wedstrijdverslag

Oranjevrouwen strompelen naar het WK: kopbal Van der Gragt voorkomt op het nippertje de nederlaag

De nationale vrouwenploeg strompelt door de kwalificatiereeks voor het WK-voetbal. Na een erbarmelijk gespeelde, onsamenhangende wedstrijd verliet Oranje Ostrava met een gelukkig gelijkspel tegen Tsjechië, 2-2, een dag nadat de wedstrijd vanwege sneeuw was uitgesteld.

Willem Vissers
Stefanie van der Gragt viert de 2-2. Beeld ANP
Stefanie van der Gragt viert de 2-2.Beeld ANP

De gelijkmaker viel pas in de 93ste minuut, toen verdediger Stefanie van der Gragt als extra spits fungeerde en de voorzet van Kika van Es knap inkopte. Pas in de slotfase leek Nederland enigszins doordrongen van het belang van het duel. Met een zege was de ploeg van bondscoach Mark Parsons nu al dichtbij kwalificatie geweest. ‘We zijn teleurgesteld in het spel’, aldus Van der Gragt bij de NOS. ‘We hebben het niveau niet gehaald dat we willen halen.’ Ze gaf toe dat de afstemming in het elftal niet klopt. Parsons wil aanvallender spelen dan voorganger Sarina Wiegman. De voorhoede loopt te veel naar voren, de achterhoede naar achteren.

Nu is de plaatsing voor het WK in een vrij matige groep nog best een klus, want IJsland heeft een verliespunt minder. Het degelijke Tsjechië, 27ste op de Fifa-ranking, wilde gewoon heel graag winnen. Het tot voor kort goede Nederland, zonder geblesseerden als Lieke Martens en Jackie Groenen, waande zich veel beter dan het momenteel is. Zo blijft Nederland weliswaar koploper in de aanloop naar het WK van Australië en Nieuw-Zeeland in 2023, met vier verliespunten in vijf duels, IJsland (drie verliespunten uit drie duels) en een beetje Tsjechië (zeven verliespunten uit vier), zijn nog concurrenten voor de enige plaats die recht geeft op rechtstreekse kwalificatie: de eerste. Al had Tsjechië eigenlijk moeten winnen om echt mee te doen.

Nee, sinds de aanstelling van de Brit Mark Parsons als bondscoach, opvolger van de na de Olympische Spelen vertrokken Sarina Wiegman, weet Europees kampioen Oranje, tweede van het laatste WK, nauwelijks te imponeren. Het spel oogt mat, niet scherp. En dan is daar een probleem dat zich al eerder manifesteerde: de noodzakelijke aanvulling voor de ploeg die jarenlang aan de top meedraaide, blijft uit. Keeper Sari van Veenendaal, centraal verdediger Stefanie van der Gragt, en ook Sherida Spitse op het middenveld, ze verliezen te makkelijk duels, ze gaan geregeld opzichtig in de fout.

Zelfs kort na de 1-1 van Daniëlle van de Donk, een doelpunt dat enige rust had kunnen brengen, was het meteen weer twee keer bijna raak en één keer helemaal, door Svitkova. Dankzij een kundige redding van Van Veenendaal en de lat bleef het nog even gelijk, maar opnieuw scoorde Tsjechië, na weer een hoekschop, de halve redding van Van Veenendaal en een kordaat schot van Simona Necidova. Zo stond Nederland bijna voortdurend achter, wat het spel in het vrijwel lege stadion een geforceerd karakter gaf.

Oranje kwam voor het eerst op achterstand na elf minuten. Een schot van een meter of 25, rechts voor het doel, na simpel balverlies van Jill Roord, verraste Van Veenendaal totaal. Nederland speelde zwak. De bondscoach wil aanvallen, het elftal valt telkens uit elkaar. De ruimte was telkens zo groot dat Tsjechië best lekker kon voetballen.

Meer alertheid

Ja, de Nederlandse vrouwen zullen het WK vermoedelijk wel halen, maar o, wat is het spel moeizaam, slecht en traag. De reeks was thuis tegen Tsjechië begonnen met 1-1. Daarna waren drie uitduels vrij gemakkelijk gewonnen, bij het heel behoorlijke IJsland (0-2) en bij de twee slechtste tegenstanders in de groep, Cyprus (0-8) en Belarus (0-2). Omdat de Tsjechen ruim verloren op IJsland, bleef Oranje toch eerste in de stand en met thuisduels tegen Cyprus, Belarus en IJsland te gaan moet het best raar lopen wil Nederland de kwalificatie missen. Maar meer alertheid dan zaterdag is geboden.

Bondscoach Mark Parsons, sinds deze cyclus vrij van verplichtingen voor zijn tweede werkgever tot vorige week (Portland Thorns), miste vanwege blessures vaste spelers Lieke Martens, Jackie Groenen, Aniek Nouwen en Cisca Folkersma. Dat scheelde natuurlijk. Nederland kreeg af en toe een kans, maar over het algemeen was het spel veel te mager. Dat Van der Gragt de nederlaag voorkwam, was eigenlijk het beste nieuws van de middag.

Meer over