WedstrijdverslagNederland - Verenigde Staten

Oranje Leeuwinnen met 2-0 onderuit tegen wereldkampioen Verenigde Staten

Het Nederlands voetbalelftal voor vrouwen is er vrijdag niet in geslaagd voor een verrassing te zorgen tegen de Verenigde Staten. Oranje ging in een oefenwedstrijd in Breda met 2-0 onderuit tegen de nummer 1 van de wereld.

Jackie Groenen aan de bal in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. Beeld BSR Agency
Jackie Groenen aan de bal in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten.Beeld BSR Agency

De nederlaag was verdiend. Nederland noteerde in de 87e minuut via spits Jill Roord de eerste en enige doelkans. De eindstand was toen al bereikt. Rose Lavelle opende kort voor rust de score, toen ze vanaf rechts naar binnen draaide en de bal in de verre hoek naast keepster Sari van Veenendaal krulde. De tweede treffer kwam in de 70e minuut op naam van Kristie Mewis.

Bij Oranje ontbrak Sarina Wiegman op de bank. De bondscoach verliet vrijdagmiddag het trainingskamp wegens familieomstandigheden. Assistent-trainer Arjan Veurink nam de taken van Wiegman waar en werd bijgestaan door Arvid Smit, die normaal gesproken de wedstrijden vanaf de tribune bekijkt.

Nederland miste naast spits Vivianne Miedema (heupblessure) ook Stefanie van der Gragt. De verdedigster van Ajax liep woensdag bij de training een bovenbeenblessure op. Naar verwachting is Van der Gragt er dinsdag wel bij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo, die eveneens in Breda wordt gespeeld.

Oranje verzekerde zich vorige maand al van deelname aan het EK 2022 in Engeland. Wiegman richt zich komend jaar met haar selectie op de Olympische Spelen van Tokio. Ze neemt daarna afscheid van Oranje en wordt bondscoach van de Engelse voetbalsters.

De laatste overwinning van de Nederlandse voetbalsters op de Verenigde Staten was in 1996. De Amerikaanse vrouwen zijn nu 32 wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag was in januari 2019.

ANP

Meer over