nieuwswk qatar

Oranje treft onder andere Turkije, Noorwegen en Montenegro in kwalificatie voor WK in Qatar

Nederland treft tijdens de kwalificatie voor het WK-voetbal in Qatar onder andere Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. Nederland belandde als groepshoofd in poule G.

Het Nederlands elftal viert de 1-0 van Wijnaldum tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland in november 2019.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het Nederlands elftal viert de 1-0 van Wijnaldum tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland in november 2019.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De kwalificatie voor het toernooi dat eind 2022 plaatsvindt, begint in maart volgend jaar. De tien poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De tien nummers 2 strijden in de play-offs met twee landen uit de Nations League om drie resterende tickets. In november 2021 moeten de 32 deelnemende landen bekend zijn.

Het WK in Qatar begint op 21 november 2022 en duurt tot en met 18 december 2022. Het toernooi in het Golfstaatje is al jaren omstreden, onder andere vanwege beschuldigingen van corruptie bij de toewijzing van het WK door de FIFA.

Ook wordt Qatar bekritiseerd over de slechte behandeling van de gastarbeiders die de stadions bouwen. Volgens mensenrechtengroepen zouden honderden van hen zijn omgekomen onder andere door de onveilige werkomstandigheden.

Hoop op een mooi voetbaljaar voor Oranje is gepast

Zo karig als het interlandjaar 2020 was door corona, zo opwindend kan 2021 zijn, met het uitgestelde EK als hoogtepunt en een Nederlands elftal dat hoe dan ook verwachtingen wekt. Lees onze voorbeschouwing op 2021.

In de hel van Qatar

Midden in de woestijn, buiten het zicht van de wereld, leven in Qatar honderdduizenden buitenlandse arbeiders. Ze zijn veelal onder valse voorwendselen naar het oliestaatje gelokt. De Volkskrant dook in een wereld vol dwangcontracten, angst en verklikkers.

Meer over