Oranje Zwart dwingt met knappe comeback derde duel af

Bij een 2-0 voorsprong leken de hockeyers van Amsterdam verzekerd van de eerste landstitel sinds 2012. In een bizarre tweede helft draaide Oranje Zwart alles om. Door de 3-2 zege voorde titelverdediger moet een derde duel zondag in het Wagenerstadion de beslissing brengen in de finale van de hoofdklasse.

Robert Misset
Nicki Leijs van Amsterdam (links) en Jelle Galema. Beeld anp
Nicki Leijs van Amsterdam (links) en Jelle Galema.Beeld anp

De play-offs moesten vanwege de Spelen in Rio binnen tien dagen worden afgeraffeld, een aanfluiting en een belediging voor de overbelaste internationals. Toch zag bondscoach Max Caldas de apotheose van de hoofdklasse ook als een olympische test. Wie stond op onder druk, wie etaleerde zijn duelkracht en mentale weerbaarheid? Oranje Zwart deelde zaterdag vanuit verloren positie een flinke tik uit aan Amsterdam.

Oranje Zwart kan nog steeds als landskampioen het einde van een tijdperk aankondigen, nu de nieuwe fusieclub verder gaat als Oranje Rood. Die naam kan onmogelijk door een marketeer zijn bedacht, want Oranje Rood klinkt al minder krachtig dan Oranje Zwart. Toch herrijst het nieuwe clubhuis al op het veld van de vereniging, die onder de bezielende leiding van oud-voorzitter Joop Veelenturf al in de jaren '90 tophockeyers uit het buitenland haalde.

OZ werd landskampioen in 2005, maar betaalde jaren later de tol voor het te royale transferbeleid. In 2011 moest de Brabantse club tonnen bezuinigen, maar de terugkeer van libero Robert van der Horst en coach Michiel van den Heuvel in 2012 markeerde een nieuwe bloeiperiode. In 2014 en '15 behaalde OZ de landstitel. Niet met sprankelend hockey, want controle is nu eenmaal het toverwoord van de behoudende Van den Heuvel.

De confrontatie met Amsterdam was dan ook een botsing van culturen. Hoewel ook de nieuwe kampioen de zakelijkheid heeft omarmd, staat Amsterdam model voor creatief en aanvallend hockey. Voor baltovenaars als Billy Bakker en Valentin Verga ga je naar het hockeystadion. De schitterende doelpunten van topscorer Mirco Pruyser en Kelly Bain waren illustratief voor een ploeg, die altijd de bal wil hebben.

Mirco Pruyser viert zijn doelpunt. Beeld anp
Mirco Pruyser viert zijn doelpunt.Beeld anp
Supporters van Oranje Zwart in Amsterdam. Beeld anp
Supporters van Oranje Zwart in Amsterdam.Beeld anp

Pruyser

Met een fenomenale actie onderstreepte Pruyser dat hij sinds zijn selectie voor de nationale ploeg een metamorfose heeft ondergaan. Scoren deed Pruyser al sinds zijn jeugd, nu maakt hij ook doelpunten om in te lijsten. Kijk de beelden nog eens terug van zijn even subtiele als effectieve passeerbewegingen in de cirkel van OZ. De afronding met de backhand was 18-karaats, dat doelpunt verried tevens zijn progressie.

De Schotse aanvaller Bain deed de liefhebber nog een sidderen van genot met een prachtige forehand in het dak van het OZ-doel: 2-0. Amsterdam-Oranje Zwart was ook het duel tussen de strafcornerspecialisten Justin Reid-Ross en de Nederlandse international Mink van der Weerden.

Vorig seizoen blokkeerde de Zuid-Afrikaan Reid-Ross mentaal, toen hij in de halve finales in Eindhoven zeven keer faalde. In het eerste finaleduel leverde Reid-Ross indirect een bijdrage, toen Kenny Bain scoorde ondanks een foutieve stop bij de strafcorner.

Zaterdag voerde de scheidende OZ-keeper Vanasch een mooi, psychologisch spel op met Reid-Ross. Drie keer mocht de rechtsback van Amsterdam aanleggen in de openingsfase van de eerste helft. Nadat Vanasch de eerste sleeppush van Reid-Ross met de stick had gepareerd, juichte hij opzichtig. Al bij de derde poging koos Amsterdam voor een mislukte strafcornervariant.

Kenny Bain maakt het doelpunt voor Amsterdam. Beeld anp
Kenny Bain maakt het doelpunt voor Amsterdam.Beeld anp

Roestig

Ook het wapen van Van der Weerden was roestig. Bij de eerste strafcorner moest de Amsterdamse uitloper Rohof een herkansing toestaan. Strafcorner drie eindigde met een foute stop. OZ leunde op de 21 treffers van Van der Weerden en zijn 22ste kon niet uitblijven, toen Amsterdam na rust achteruit liep. Bij de vijfde strafcorner klopte alles in het drieluik van aangever, stopper en afmaker. Snoeihard pushte Van der Weerden de bal achter Amsterdam-keeper Goedegebuure: 2-1.

Verga had de finale moeten beslissen, toen OZ-verdediger De Mol een demarrage van Buissant hardhandig afbrak en Amsterdam een strafbal kreeg. Verga produceerde echter een slap rollertje naast het doel van Vanasch. Het werd een dure misser, die Amsterdam de titel kan kosten. In de 59e minuut tikte OZ-aanvaller Galema de bal met de forehand langs Goedegebuure: 2-2.

De tiende strafcorner voor OZ leidde tot de verlossende treffer. Van der Weerden miste, maar uit de rebound loodste Galema zijn ploeg naar een derde duel: 2-3.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over