Update

Osasuna beïnvloedde mogelijk meer duels

De Spaanse voetbalclub Osasuna zou in de strijd tegen degradatie uit de Primera División vorig seizoen meerdere tegenstanders hebben omgekocht. Een oud-medewerker van de club verklaarde vandaag tegenover de Spaanse voetbalbond LFP dat de clubleiding opdracht gaf om twee spelers van concurrent Real Betis 250.000 euro te bieden voor een gunstig resultaat.

Het duel tussen Osasuna en Espanyol eindigde in een 1-1 gelijkspel. Beeld PRO SHOTS
Het duel tussen Osasuna en Espanyol eindigde in een 1-1 gelijkspel.Beeld PRO SHOTS

Osasuna, dat uiteindelijk toch degradeerde, kon donderdag bovendien niet zeggen waar afschrijvingen van in totaal 2,4 miljoen euro naartoe zijn gegaan.

Verdacht zijn drie duels uit de laatste en voorlaatste speelronde: Espanyol-Osasuna (1-1), Real Betis-Real Valladolid (4-3) en Osasuna-Real Betis (2-1). Naar het eerste duel is al een onderzoek gestart omdat bij wedkantoren opvallend veel zou zijn ingezet op een gelijkspel. Espanyol speelde zich daarmee veilig en Osasuna hield nog een kans.

In het tweede duel speelde het al gedegradeerde Real Betis opvallend fel. De overwinning op Valladolid betekende degradatie voor die club. De winst van Osasuna op Betis een week later mocht desondanks niet meer baten.

Osasuna, Espanyol en Real Betis ontkennen iedere betrokkenheid. Het bestuur van Osasuna trad na de degradatie af en wil geen commentaar geven, het nieuwe bestuur zegt niets van omkoping te weten. De 2,4 miljoen euro is volgens het bestuur waarschijnlijk naar makelaars en een bedrijf in een belastingparadijs verdwenen.

De Spaanse rechter onderzoekt ook nog altijd de wedstrijd tussen UD Levante en Real Zaragoza (1-2) in mei 2011. Door de zege handhaafde Zaragoza zich. Het OM wil hiervoor 41 betrokkenen horen, waaronder toenmalig Zaragoza-trainer Javier Aguirre. Hij coachte vorig seizoen Espanyol.

Meer over