WedstrijdverslagNederland - Mexico (0-1)

Oranje kwam nauwelijks tot een aanval bij debuut Frank de Boer en leverde verdedigend soms knoeiwerk

Dat bij het debuut van Frank de Boer als bondscoach geen publiek aanwezig was in het stadion, daarmee viel bij nader inzien best te leven. Hoe minder kijkers, des te beter. Opwinding ontbrak bijna volledig tijdens het oefenduel Nederland – Mexico (0-1), en dan verloor Oranje nog ook.

Debuterend bondscoach Frank de Boer staat zich te verbijten. Beeld ANP
Debuterend bondscoach Frank de Boer staat zich te verbijten.Beeld ANP

Een nederlaag in de eerste wedstrijd van een nieuwe bondscoach is overigens bepaald niet uniek. Het overkwam de besten, van Guus Hiddink tot De Boers voorganger Ronald Koeman, en trouwens ook Louis van Gaal in diens tweede periode. Uiteindelijk leidde die episode naar de derde plaats op het WK. Het zegt allemaal niet zoveel, zo’n uitslag. Vervelender was dat Oranje nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval kwam en verdedigend bij vlagen knoeiwerk leverde, al was de organisatie in het elftal behoorlijk.

Had het stadion vol gezeten, dan had menigeen met een kaartje zich toch bekocht gevoeld. Oefenduels horen nu eenmaal bij het commerciële plan van bonden, ook als de kalender barstensvol wedstrijden zit voor club en land. Het is een zaak van overleg met clubtrainers en inspanningsfysiologen. Iedereen krijgt zijn minuutjes.

En dan ontbreekt ook de VAR op zulke avonden, wat ook weer opviel omdat Mexico een doelpunt maakte uit een omstreden strafschop. Nathan Aké deed ogenschijnlijk weinig verkeerd ten opzichte van spits Raúl Jiménez, terwijl het na een vrije trap van de flank nog buitenspel was ook. Enfin, Jiménez scoorde, door doelman Tim Krul de verkeerde kant op te sturen. Ongetwijfeld hebben ze zich in Mexico blij gemaakt om dat cadeautje, terugdenkend aan de beslissende, veel belangrijker strafschop tijdens de achtste finale van het WK in 2014, toen Robben zich volgens de Mexicanen liet vallen in de slotfase.

In de Johan Cruijff Arena schalde het ‘sluiten’ van Virgil van Dijk, de verkorting voor aansluiten, lekker bassend onder het gesloten dak, net als al die Spaanstalige verbale opwinding. Frank de Boer, meestal staand met de armen over elkaar, rustig observerend, bouwt voort op het fundament van Ronald Koeman, in hetzelfde systeem: 4-3-3. Hij gaf spelers kansen die normaliter niet in de basisploeg van het Nederlands elftal staan. Dat had ook te maken met de twee aanstaande wedstrijden in de Nations League, zondag en woensdag in Bosnië en Italië. Toch had De Boer wel iets aan het potje van woensdag, al zag het spel er dan grauw uit, met rare defensieve fouten en een vrijwel gevaarloze aanval.

Donny van de Beek in actie.  Beeld BSR Agency
Donny van de Beek in actie.Beeld BSR Agency

Verschil

Toch was weer eens te zien wat het verschil is tussen Oranje en clubvoetbal, zeker het clubvoetbal in Nederland. Owen Wijndal is bij AZ een linkervleugelverdediger vol flair. Hier moest hij alles doen om enigszins mee te kunnen. Steven Berghuis is de vedette van Feyenoord, over wie men bij elke transferperiode schietgebedjes prevelt in de hoopt dat hij blijft in de Kuip. In Oranje is hij een wat iele vleugelspeler die netjes aan meneer Memphis Depay vraagt of hij ook een keer een vrije trap mag nemen. En Donny van de Beek, onlangs getransfereerd van Ajax naar Manchester United, liep vrijwel anoniem van hot naar her op het middenveld. Bijna een schim, met dat blonde haar.

In die zin was het interessant om Teun Koopmeiners te zien voetballen, net als Wijndal debutant. De controlerende middenvelder met de prachtige traptechniek eiste vanaf de aftrap ballen op, waarmee hij dan ook wel iets durfde. Naar voren spelen vooral, met lange passes. Zijn niveau daalde gaandeweg en dat was jammer voor Oranje, waarbij na rust het grote wisselen begon.

Dat het bij rust nog 0-0 stond, hoefde niemand te verbazen. Kansen vielen nauwelijks te noteren. Als de Mexicanen al eens gevaarlijk waren, kwam dat meestal door onoplettendheid van Hans Hateboer of Wijndal. Depay, die de neiging om alles op meeslepende wijze op te lossen weer nauwelijks kon onderdrukken, was na rust aanvoerder omdat Van Dijk was gewisseld. Depay schoot in de 18de minuut voor het eerst op doel voor Nederland.

Hans Hateboer en Hector Alfredo Moreno Herrera in duel.  Beeld BSR Agency
Hans Hateboer en Hector Alfredo Moreno Herrera in duel.Beeld BSR Agency

Ze deden wel hun best, de Nederlanders, maar Mexico is een uitstekend elftal, getraind door de Argentijn Tata Martino, toevalligerwijs de voorganger van Frank de Boer bij diens laatste club Atlanta United. Mexico staat ook twee plaatsen hoger op de wereldranglijst dan Nederland: 11 om 13. De Midden-Amerikanen waren kort voor de goal al dichtbij 0-1, toen doelman Tim Krul redde op een schot van Jesus Corona. Kort daarna viel de treffer.

Als één ploeg dit draakje van een wedstrijdje verdiende te winnen, was het Mexico, al viel dan bijna de 1-1, toen doelman Talavera een kopbal van invaller Luuk de Jong tegenhield en de zondag tegen Bosnië geschorste Depay in de rebound tegen de lat schoot.