, die bijna nooit mag meedoen. Labyad was een van de besten van de eredivisie, vorig seizoen bij FC Utrecht. Bij Ajax is hij versterking van de breedte. Het verschil tussen de clubs is eenvoudigweg te groot. Met NAC als fenomeen is weinig mis. Alleen dat voetbal.

Meer over