Nieuws

Oude vos Mark Cavendish als eerste over de finish in Fougères: 31ste Tourwinst uit zijn carrière

Mark Cavendish heeft de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Brit, die vorig jaar nog vreesde dat zijn carrière als een nachtkaars uit zou gaan, won in Fougères de massasprint op exact dezelfde plek als zes jaar geleden. Hij was Nacer Bouhanni en Jasper Philipsen te snel af.

Cavendish na zijn winst in de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk. Beeld AFP
Cavendish na zijn winst in de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk.Beeld AFP

De 36-jarige sprinter was kort voor de Tour de France toegevoegd aan de Quickstep-ploeg omdat Sam Bennett geblesseerd was. Hij kwam met weinig verwachtingen, maar tekende voor zijn 31ste etappezege in totaal. Alleen Eddy Merckx won er meer dan hij: 34.

Vorig jaar dacht Cavendish nog dat zijn loopbaan voorbij was. Hij reed in de marge rond bij de Bahrain-ploeg en nadat hij afgelopen oktober roemloos had deelgenomen aan Gent-Wevelgem liet hij in tranen weten dat dat wellicht zijn laatste race was geweest. Hij werd echter met hulp van een sponsor opgepikt door Quickstep en hervond zijn benen met zeges in kleinere rondes als de Ronde van Turkije en Ronde van België.

In de straten van Fougères wachtte hij lang in het wiel van Philipsen, maar wist juist op tijd buitenom te komen bij de Belg. Met een luide schreeuw en twee gebalde vuisten vierde de oud-wereldkampioen zijn overwinning. Hij nam door zijn zege de groene trui over van Julian Alaphilippe.

Protestactie

De finale van de vierde etappe werd gekleurd door Brent van Moer. De 23-jarige Belg reed tot 150 meter voor de finish alleen vooruit. Hij was voor zijn debuut in de Tour meegenomen om te zorgen dat vluchters in de vlakke etappes geen kans maken. Bij zijn ploeg, de Belgische Lotto-formatie, mikten ze met Caleb Ewan op de massasprints. Maar de Australiër kwam gisteren 150 meter voor de finish ten val en brak zijn sleutelbeen. Hij kon niet meer starten en dus hoefde Van Moer geen ontsnapte renners terug te pakken, maar mocht hij zelf een poging wagen.

Dat deed hij in de etappe tussen Redon en Fougères door als eerste te demarreren. Niet onmiddellijk na de start, maar na 10 kilometer pas. Dat had te maken met een protestactie van de renners, die vlak na het startsignaal in de remmen knepen om aandacht te vragen voor hun veiligheid na de van valpartijen doordrenkte derde etappe van maandag.

Na een minuut trok groenetruidrager Alaphilippe het peloton weer op gang. Tot op zekere hoogte dan, want de eerste 10 kilometer reden de renners op een gezapig tempo. Ondertussen zocht de in het verband gehulde Primoz Roglic in de staart van het peloton Sonny Colbrelli op. Maandag was Roglic door een manoeuvre van Colbrelli ten val gekomen.

Typische sprintfinale

Nadat de groep peddelend 10 kilometer had afgelegd, ging Van Moer op avontuur met Fransman Pierre-Luc Périchon. De twee kregen een maximale voorsprong van 3 minuten. En daarna bouwde het peloton, waar de sprintersploegen het commando voerden, de voorsprong heel geleidelijk af.

Met nog 12 kilometer te gaan liet de 23-jarige Van Moer zijn vluchtmakker achter. Het peloton had op dat moment een kleine minuut achterstand. Volgens de wetten van de koers - een peloton kan een minuut per 10 kilometer goedmaken - was dat precies genoeg, maar juist op het moment dat Van Moer ervandoor ging, zakte het tempo in de grote groep.

Lang leek het erop dat Van Moer het zou redden, maar uiteindelijk werd de Belg op 150 meter voor de eindstreep voorbij gesneld door het ontketende peloton. Zo liep het toch nog uit op een typische sprintfinale. Het algemeen klassement bleef na de vierde rit ongewijzigd. Mathieu van der Poel behoudt de gele trui, voor Julian Alaphilippe (+8 seconden) en Richard Carapaz (+31 seconden).

Meer over