Nieuws

Oranje kiest er liever voor om misstanden in Qatar te tonen dan het WK te boycotten

Het Nederlands elftal begint woensdag aan de kwalificatie voor het WK 2022. Deze week staan interlands tegen Turkije, Letland en Gibraltar op het programma. Toch was op de persconferentie van Oranje dinsdag niet de start van een cyclus het dominante onderwerp, maar het eindpunt.

Bondscoach Frank de Boer dinsdag tijdens een persconferentie van het Nederlands elftal in Zeist. Beeld ANP
Bondscoach Frank de Boer dinsdag tijdens een persconferentie van het Nederlands elftal in Zeist.Beeld ANP

Onder meer Amnesty Nederland hoopt dat bondscoaches en voetballers zich ferm uitspreken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar, nu duidelijk is dat 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de bouw van de WK-stadions. Bondscoach Frank de Boer wilde eerder voetbal en politiek zo veel mogelijk van elkaar loskoppelen. Een wereldkampioenschap in Qatar was voornamelijk raar ‘omdat het niet echt een voetbalnatie is’, zei hij in december tegen de NOS.

Dinsdagmiddag sloeg De Boer wel een duidelijk afkeurende toon aan. ‘We weten allemaal wat daar is gebeurd en misschien nog steeds gaande is. Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het niet goed is’, zei de bondscoach, die daarbij verwijst naar een kritische verklaring van de KNVB.

Volgens De Boer is het beter om straks in Qatar de leefomstandigheden van arbeidsmigranten aan de rest van de wereld laten zien dan het toernooi te boycotten. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty en Human Rights Watch zijn het daar mee eens, verdedigde de bondscoach dat standpunt. Door ‘heel veel aandacht eraan te schenken’, wil het Nederlands elftal ‘hopelijk met andere federaties en landen – de situatie verbeteren’.

‘Hypocrisie’

Hoe de selectie de misstanden aan het thuisfront wil tonen, zal in aanloop naar het toernooi worden bepaald, zei De Boer. ‘Wanneer dat gebeurt, weet ik niet. Maar dat de KNVB daar druk mee bezig is, samen met andere landen, dat zal duidelijk zijn.’ Oranje moet zich eerst nog maar eens kwalificeren voor het WK, voegde de trainer eraan toe.

Aanvoerder Georginio Wijnaldum vulde aan dat de spelersgroep van het Nederlands elftal ook niet voor een boycot is. Hij denkt ‘een grotere impact’ te hebben door juist wel te gaan. Bovendien ‘hebben wij er niet voor gekozen om in Qatar te voetballen’, zei de middenvelder. ‘Misschien ben jij zo ook in Qatar’, zei hij tegen Pascal Kamperman van journalistiek medium ESPN, om het journaille te waarschuwen voor enige hypocrisie bij te kritische vragen.

Opvallend aan de persconferentie was dat Frank de Boer ook zijn eigen ervaringen als voetballer op het Aziatische schiereiland deelde. Zijn periode als speler van Al-Rayyan en Al-Shabab, tussen 2004 en 2006, zag hij in eerste instantie als een ‘betaalde vakantie’, maar gaandeweg ging hij ‘dingen zien’ waarbij hij ‘vraagtekens’ had.

Bewustwording

Wijnaldum heeft pas sinds eind 2019 een idee van de situatie in het land, vertelde hij. ‘Het kwam ter sprake toen wij met Liverpool het WK voor clubteams gingen spelen daar. Toen pas hoorde ik van de verhalen in Qatar.’ Tot het artikel over de 6.500 doden in The Guardian waren ‘heel veel spelers en andere mensen’ niet bewust van wat zich daar afspeelt, denkt de aanvoerder.

Wijnaldum moest uitleggen waarom de spelersgroep nog geen concrete ideeën heeft hoe mensenrechten kunnen worden verdedigd in Qatar, zoals eerder wel bij bijvoorbeeld de racismediscussie in Nederland. De middenvelder antwoordde dat het beter is als de KNVB dit aanvoert, samen met andere voetbalfederaties. Elke insinuatie dat spelers van Oranje zich niet mogen uitspreken tegen racisme, omdat ze wél in Qatar gaat voetballen, is volgens Wijnaldum ‘heel fout’.

Meer over