ReportageVolleybal

Oranje mannenvolleybalteam verandert in een weekend WK van onderdeur tot favorietenkiller

Door onverwachte zeges tegen toplanden Brazilië en Frankrijk heeft Nederland zich in Bulgarije geplaatst voor de tweede ronde van het WK volleybal.

Jeroen Rauwerdink in aktie tegen Argentinie.
 Beeld Jiri Buller
Jeroen Rauwerdink in aktie tegen Argentinie.Beeld Jiri Buller

Het Nederlandse mannenvolleybalteam onderging in één weekeinde een complete gedaanteverwisseling. Van het kleintje dat mocht hopen met overwinningen op China en Egypte een rondje verder te komen op het WK, werd het team van coach Gido Vermeulen plots de kolos die twee wereldtoppers onderuit haalde.

Zaterdag was er de denderende verrassing tegen de nummer één van de wereld, olympisch kampioen Brazilië. Het werd in ‘de beste wedstrijd in tien jaar’ – aldus velen – 3-1 in Nederlands voordeel. De wereld stond even perplex. Wat was hier gebeurd? Hoe had Brazilië dit laten gebeuren? Er werd, bij de 21-25, 25-20, 25-20, 25-21, van onderschatting gesproken.

Een dag later, toen iedereen bij 0-2 achter tegen Frankrijk alweer dacht aan een toevalstreffer, bleek het gehalte van de Nederlandse ploeg van mondiaal niveau. De daverende verrassing werd nu een ware stunt tegen de Europees kampioen van 2015 die ook niet wist wat hem overkwam. Een ogenschijnlijk gewonnen wedstrijd werd omgezet in een zure nederlaag, met twee videobeslissingen in de slotfase van de beslissende set.

Aanvoerder Nimir Abdelaziz in de wedstrijd tegen Argentinie.
 Beeld Jiri Buller
Aanvoerder Nimir Abdelaziz in de wedstrijd tegen Argentinie.Beeld Jiri Buller

Tweede ronde

De oogst van Nederland was enorm. Het winnen van één set (de derde tegen Frankrijk) was al goed geweest voor een plaats in de volgende ronde. Dat was het originele doel van dit WK-toernooi: een plaats in de tweede ronde die vrijdag begint.

Het winnen van de wedstrijd, goed voor twee punten, mag mogelijk meer betekenen. Als Nederland in de poule hoger eindigt dan de derde positie dan is een verhuizing naar het andere organiserende land, Italië, op handen. Vast staat dat de nationale ploeg in elk geval drie punten van de overwinning op Brazilië en twee punten van de stunt tegen Frankrijk gaat meenemen naar die hoofdronde, waarbij in één weekeinde drie WK-interlands moeten worden gespeeld.

Daar is het Nederlands team klaar voor. Coach Vermeulen maakt in Bulgarije zijn woorden waar dat hij veertien spelers beschikbaar heeft en die alle veertien ook inzet. De breedte van het team blijkt de kracht. Tegen Brazilië werd gekozen voor lengte, ‘de lange mannen’, zoals zij met een verwijzing naar het verleden werden genoemd. Tegen Frankrijk stonden de beste passers in het veld. In het midden heeft Nederland met de relatief onbekende Michael Parkinson, een geboortige Engelsman, een ware octopus staan. Op de diagonaal stond zaterdag Tukker Wouter ter Maat te beuken. Hij maakte 16 punten. Een dag later acteerde daar de vaste kracht Nimir Abdelaziz die zich met 31 punten tot de ster van de avond maakte.

Het Nederlands team, tot voor kort een stel onbekenden dat ondersneeuwde bij de verrichtingen van het vrouwenteam, heeft zichzelf in één weekeinde keurig op de kaart gezet. De wereld wist niet veel meer van Nederlandse volleyballers, altijd geplaagd met het verleden van de Lange Mannen die in 1996 olympisch kampioen werden.

Aanvoerder Nimir Abdelaziz in de wedstrijd tegen Argentinie.
 Beeld Jiri Buller
Aanvoerder Nimir Abdelaziz in de wedstrijd tegen Argentinie.Beeld Jiri Buller

Megastunt

De overwinning van zaterdagavond in Ruse, een Bulgaarse stad net over de grens met Roemenië, deed dat veranderen. Alle volleybalwebsites in de wereld maakten melding van de megastunt van Nederland tegen de olympisch kampioen. Het zou onmogelijk moeten zijn in deze climaxsport vol time-outs en tactische schetsen dat de nummer 25 van de wereld de beste ploeg van die ranglijst zou kunnen vellen. Bij voetbal zou het een optie zijn. Eén doelpunt maken en dan 89 minuten verdedigen.

In volleybal moet de bal aan de andere kant tegen de grond of via de blokkerende handen de tribune in, anders valt er niks te stunten. Nederland deed het in een geweldige voorstelling, waarvan vooraf niets verwacht werd. Een simpele 3-0 in anderhalf uur en daarna nog een afzakkertje halen in de kantine, die sfeer.

Het pakte anders uit. Van de drie oefenwedstrijden in augustus in Brazilië, alle drie gewonnen door de thuisploeg, bleken de Nederlanders geleerd te hebben hoe ze de olympische kampioensploeg moesten aanpakken. Dat werd met verve uitgevoerd, zelfs na een verloren eerste set. Het feest had enorm kunnen zijn, ware het niet dat na de overwinning snel het besef indaalde dat de volgende dag een minstens zo zware opdracht wachtte.

Frankrijk verijdelde vorig jaar bij de Europese titelstrijd een stunt van de Nederlanders door een matchpunt van de Bataven weg te slaan. Het team van de coach Laurent Tillie, gehuwd met de Nederlandse oud-international Carolien Keulen, zou zich niet meer in de war laten brengen door de tactisch sterke tegenstander. Toen Frankrijk met 2-0 leidde, leek de strijd gestreden. Nederland had met name in de eerste set zijn kansen vermorst. Een voorsprong van zeven punten was weggegeven.

In de derde set, met blokkeerder Parkinson in het veld en Wessel Keemink als spelverdeler, draaiden de krachtsverhoudingen als een blad aan boom. Na de 23-25 en 19-25 werd het 25-21, 25-23 en 15-13 in Nederlands voordeel. Frankrijk droop werkelijk af. De grote man van de match, hoofdaanvaller Abdelaziz, hield zijn hoofd erbij. ‘Wij gaan niet denken dat we nu de beste van de wereld zijn’, aldus de aanvoerder van het team dat weet dat de gang van de 25ste plek naar een positie onder de beste 16 al een enorme stap vooruit is.

Meer over